Besynderlig jul og nytår i kirkerne

ULLITS: 2020 har været et helt anderledes år for kirkerne, ikke mindst for kirkegængerne præsterne og kirkernes personale, der løbende har skullet forholde sig til ændrede restriktioner.

Så sent som den 23. december ledte flere dages drøftelser mellem sundhedsmyndigheder og kirkeministerie til at kirkerne blev helt lukket for de traditionsrige jule- og nytårs gudstjenester.     

Har ikke kunnet mødes
-Ja, det har været besynderligt og anderledes, siger sognepræst for Ullits, Foulum og Svingelbjerg kirker, Troels Laursen. Særligt det ikke at kunne mødes og være en del af folks juletradition med den særlige stemning omkring jul. Det har jeg savnet. Det har været en jul på afstand, men heldigvis har vi kunnet byde på alternativer.

Kirker lukket ned i julen
For selvom kirken var pyntet op og julegudstjenestens prædiken var skrevet, ja så måtte Troels Laursen sadle om i sidste øjeblik.

-Jeg havde på fornemmelsen, at julegudstjenesterne i kirken kunne blive aflyst, men det kunne man godt have meldt ud noget før – og ikke først den 23. december sent om aftenen, lyder det ærgerligt fra Troels Laursen.

Men den seneste tid har han kørt på to heste. En almindelig gudstjeneste i kirken på 40-45 minutter og en virtuel gudstjeneste på 5-7 minutter, som man har kunnet følge på facebook.

Julegudstjenester på facebook
Juleaften bød altså ”kun” på den virtuelle gudstjeneste, som jeg sammen med julens øvrige virtuelle gudstjenester havde optaget et par dage i forvejen.

Så juleaften og øvrige juledage blev helt anderledes for mig end jeg er vant til. Jeg har haft meget tid til min familie, som er meget glædeligt, men uvant i juletiden. Jeg plejer juleaften, at sætte mig direkte til julebordet og julemiddagen efter at have klaret dagens julegudstjenester.  I forbindelse med julegudstjenesterne giver jeg mig også normalt god tid til at hilse på kirkegængerne og de mange som er hjemme til jul. Det har jeg savnet i år.

Tilbage i kirkerne igen fra 10. januar
Fra den 10. januar går vi tilbage til gudstjenester i kirkerne igen, med de restriktioner som vi kender fra før jul. Det vil sige afkortede gudstjenester på 40-45 minutter, et max. antal personer i kirken, afstand med hver anden bænk fri, og de første der går ind i kirken placerer sig øverst i kirken og dem der kommet sidst ind i kirke også går først ud når gudstjenesten er ovre, fortæller Troels Laursen. Der vil heller ikke være altergang i den kommende tid.

Selvom en virtuel gudstjeneste aldrig vil være optimal og stemningen ved at være sammen med andre mennesker i kirken heller ikke vil være der, så har corona-situationen alligevel åbnet øjnene for andre måder at formidle det kirkelige budskab på.

Det må Troels Laursen erkende.

Succes med virtuel julekalender
I starten af corona-tiden fik han derfor ideen til at formidle historien – og særligt kunsten i og ved de gamle kirker, på en virtuel måde. Han satte sig derfor i kontakt med eksperter på området, herunder TV Midt-Vest, men naturligvis også Viborg Stift. På den måde var grundlaget for den virtuelle julekalender skabt. Først blev der lavet et par prøveafsnit til godkendelse i stiftet, som blev godkendt. Hermed var der også skabt en finansiering for projektet.   

Herefter gik Troels Laursen i gang med at skrive de 25 manuskripter, 25, fordi Hellig Tre Konger den 6. januar er slutningen på julen.

September og oktober gik således med at indspille i de 26 kirker som er med i serien.

Nogle gange kunne vi indspille flere afsnit om dagen, mens det andre dage kun blev til et afsnit om dagen.

Herefter gik Troels Laursen og producent i klipperummet og serien blev først klar lige inden ”klippetid” altså få dage inden den 1. december.

-Jeg havde selv sat succeskriteriet, at 500 kiggede med hver dag, men tallene viser at over 2.000 har abonneret på tjenesten.

Når ud til den moderne familie
Jeg er stolt over at så mange har fulgt med. Jeg synes det er lykkedes at kompensere for den lidt mærkelige jul vi har haft ved at bringe julekalenderen. Man skal huske på, at meget er blevet aflyst i kirkerne, børnegudstjenester, luciaoptog, julekoncerter m.m. På den her måde, har moderne familier alligevel kunnet følge kirken på en anderledes måde.         

Troels Laursen pønser allerede på en påskeudgave med flere udsendelser.

-Vi ved jo ikke hvad de næste måneder bringer. Ligesom med julekalenderen, er det med at være på forkant og være forudseende, siger Troels Laursen.

Håber konfirmander får bedre vilkår end sidste år
En ting krydser han dog særligt fingre for, nemlig årets 9 konfirmander i de 3 sogne.

-Jeg håber de kan afholde deres konfirmationer i april og maj måned under bedre omstændigheder end sidste års konfirmander.

Konfirmandundervisningen er allerede startet.

-Jeg glæder mig til at mødes med de unge mennesker, men ligesom med så meget andet, så mødes vi indtil videre også her virtuelt, slutter Troels Laursen.          

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: