Sundhedsudvalget kæmper for at bevare øjenlægeklinik

VESTHIMMERLAND: Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune er af Region Nordjylland blevet præsenteret for en ansøgning, der går på at øjenlæge Kristian Aasbjerg Andersen, Støvring har indgået aftale om overtagelse af Tom Thorsens praksis i Aars. 

Overtagelsen er planlagt til 1. februar 2021 og i forbindelse med overtagelsen vil klinikken flytte fra Aars til Støvring.

Kompetencen til at godkende flytningen af øjenklinikken fra Aars til Støvring ligger ganske vist hos Regionsrådet, men som forud for sagens behandling har udsendt et høringsbrev til de berørte kommuner, herunder Vesthimmerlands Kommune.  

Vesthimmerlands Kommune har naturligvis, som berørt kommune, lavet et høringssvar, som kommunens Sundhedsudvalg netop har godkendt.

Høringssvaret er underskrevet af formand for Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Palle Jensen og lyder således.

Til: Region Nordjylland
Fra: Vesthimmerlands Kommune

Vesthimmerlands Kommune har d. 27. juli 2020 modtaget høringsbrev vedr. flytning af øjenklinik fra Aars til Støvring og vil hermed indlede med at takke for muligheden for at indgive høringssvar vedrørende flytningen.

Vesthimmerlands Kommune er i høj grad optaget af at sikre sundhedstilbud til kommunens borgere i nærmiljøet.

Særligt sårbare borgere kan have vanskeligt ved at transportere sig langt til undersøgelse og behandling og dermed kan færre lokale sundhedstilbud medvirke til at øge uligheden i sundhed. Der ses en vis sammenhæng mellem antal ydernumre og forbruget af speciallægeydelser, om end sammenhængen ikke er entydig.

Der bør derfor også fremadrettet være fokus på en spredning af ydernumrene i regionen, så den lige adgang til sundhedsydelser fortsat sikres.

I forbindelse med godkendelse af den nuværende Praksisplan for Speciallægepraksis i Region Nordjylland (ultimo 2018) gjorde Vesthimmerlands kommune opmærksom på en vis bekymring ift.den fremtidige placering af ydernumrene.

Borgernes forbrug af speciallægeydelser er omfattet af den kommunale medfinansiering, og vi har konstateret, at Vesthimmerlands Kommunes borgere benytter speciallæger markant mindre end resten af borgere i regionen (målt på den kommunale medfinansiering til området).

På daværende tidspunkt havde Vesthimmerlands kommune med kun ét ydernummer til speciallæge det højeste antal borgere pr. ydernummer af de nordjyske kommuner. Netop dette ydernummer er tiltænkt en dækning af kommunens borgere, og derfor skaber overvejelserne om en flytning stor bekymring.

Hvis ansøgningen om flytning af øjenklinikken imødekommes vil kommunen miste kommunens eneste speciallæge, og kommunens borgere vil skulle transportere sig helt til Hobro, Mors eller Aalborg for at konsultere en øjenlæge. Dette vil øge kommunens udgifter til befordring, da vi i nogle tilfælde er forpligtede til at afholde udgifter til befordring til nærmeste speciallæge.

Vi imødeser, at en del af kommunens borgere (specielt i den sydlige og vestlige del af kommunen), vil søge mod Region Midtjylland, da de vil få nærmere til øjenlæge i Viborg eller Skive – fremfor Hobro, Aalborg eller Støvring.

Da vi lovgivningsmæssigt kun er forpligtet til at yde befordring til pensionister o.lign. til nærmeste øjenlæge, vil vi som kommune også for disse borgere anbefale f.eks. øjenlæge i Viborg, hvis man bor i Gedsted, Hvalpsund eller lign. steder.

Der er desuden en bekymring for, at ventetid for behandling hos øjenlægerne på Mors eller i Hobro vil stige, da de vil skulle behandle borgere fra et langt større geografisk område, hvis en kapacitet flyttes til Støvring.

Det er Vesthimmerlands kommunes opfattelse, at en godkendelse af flytning af øjenklinikken fra Aars til Støvring vil medvirke til en yderligere skævvridning af ydernummerfordelingen i Region Nordjylland.

På nuværende tidspunkt er vi som kommune aktivt medvirkende til at sikre, at kommunens borgere også i fremtiden vil kunne modtage sundhedsydelser i deres nærmiljø, blandt andet via opførelse af 2 nye sundhedshuse/lægehuse i henholdsvis Farsø og Aalestrup.

Herudover har vi i en længere periode været involveret i arbejdet med at finde alternative lejemål i Aars til den pågældende øjenlæge. Dette er sket med udgangspunkt i de krav til lejemål, som øjenlægen har angivet, blandt andet ift. størrelse på den fremtidige klinik.

På baggrund af disse sonderinger har det været muligt for kommunen at anvise muligt lejemål til praksisnedsættelse i Aars.

Vi stiller os meget kritiske overfor den situation, som en flytning af kommunens eneste speciallæge ydernummer, vil stille borgerne i, og kan på den baggrund ikke anbefale, at Regionsrådet imødekommer ansøgningen

LÆS OGSÅ: Når det nu går så godt – hvorfor så lave om på det?

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: