VESTHIMMERLAND: Mandag eftermiddag blev det meldt ud fra Beskæftigelsesministeriet at 46 museer, vandrerhjem og andre får afskrevet cirka 710 millioner kroner ud af i alt 800 millioner kr. fra lån de har optaget i Arbejdsmarkedets Feriefond.

Blev opfattet som en gave
Grunden til at det store beløb bliver afskrevet er, at der har været uvished om, at lånene nogensinde skulle betales tilbage. Det er den opfattelse samtlige ”låntagere” har haft for ”gaverne” eller donationerne de modtog fra Arbejdsmarkedets Feriefond, der går helt tilbage til halvfemserne og nullerne. 

Skulle betales tilbage
Det kom derfor som en stor overraskelse for dem, da Arbejdsmarkedets Feriefond i 2018 bad om at få de udlånte beløb betalt tilbage. Sagen har kørt siden, og endte altså i mandags på Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og Kulturminister Joy Mogensens borde.    

3 vesthimmerlandske museer iblandt
Blandt de 46 museer, finder man Limfjordsmuseet, Stenaldercenter Ertebølle og Museumscenter Vesthimmerland. 

Limfjordsmuseet har et lån til Arbejdsmarkedets Feriefond på 1. mio. kr. til indfrielse i 2020. Og da Beskæftigelsesministeren og Kulturministeren er nået frem til en løsningsmodel, der betyder, at alle lån under 1,5 millioner bliver afskrevet straks, så betyder det, at Limfjordsmuseet ikke skal betale noget tilbage.   

Det samme kan blive tilfældet for det ene af Stenaldercentrets to lån hos Arbejdsmarkedets Feriefond på sammenlagt 7,1 mio. kr. til indfrielse i perioden 2019-2024. Det ene lyder nemlig på 1,4 mio. kr. og ligger under ”bagatelgrænsen” og ser derfor ud til at blive indfriet 100%, mens resten med 90%.    

Museumscenter Vesthimmerland har et lån hos Arbejdsmarkedets Feriefond på i alt 8,5 mio. til indfrielse i 2021. Dette afskrives med 90%.  

Altså med andre ord står Stenaldercenter Ertebølle tilbage med en regning på kr. 570.000 og Museumscenter Vesthimmerland med kr. 850.000 som de skal finde løsninger på at betale tilbage til Arbejdsmarkedets Feriefond.    

Det er meldt ud, at man enten kan betale den resterende hovedstol fuldt ud, eller også kan man vælge at overgå til et nyt lån over 25 år med to pct. rente. 

Glad for løsning
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:
 

- Mit fokus har været at få afsluttet denne sag, og jeg glæder mig over, at der nu er fundet en løsning. Det har været vigtigt for mig, at låntagerne hurtigst muligt fik klarhed over deres situation. 

- Jeg synes, at sagen nu er landet rigtig fint. Det er lykkedes at lande en løsningsmodel, hvor vi både tilgodeser låntagerne samtidig med, at der også er penge til at hjælpe udsatte familier til at få nogle gode ferieoplevelser. 

- Jeg kan godt forstå, at låntagerne har været frustrerede. Det har været et langstrakt forløb, fordi reglerne omkring statsstøtte er komplicerede. Nu har dialogen med EU-Kommissionen båret frugt, og aftalekredsen er enige om, at det er den bedst mulige løsning, hvor vi tilgodeser alle hensyn., siger Peter Hummelgaard. 

Kulturminister Joy Mogensen siger: 

- Nu er der endelig sat et punktum for et meget langt forløb. Jeg er glad for, at der er fundet den bedst mulige løsning, så kulturinstitutionerne kan få den afklaring, de har ventet på.

 

e-max.it: your social media marketing partner