COVID-19: Natten til fredag blev der indgået en politisk aftale om fase II af genåbningen. En aftale der byder på flere lempelser og genåbninger, end genåbningsplanen for 2 uger siden lagde op til.

-Vi kan nu fremrykke store og væsentlige dele af genåbningen, som kommer til at præge vores alle sammens hverdag i positiv retning. Det skyldes vi står i en gunstig situation i Danmark. Vi laver en større genåbning end planlagt fordi der er rum til det. Vi har smitten under kontrol, har lave indlæggelsestal, en intensiv testning og sekventering og mulighed for lokal nedlukning, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke på et doorstep møde umiddelbart efter at den brede aftale var på plads med partierne natten til fredag.

Først og fremmest hæves forsamlingsloftet fra 5 til 10 personer indendørs og fra 10 til 50 personer udendørs. Det træder i kraft 21. april.

Dette åbner hurtigere end ventet
Samtidig åbnes der for indendørs servering på restauranter, cafeer og værtshuse med bordbestilling og fremvisning af coronapas. Kravet om coronapas ved udendørs servering, fjernes. Sidste udskænkning er klokken 22.00.

Der bliver 80 procent fremmøde for afgangselever i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelser. På erhvervsuddannelser er der 100 procent fremmøde.

5. - 8.-klasse får mulighed for udendørs fremmøde i de uger, hvor der ikke er adgang til indendørs undervisning. Genåbning sker på samme vilkår som tidligere genåbning.

Aftalen betyder også, at der igen kan komme op mod 500 fans tilbage på landets fodboldstadions under en tillempet model for superligaordningen.

Der åbnes også for mere indendørs idræt for unge og ældre. For børn og unge under 18 år er loftet på 25 personer indendørs. For personer over 70 år er loftet ti personer og krav om coronapas.

Indendørs gudstjenester og kirkelige handlinger har i den seneste tid højst måttet vare 30 minutter uden fællessang. Men de regler lempes.

Forsamlingsloft lempes gradvist
Det indendørs forsamlingsloft blev i januar sat ned til fem på grund af udbredelsen af en mere smitsom variant af coronavirus.

Den 21. april hæves forsamlingsloftet fra 5 til 10 personer indendørs og fra 10 til 50 personer udendørs.

6. maj hæves forsamlingsforbuddet indendørs til 25 personer og 75 personer udendørs. 21. maj hæves det indendørs til 50 personer og udendørs til 100 personer.

11. juni hæves forsamlingsloftet indendørs til 100, mens det udendørs afskaffes.

Der er her tale om det såkaldt lille forsamlingsforbud. En udfasning af det såkaldt store forsamlingsforbud mod store arrangementer såsom festivaler er ikke nævnt i aftalen. Det er dermed fortsat på 500 personer.

I maj og juni vil parterne diskutere anvendelsen af coronapas, og om det skal udfases. Det skal dog fortsat gælde for turisme og rejser.

e-max.it: your social media marketing partner