Kagedage på Hessel

HVALPSUND: ”Store Kage Dag” på Herregården Hessel er normalvis et tilløbsstykke med over 150 deltagere til at indtage de 25 hjemmebagte kager.

Det bliver det forhåbentlig også i år, selvom herregården grundet de nuværende corona restriktioner med afstand har været nødsaget til at ændre konceptet fra en ”Store Kagedag” til 2 styk ”Lille Kagedag”.

Mange vil sikkert sige, det gør da ikke noget, for så har man to søndage at vælge imellem.

Men ellers er alt ved det ”vante”, udvalget af kager vil være der med kaffe til.

Og det er ikke helt almindelige kager der er tale om – jo, det var de jo engang, for opskrifterne er taget fra bogen ”De glemte kager”, en kulturhistorisk bagebog fra Museum Sønderjylland. Der er også hentet opskrifter fra andre gamle bagebøger.

Først de bløde “stopkager”-boller, kringle, søsterkage, – så pladekager, honningkager, tørkager, tærter, lagkager, og til sidst småkager. For mange vil det nok vække minder fra barndommen, når man ser og smager de forskellige kager.

Kagerne er bagt af køkkenpigelauget på Hessel og de har også selv opskrifter, ganske vist af nyere dato. Opfordringen fra køkkenpigerne lyder: Spænd bæltet ud og vær med..

Og skulle man undervejs i kagespisningen støde på en favoritkage, som man kunne have lyst til at bage hjemme, var der mulighed for at få opskriften med sig hjem.

Det anbefales også at se de fine udstillinger i stuehuset.

Juli er i øvrigt Hessels højsæson for arrangementer. Hver uge er der således en historisk vandretur på Hessels jorder, historiske værksteder, rundvisninger på Hessel og den ugentlige historie om krydderurtesnaps.

SE HESSELS ANNONCE FOR KAGEDAGEN HER

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: