FARSØ: I indgangspartiet til Farsø Rådhuscenter fra Søndergade, populært kaldet Centerbuen, har det rumsteret med malerpensler og farver i et stykke tid.

Den meget tydelige Centerbue, som også er Farsø Rådhuscenters kendemærke, trængte til en farveklat, og derfor gik ejer af indkøbscentret Centergruppen I/S, butikkernes Centerforening og Sparekassen Farsøs fond ind i projektet for at finde et Farsø-relateret kunstværk til buen.  

Man havde skelet til Plejecenter Højgården, der her i foråret havde fået malet tre ikoniske Farsø forretninger, som befandt sig på hovedgaden i Farsø i 1950’erne, på væggene. Kunstneren er Peer Poulsen.  

Selvom Peer Poulsen stammer fra Aars, så er det hans kone Inge, der er født og opvokset i Farsø, der har indført ham i Farsøs sjæl.  

Og sådan forholder det sig også med maleriet fra Peer Poulsens hånd, der blev afsløret i Centerbuen her til aften.  

Den gamle station
-Da vi spurgte Peer, hvad han ville male, så lød det; Den gamle station, lød det fra Jørgen Højrup Jensen, Centergruppen I/S i velkomsten. Begrundelsen lød: Stationen var en nerve lige midt i byen ikke langt fra hvor Farsø Rådhuscenter ligger i dag. Og desuden har vi i dag portalpladsen lige overfor, hvor den gamle stationsportal er genopstillet sammen med en række historiske skilte, der fortæller om banens betydning for byen. Så det hele giver god mening.   

Kendte bysbørn benyttede sig også af toget
-Stationen har haft en helt særlig betydning for Farsø. Også for mig, lød det fra Peer Poulsen ved afsløringen. Jeg tog altid toget til Farsø, da jeg begyndte at kæreste med Inge. Men også to kendte Farsø bysbørn benyttede sig af toget, når de skulle hjem for at besøge familien i Farsø, lød det fra Peer Poulsen, inden han lod den sidste del af maleriet af stationsområdet afdække. Bag to hvide klæder dukkede Johannes V. Jensen og Thit Jensen op.
 

De to bysbørn havde en hilsen til Farsø, som Peer Poulsen læste op på vegne af Thit Jensen: Vi er af stor fascination netop ankommet til vores fælles by og Farsø Station. Godt nok er vi en smule stive i betrækket efter den lange togtur gennem Danevang. Bølgerne gik højt – ikke mellem os to, men på Storebælt måtte vi begge ofre mandsmod og styrke undervejs. Men her er vi. Ved godt mod. Tilbage på sporet for vores fælles barndom, smukt akkompagneret af de danske gøges aftensang og ikke mindst Farsø kirkes smukke klokkeklang. Vi er her i dag inviteret til at deltage i julehandlen, men også benytte lejligheden, som vi her så kært har fået, til at kigge indenfor i vores dejlige nylige sammensmeltede museum. Hvor er det dog skønt at man her i Farsø har sørget for at vi får mulighed for at begrave stridsøksen og i stedet dyrke de tætte familiære bånd og være i stue sammen. Og til trods for forskellen mellem min berømte bror der fik nobelprisen og min egen folkets pris. Derfor kære bysbørn. Gå julen i møde med godt humør og løftet pande og tag godt imod Farsøs gæstfrihed og ikke at forglemme de herlige tilbud som forretningerne her i centret og i resten af byen nærmest bugner af. Vi to bliver stående heroppe for at sunde os lidt på alle strabadserne, men også for at nyde udsigten til jer alle sammen.  


 Kunstværket tager sig også flot og tydeligt ud på afstand, fra f.eks. hovedgaden og sågar busstationen.  
   

Ved afsløringen talte også Hans Støttrup, formand for Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet.  

-Jeg vil gerne ønske Farsø tillykke med dette flotte maleri. Jeg ved ikke hvor Thit og Johs. er nu. Men uanset hvor de er, må det ringe for ørerne af dem. For halvanden måned siden indviede vi et nyt museum til ære for dem her i byen. De blev forenet under samme tag, men dog i to adskilte afdelinger.
Og i dag får de så deres eget flotte vægmaleri i deres fødeby. Og det er der jo en god grund til. Thit, Johs og Farsø er uløseligt knyttet sammen. Rundt omkring i verden er Farsø kendt for det berømte søskendepar. Og jeg vil sige til dig Jørgen (Jørgen Højrup Jensen – red). Det er byens bedste brand. Og det nye maleri får den helt rigtige placering, her ved siden af Birthe Kjærsgårds flotte billedfrise med fire Himmerlandshistorier af Johs. V.
 

Og som det også fremgår af motivet, så ligger det også tæt på den gamle Farsø Station. Og netop på stationen, der kunne de to søskendes spor i bogstavligste forstand have krydset hinanden, hvis de ville, men de ville de bestemt ikke, for de hadede hinanden af et godt hjerte. Så da Johs. V. kom til Farsø til sin fars 70 års fødselsdag og hørte at Thit var i byen, ja så blev han siddende i ventesalen, og så forlod han byen med det næste tog. Og så vil jeg i øvrigt sige, at motivet med stationen er fint, fordi det viser hen til de to søskendes rejselyst. Nok havde de begge to dybe rødder i den himmerlandske muld, men de havde også en glubende lyst til rejselivet. De led af det som Johs V. kaldte distancegrådighed. Længslen ud og lægslen hjem har Johs. V. fint beskrevet i visen om sømanden.

  


Afsløringen fandt sted med taler og fællessang.            
 

Afsløringen sluttede derfor af med Johannes V. Jensens ”En sømand har sin enegang” som fællessang akkompagneret af Else Marie Drost, formand for museets støtteforening, på harmonika. 

Ca. 60 interesserede var samlet i Centerbuen til afsløringen mandag aften, der fandt sted i forbindelse med forretningernes Jule By Night.     

 

e-max.it: your social media marketing partner