Politirapporten       
Fra mandag 18. januar – søndag 24. januar

MANDAG:
Havefræser stjålet fra staldbygning
KORSØ: I tidsrummet mellem lørdag kl. 23.45 og søndag kl. 7.45 skete der indbrud i en staldbygning på Brovejen. Der er stjålet en havefræser, buskrydder samt øl og vin.

TORSDAG
Stjålne hundehvalpe leveret tilbage igen
FOULUM: Natten til torsdag blev to hundehvalpe af racen dansk-svensk gårdhund fjernet fra en garage i tilknytning til en landejendom på Hestbækvej. Efter der var blevet ledt grundigt efter hvalpene på gården blev tyveriet meldt til Politiet, ligesom et opslag på facebook omkring de forsvundne hvalpe bredte sig. Netop eftersøgningen, og det faktum at hvalpene allerede var blevet chippet, fik åbenbart tyven til at levere hvalpene tilbage. En runde på gården torsdag aften med kald, leder frem til en halmlade tæt på gården, hvor hvalpene er efterladt sammen med en tom papkasse, som de sikkert er blevet transporteret tilbage i.        

FREDAG:
Indbrud hos Danatek
FARSØ: Kl. 03.00 blev en rude i glasdør til maskinforretningen Danatek på Svingelbjergvej knust. Der blev stjålet nogle dunke med olie fra stedet.

Indbrud i udhus
VILSTED: Natten til fredag blev der begået indbrud i et udhus på Ranumvej. Der blev  stjålet en boremaskine af mærket Dewalt og forskellige lak og malingprodukter.  

Værktøj stjålet ved indbrud
MUNKSJØRUP: I tidsrummet mellem torsdag kl. 17.00 og fredag kl. 07.30 blev der stålet diverse former for værktøj fra en garage på Munksjørupvej. Tyven fik adgang til garagen via en dør i porten, hvorefter skabe og skuffer blev gennemrodet for værdier. Der blev bl.a. stjålet to vinkelslibere, fem boremaskiner og en slagboremaskine

Pas på fupopkald: De går efter dine NemID-data
Siden 1. december 2020 har Nordjyllands Politi modtaget omkring 20 anmeldelser med ensartet gerningsindhold: En mandsperson ringer op og udgiver sig for at komme fra Udbetaling Danmark – og derpå beder han borgeren om at udlevere sit NemID og nøglekort-nummer. 

De 15 af disse opkald er kommet i januar 2021 – resten stammer fra december 2020 – så noget tyder på, at denne fupmager er særligt aktiv lige nu her i årets første måned.

-Vi vurderer ud fra gerningsindholdet af sagerne, at det godt kan være ’kun’ én og samme person, der forsøger sig med det her svindelnummer, siger lederen af Det Kriminalpræventive Sekretariat ved Nordjyllands Politi, politikommissær Henrik Taagaard, og han forklarer, at gerningspersonen over telefonen typisk giver mere eller mindre fantasifulde forklaringer på, hvorfor det pludselig er nødvendigt, at man skal udlevere private oplysninger, for eksempel at det kan være, at der er noget, der er gået galt med udbetalinger eller overførsler – og at man derfor har brug for borgerens NemID, nøglekortnummer, kontonummer, m.m.

Og i næste åndedrag løfter politikommissæren straks en advarende pegefinger:  

-Myndighederne vil aldrig bede borgerne om at oplyse koder til NemID eller lignende. Hverken over telefon eller mail eller noget tredje. Ens koder er og skal være helt private. Vær kritisk ved den slags opkald, hvor en person siger de ringer fra en myndighed og anmoder om kortoplysninger m.m.

Henrik Taagaard foreslår, at man kan overveje at bytte sit fysiske nøglekort ud med NemID nøgleapp, hvilken er bedre sikret mod svindel ifølge Digitaliseringsstyrelsen.

-Især i forhold til phishing, som der her er tale om. Når man ikke har det fysiske kort, kan man ikke franarres koder eller fotos af nøglekort. Derudover er nøgleappen nem at bruge – og det fysiske nøglekort er på vej til at udgå i løbet af 2021,” siger politikommissæren.  

Anmeld til politiet via 114
Når der er sket misbrug, skal sager om phishing anmeldes til politiet, som efterforsker og finder mønstre, men et af de vigtigste redskaber i disse sager er kommunikation og forebyggelse.

Det skal du gøre, hvis du mistænker, at du udsættes for svindel:
* Modtager du et opkald eller en mail, som du mistænker kunne være phishing, skal du ikke reagere på denne.
*  Har du allerede videregivet oplysninger, så sørg for at standse skaden. Få spærret dit betalingskort eller dit NemID. Kontakt din bank for at få  stoppet overførslen.
* Er der sket et misbrug, så anmeld det via politi.dk

SØNDAG:
Cyklist i kritisk tilstand efter påkørsel
STRANDBY: En 69-årig mand på mountainbike blev søndag formiddags ramt af en personbil på Løgstørvej. Uheldet skete da manden svingede til venstre for at køre ind ad Ertebøllevej. Han var uopmærksom og svingede ud foran en bil, ført af en 58-årig kvinde der kørte i samme retning. Hun forsøgte at undvige cyklisten, hvilket ikke lykkes. Den 69-årige mands tilstand betegnes mandag fortsat som kritisk.

Lokalpolitiet Himmerland i Hobro har følgende adresse, telefonnr. og åbningstider:  

Digterparken 2, 9500 Hobro, tlf. 9630 1448  

Åbningstider for personlig borgerbetjening i Hobro er: Mandag, tirsdag og fredag kl. 10-18, torsdag kl. 10-18. Onsdag, lørdag og søndag og helligdage lukket.  

Borgerne kan ringe døgnet rundt på politiets service-telefon, 114, og få telefonisk betjening af Politiet. 

Har man akut brug for politiets hjælp, så ring altid 112.

 

e-max.it: your social media marketing partner