VESTHIMMERLAND: Siden den 18. marts har det ikke været muligt for beboere på plejecentrene at få besøg af deres pårørende. Det er der imidlertid nu løst op for, men med restriktioner, da besøgene kun må foregå i det fri.

I tirsdags indkaldte Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune til et ekstraordinært møde(virtuelt), da Sundhedsstyrelsen åbnede op for denne mulighed.

Sundhedsstyrelsen har tilkendegivet, at deres vejledning ikke har været præcis nok. De har præciseret, at udendørs besøg af beboere på institutionernes udendørsarealer anses for sundhedsmæssigt forsvarligt, såfremt de faglige anbefalinger kan overholdes. Kommunernes Landsforening har desuden præciseret, at det er op til den enkelte kommune at muliggøre udendørs besøg.  

Regelsættet blev drøftet og vedtaget på mødet i Sundhedsudvalget, og blev efterfølgende godkendt endnu en gang på Byrådsmødet i går torsdag. Byrådet havde dog håbet, at åbningen også omfattede kommunens botilbud, men det bliver ikke i denne omgang.

-- Der er ingen tvivl om, at det har været en svær tid for mange af vores beboere på plejecentrene, siger formand for Sundhedsudvalget Palle Jensen, der fortæller, at samtlige plejecentre i kommunen kan leve op til de strenge krav, som stilles ved besøg. Åbningen sker med omtanke og i stor respekt for Covid-19.

Palle Jensen oplyste endvidere på byrådsmødet, at plejecentrene allerede havde gjort forarbejdet. Dermed var der mulighed for udendørsbesøg på plejecentrene allerede fra fredag.

Denne melding var til stor glæde for beboerne på plejecentrene, hvor samvær med de nærmeste har været stærkt savnet.

Højgården fik de første besøg fredag
Fra leder på Plejecenter Højgården i Farsø lyder det fra Susanne Glerup Persson, at man havde de første besøg allerede fredag.

-Besøgene bookes ind at personalet, og derfor er de jævnt fordelt over dagen, så personalet kan følge med, fortæller Susanne Glerup Persson.

Besøgstiden er fra 10-16 og der afsættes en halv time til hvert besøg. Besøgene foregår på beboernes terrasser, der er krav om to meters afstand, og man må ikke røre hinanden.

-Men bare glæden ved at se hinanden og tale med hinanden gør hele forskellen.
 

Så, ja alle har glædet sig, for det har da fyldt i hverdagen er der ikke så meget liv på plejecentret som der plejer. Sådan vil det også være et stykke tid endnu, for der er forsat ikke adgang. Men besøg, vink gennem ruden og hilsener i form af breve, blomster og andet giver glæde og smil, siger Susanne Glerup Persson.  

Hesselvang afventer
Friplejehjemmet Hesselvang der ikke er et kommunalt plejehjem afventer de sidste konkrete retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.  

-De er på vej, så vi åbner for besøg i det fri i løbet af uge 19, siger leder Pia Nielsen, der fortæller at retningslinjerne vil være lette at følge, da Hesselvang ligesom Højgården har terrasser og stort udeareal, hvor beboerne kan mødes med pårørende.      

FAKTA:
Nedenstående er de vedtagne lempelser i besøgsforbuddet under Covid-19 på de kommunale plejecentre i Vesthimmerland.
 

1.Der kan aflægges udendørsbesøg, hvis de fysiske rammer på det enkelte plejecenter tillader det
2.Udendørsbesøg til en beboer kan ske med max. 2 nære pårørende ad gangen
3.De(n) pårørende må ikke have symptomer på COVID-19
4.Besøget må max. vare en halv time
5.Der skal gennem hele besøget holdes 2 meters afstand og berøringer ikke tilladt
6.Der må ikke medbringes og/eller deles føde- og drikkevarer
7.Besøg skal være aftalt på forhånd med stedets ledelse eller ansatte
8.Pårørende ringer til et aftalt telefonnummer, når de ankommer til besøg og personale er behjælpelige med at sikre forsvarlige besøgsrammer
9.Personale sikrer, at hygiejnemæssige forskrifter overholdes i forbindelse med besøget, fx rengøring.

 

e-max.it: your social media marketing partner