Kultur i bevægelse på byvandring

FARSØ: I dag tirsdag var Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn vært for en byvandring i Farsø by.

Selvom det var regnvejr havde vandringen 20 deltagere.

Byvandringen var en del af projektet Kultur i bevægelse – bevægelse i kulturen som henvender sig til hovedsagelig 60-75 årige, hvor både krop og hjerne aktiveres.

Byvandringen er en af de aktiviteter gruppen af deltagere skal prøve kræfter med, andre er naturtræning, læseoplevelser, curling m.v.

Programmet strækker sig over otte uger, så deltagerne får rig mulighed for komme i flow og få en oplevelse ud over det sædvanlige. For projektleder for ”Bevæg dig for livet – senior”, Eva Winther Dalby, er det vigtigt at inddrage lokale ressourcer og gøre opmærksom på alternative aktivitetsgrene.

-Projektet her giver os anledning til at få introduceret nogle af de nye træningsformer, der er udviklet, for eksempel Smart Training, hvor det er med at have tungen lige i munden, når bevægelse og tanker skal gå op i en højere enhed. Vi håber på, at fællesskab og aktivitet rammer kan appellere til borgere, som ikke nødvendigvis tidligere har været aktive fx i en idrætsforening. Det er bestemt et mål i Bevæg dig for livet – Senior at få flere borgere i bevægelse, men også at skabe øget sundhed og større livskvalitet for den enkle.

I 2050 vil antallet af ældre over 80 år være tredoblet. Mange får derfor flere aktive år, efter de går på pension, men hvordan holder vi vores hjerne frisk så længe som muligt? Forskning viser, at fysisk aktivitet, mental stimulering og socialt samvær er vigtige elementer; og det er aldrig for sent at gå i gang!

Selvom forløbet er baseret på forskningsbaseret viden om motion for både krop og hjerne, så er der også plads til en hyggelig snak over kaffen i pausen. Derfor er et af målene for forløbet at øge livskvaliteten for deltagere, ikke blot fysisk og mentalt, men også socialt.  Den sociale sundhed er nemlig også essentiel – Peter Brandsborg fra Vesthimmerlands Biblioteker, der er medarrangør, uddyber;

-For os handler det i høj grad om at skabe rammerne for nye fællesskaber, hvor der er mulighed for at danne nye relationer, hvad end det så er privat eller som en del af foreningslivet efterfølgende. Især efter et år med nedlukninger og begrænset kontakt, kan vi vist alle trænge til at komme foråret i møde og få nogle nye oplevelser, og det er bl.a. det vi forsøger med dette projekt.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: