ERTEBØLLE: I Ertebølle kommer borgerne hinanden ved og sikrer trivsel og omsorg for hinanden i det lille samfund.

Dette sammenhold er ikke kommet af sig selv. Der bliver gjort en indsats. Det er Borgerforeningen i Ertebølle et godt eksempel på.  

Inviteres til Spis-Sammen
4-5 gange om året bliver der inviteret til spis-sammen aften, og her det meget vigtigt, at ny-tilflyttere bliver inviteret med, så de kan få hilst på ”Ertebøllerne” og blive en del af sammenholdet.  

I sidste uge fandt den ”fine” udgave af ”Spis-Sammen” aftenerne sted med Nytårskur. Her var 42 medlemmer ud af 82 mulige mødt frem. Og det store fremmøde er ikke slet ikke usædvanligt. Det er hygge over god mad, hvor hele verdenssituationen i Ertebølle bliver vendt og drejet ved bordene.  

Hjælper hinanden
Med andre ord, er det her nye initiativer bliver til - og sat i værk. Det er såvel store initiativer som involverer hele Ertebølle, men også dem i mindre målestok der drejer sig om godt naboskab, hvor man f.eks. kan tage dagligvarer med fra Farsø, når man nu alligevel kører vejen, eller hjælp til at skære et træ ned i haven. Hjælpen er ikke længere væk end at man lige lægger et opslag op på den lukkede facebookgruppe ”Ertebølleposten”, og snart står hjælpen klar.
 

Flyt til Ertebølle
Formand for Ertebølle Borgerforening Per Frederiksen, fortæller at sammenholdet i Ertebølle er noget helt særligt, men det er også kun i kraft at man har gjort noget for det. Og nu vil foreningen også gerne tage skridtet videre og bruge sammenholdet aktivt rent bosætningsmæssigt, altså at få flere til at flytte til Ertebølle.    

Ertebølle består af huse i Ertebølle by og en række landejendomme uden om, men ikke mindst 385 sommerhuse. I disse moderne tider, skal det tilføjes, at man netop har fået fiber udlagt til samtlige ejendomme, inkl. sommerhuse. Dertil kommer en campingplads med spisested og Stenaldercentret.  

Det kan være nogle svære elementer at forene, men ikke desto mindre gør man det i Ertebølle.  

-Vi har Ertebølle Samvirke, et stærkt samarbejde mellem borgerforening, campingplads og Stenaldercentret, der står for de større offentlige arrangementer såsom Grundlovsmøde, Fjordens Dag, Skt. Hans, Høstmarked m.fl. som er for alle - og ikke kun ”Ertebøller”. Men i borgerforeningen, grundejerforeningerne og de forskellige laug er det især sammenholdet og den gensidige omsorg blandt de fastboede der dyrkes, siger Per Frederiksen.  

Og det kan bruges til noget. For naturen i Ertebølle er der ingen der er i tvivl om, er det største trækplaster. Men der er stor forskel på om man er på besøg eller man er fastboende. Ertebølle har 385 sommerhuse, hvis ejere kommer fra såvel lokalområdet som fra resten af landet. Med de nye regler der er for helårsbeboelse kan det være interessant for seniorer, at flytte til deres sommerhus.      

-Men det gør men vel at mærke kun hvis der også er gode naboer og et godt sammenhold, siger Per Frederiksen.  

Gode naboer og et godt sammenhold
Ved Spis-Sammen aftenen er der flere eksempler på dette.  

For at starte ved formanden selv, Per og hans kone Inge. De flyttede til Ertebølle i 2005 til det nye sommerhusområde. De flyttede i et nybygget sommerhus, som dog hurtigt blev udvidet, så hele familien kunne komme på besøg. Parret har grundet job boet flere forskellige steder i Danmark, typisk i storbyer, senest i Randers.  Da Inge gik på efterløn besluttede de sig for at flytte til Ertebølle. Begge har efter deres tilflytning været meget aktive i foreningslivet og er ildsjæle for flere initiativer.  

Et andet par er kokken Ejnar og konen Bente Viola. Parret flyttede til Ertebølle i 2013. De kommer fra Kjellerup. De solgte deres hus og var på kig efter en lejebolig, lige indtil Bente Viola var på kunstkursus i Løgstør. Der fik hun øjnene op for hvor dejlig Vesthimmerland - og i særdeleshed Limfjordskysten er. De fandt huset i Ertebølle og kan ikke drømme om at flytte derfra igen. Som tidligere kok, er det Ejnar der står for madlavningen i forbindelse med Spis-Sammen aftenerne med hjælp fra skiftende medlemmer af borgerforeningen, der fra gang til gang står på spring for at træde til med tilrettelæggelse og hjælp. Med Ejnars erfaring som kok, bliver der altid købt godt og billigt ind af råvarer, hvilket betyder at Spis-Sammen arrangementerne sjældent koster mere end 50 kr. pr. person, sommer tider kan de også gå hen og blive gratis, hvis kassen skal tømmes.   

Blandt deltagerne finder man også det unge par på 33 og 41 år, der er flyttet til Ertebølle, fordi man er begejstret for naturen Ertebølle og drømmeejendommen lige var der. Hun kommer fra Kongerslev og han fra Skørping. Hver dag kører han til Viborg og hun til Randers på arbejde.
Mette fortæller, at de begge har boet i storbyer som ikke tiltaler, men det gør Ertebølle derimod. Parret har endnu ikke fået børn, og hvis det er, så har vi masser af ”bedsteforældre” omkring os. Dog ærgrer det lidt Mette at er ikke længere er skole i Strandby. Men vi skal jo ud at køre alligevel, siger hun, og vi har to biler.
 

Til oplysning er der 1,5 børnefamilie i Ertebølle.             

Og sådan kan man blive ved med at høre til de nuværende ”Ertebøllere”, der med begejstring fortæller, hvorfor de netop bor i skønne vandkantsdanmark, i Ertebølle, hvor sammenholdet er noget helt særligt. 

 

e-max.it: your social media marketing partner