Tværs har fundet sig godt til rette på Nørregade 14

FARSØ: Efter en større ombygning af den tidligere boghandel og det efterfølgende galleri på Nørregade 14 i Farsø, kunne Tværs rykke ind i sine nye administrations- og kursuslokaler den 1. oktober.

Her lidt over to måneder senere, har organisationen fundet sig godt til rette i de nye lokaler. 

Indrettet til Tværs
De mange kvadratmeter fordelt over flere etager har siden maj måned været under en gennemgribende renovering og har ændret karakter fra butiks- og udstillingslokaler til kontor- og mødelokaler, naturligvis indrettet efter Tværs ønsker.
 

Ejer af bygningen er Centergruppen I/S, som har stået for renoveringen, og nu lejer lokalerne ud til Tværs.  

Tværs startede op for fire år siden på en gård på Svoldrupvej udenfor Farsø, hvor administrationen holdt til i stuehuset og kursuslokalet blev indrettet i en ombygget udebygning. 

Organisationen, som i dag udelukkende er koncentreret på botilbud for anbragte voksne – herunder domsanbragte, oplevede straks vokseværk. Det skyldtes ikke mindst Tværs gode resultater med små enheder for de anbragte.  

Mens administrationen forblev på Svoldrupvej, så voksede kursusdelen hurtigt ud af rammerne. Derfor lejede man sig i en årrække ind hos Dronning Ingrid Hallerne for afholdelse af kurser.  

Administration og kurser i samme hus
-Det er nu engang mest praktisk at have administration og kursusaktivitet samlet under samme tag, fortæller bestyrelsesformand for Tværs, Søren Virenfeldt.  

Med dette store hus i Farsø har vi fået det som vi har ønsket det, og sågar med mulighed for udvidelse på øverste etage, hvis vi får brug for det. Men indtil videre har vi fuld udnyttelse af stuen, 1. sal og kælderen, forklarer Søren Virenfeldt videre.  

På denne dag, hvor Farsø Avis er blevet inviteret indenfor for at blive vist rundt i de nye lokaler, er der også aktivitet i samtlige rum. 

13-14 ansatte har en fast base i lokalerne på Nørregade 14. Mens de 4 socialrådgiverne har hvert deres kontor, med mulighed for at afholde møder med klienter i enrum, så deles resten om kontorlokaler og mødelokaler.  

105 ansatte
Tværs har i dag ca. 105 ansatte, hvor altså de ca. 90 er medarbejdere ude i botilbuddene. 

Botilbuddene fordeler sig på otte adresser i Vesthimmerland og et 9. er under opbygning. Afdelingerne fordeler sig på mellem 4 til otte borgere/klienter og er indrettet med små lejligheder med eget køkken og badeværelse. Hertil kommer fælles lokaler og værksteder.   

-Vores klientgruppe har brug for ro og ordnede forhold, men de kan ikke klare sig uden opsyn. Og det får de hos os, fortæller Søren Virenfeldt, der som bekendt har over 30 års erfaring og gode resultater at bygge på indenfor dette felt.     

Interne kurser
-Hos Tværs beskæftiger vi medarbejdere med relevant uddannelse og erfaring. Men ikke mindst gør vi med socialpædagogiske kurser i eget hus meget ud af at uddanne dem og klæde dem på til den særlige klientgruppe som Tværs har. Vi har faktisk vores eget uddannelsesprogram. I øvrigt tilbyder vi også socialpædagogiske kurser ”ud af huset” altså for andre organisationer, der beskæftiger sig med dette særlige område. Disse kurser finder sted enten hos dem selv eller her i Farsø.  

Meget ”papirarbejde”
Den nye tilsynsreform betyder i øvrigt også mere dokumentation, som der også afholdes kurser i. Hver 3. måned skal der udarbejdes en afrapportering og en statusbeskrivelse for hver beboer/klient der befinder sig på Tværs. Forud for enhver status er der naturligvis afholdt samtaler og lavet skriftlige handlingsplaner for hver beboer/klient, fortæller Søren Virenfeldt. Dette ”papirarbejde” og samtaler finder for størstedelens vedkommende sted på Nørregade 14.  

Besøg af socialministeren
Socialminister Astrid Kragh var i øvrigt i al ubemærkethed inviteret til Farsø i starten af november, for at kigge nærmere på Tværs.  

-De fleste af vore klienter er efter paragraffer dømt til ”opbevaring” resten af deres liv, grundet de psykiske eller fysiske forhold de enten er blevet udsat for eller selv har pådraget sig, fortæller Søren Virenfeldt. Her viser det sig, at det ikke nytter at anbringe dem på store institutioner. Det er her, at vi med de små enheder, og det faktum at hver klient/beboer får sin egen lejlighed i et bofællesskab kan komme tættere på en normal tilværelse. Det betyder dog ikke, at de kommer til at klare sig uden en eller form for opsyn. Det er de blevet for skadede til. Men vores tilgang og resultater gjorde indtryk på socialministeren.                            

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: