Elena ser frem til, at Verden åbner igen

GATTEN: Elena Bygvraa Borup, der går i 3 g. på Vesthimmerlands Gymnasium og HF, er så småt begyndt at møde ind igen på skolen

efter lang tids virtuel undervisning. Hun bor ved De himmerlandske Heder mellem Gundersted og Gatten, og det er hun glad for. Det har givet hende rig mulighed for at gå nogle dejlige ture under den kollektive lock-down. Men nu vil hun gerne snart se mennesker igen, siger hun: -Jeg savner utrolig meget det at være i større forsamlinger og at kunne kramme ens venner. Den kontrast til blot at være derhjemme kommer jeg til at værdsætte så meget mere, når vi forhåbentligt snart igen vender tilbage til en normal hverdag.

Elena og omverdenen
Det siger næsten sig selv, at Elena er meget optaget af relationen til andre mennesker, idet hun går på en studieretning, der hedder ”Samfund og Verden”. Her er kernefagene samfundsfag og matematik, og man arbejder gennem introduktion af forskellige samfundsteorier mod at opnå en større forståelse af den globaliserede verden, vi lever i. Efter sin studentereksamen planlægger hun da også at tage et sabbatår, hvor hun har tanker om at købe en bil, som i en periode skal fungere som hendes hjem. I den vil hun gerne køre gennem Europa og opleve nationalparkerne mm.

Corona pausen har ikke kun været negativ
Det er nemlig en anden side ved Elena, at hun samtidig har en vegetativ og kreativ side. Hun udtrykker det selv på denne måde: -Den tid, jeg har fået lov til at tilbringe med mine forældre og nære kontakter gennem denne tid, er jeg også meget taknemlig for. Tiden er bl.a. blevet brugt på at tegne, male, lave collager, lave smykker og ler. Så kreativiteten har haft tid til at blomstre.

Den erfaring har hun allerede gjort sig, inden hun kom på gymnasiet, at hvis der er noget, der driller, kan man altid give sig til at arbejde kreativt. Så ifølge hende selv har hun klart fået tegnet mere, end hun gjorde før nedlukningen: -Med så meget alenetid er det virkelig rart at kunne forsvinde ind i tegningen, mens jeg enten lytter til musik eller et podcast. Og hun har også haft et publikum at vise sine kunstværker til: -Mine veninder er heldigvis meget søde, når jeg sender billeder af, hvad jeg har tegnet eller kreeret. Det er ekstremt dejligt, at man på den måde stadig kan vise de værker, man er stolt af, frem til sine gode venner. Også til mine forældre viser jeg altid alle de projekter, som jeg nu har gang i.

Elena og naturen
På billedet som Elena har skabt på sin iPad, får man et levende indtryk af, hvordan hun arbejder: Det kunne såmænd godt være Elena, der ligger på sengen her under corona-restriktionerne og på en måde er lukket inde. Men går man lidt på jagt i billedet, bliver man som betragter faktisk glad indeni. Vinduet er åbent, og man bliver inviteret ud i naturen til den lille and på søen. Og ser man rigtigt efter, er der så utrolig mange detaljer i interiøret, der peger udad til planter og frugter.

Elene medgiver da også, at naturen betyder rigtig meget for hende: -Det er et frirum, hvor jeg kan lade op og slappe helt af. Jeg elsker at tilbringe mange timer i enten skoven, på heden eller blot i haven.

Allerede da Elena gik i 1.g, havde gymnasiets brugere lejlighed til at se nogle af hendes værker på en lille udstilling, og her fik man den samme følelse af glæde. Bl.a. havde hun dengang lavet en utrolig flot tegning af solsystemet. Om den siger hun i dag: -Det handler nok om for mig at zoome ud, når tingene virker uoverskuelige og frustrerende. På den måde kan jeg minde mig selv om størrelsesforholdet mellem de udfordringer, der nu er, og resten af verden. Det kan sommetider få problemerne til at virker en smule mere overkommelige.

Elenas fremtidsplaner?
Om dem siger hun: -Mine fremtidsplaner ændrer sig meget for tiden. Jeg har mange drømme om, hvad jeg gerne vil arbejde med. Alt fra animator til konservator har været oppe at vende. Men én ting er sikkert, og det er, at jeg gerne vil bruge mine hænder og min kreativitet.

Hvis jeg skulle ende med at blive konservator, vil det formentligt blive skulpturer og malerier, jeg vil arbejde med. Jeg nyder rigtig meget at bringe liv tilbage til ældre ting, alt fra møbler til kunst, så det igen kan bringe glæde. Men jeg har overhovedet ikke lagt mig fast på nogen uddannelse endnu.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: