HVALPSUND: Der var flere rekorder at finde på Herregården Hessel, da der i dag blev afholdt Efterårets Dag.

Selve arrangementet Efterårets Dag, der fandt sted for 6. gang var i sig selv ikke en rekord, men det var derimod antallet af traktorer, antallet af besøgende, stemningen på og omkring den gamle herregård – og vist nok også temperaturen på den flotte sensommerdag, hvor termometret slog ud med 23 grader.

Altså med andre ord et godt udgangspunkt for en helt igennem fantastisk arrangementsdag på Hessel,

Store forberedelser
Men forberedelserne havde også været i gang længe, og det skal da ingen hemmelighed være at det da også havde været skuffende hvis det store forarbejde ikke havde givet pote.

1
DSC8096
DSC8099
DSC8158
2
DSC8110
DSC8115
DSC8202
3
DSC8231
4
8
DSC8122
DSC8267
6
DSC8269
7
5
DSC8137
DSC8147
DSC8139
DSC8145
DSC8257
DSC8262
DSC8276

135 traktorer af mærkerne Volvo og Bolinder Munktell (BM). Den ældste fra 1947 og den yngste over 25 år - for at være af veterantraktorstatus, mødte frem på Hessel for at deltage i et rekordforsøg.


En efter en, kørte de 135 stk. Volvo eller Bolinder Munktell frem i præsentation foran publikum.       

Det var traktorentusiast og medlem af Hessels Marklaug, Søren Byrjalsen der i forbindelse med fastlæggelsen af dette års arrangementer på Hessel havde foreslået, rekordforsøget med de gamle traktorer, der skulle pløje samtidigt. Det var ud fra den tese, at det ikke havde været forsøgt med netop de to svenske traktormærker før, og ikke mindst at det var muligt at samle alle de gamle veterantraktorer til træf på Hessel. Selv kunne Søren Byrjalsen byde ind med to Volvo’er og tre Bolinder Munktell(BM). De deltog selvfølgelig alle i rekordforsøget, selv sad han bag rattet på BM Boxer fra 1961. 

Der var mange lykønskninger til initiativtager af rekordforsøget, Søren Byrjalsen, der selvfølgelig selv deltog på BM Boxer traktor fra 1961. 

Gæster strømmede til
Dagen tegnede godt. Allerede indenfor den første time af arrangementet, havde de første 800 gæster indfundet sig på Hessel. Og sådan blev det ved resten af dagen, hvor parkeringsvagterne havde nok at se til med at få bilerne på plads og flere nye parkeringsarealer blev taget i brug. Lidt over middag - og altså et par timer inden rekordforsøget, lød vurderingen på at man havde rundet de 1500 gæster.  

Der var således en summen af gæster overalt på Hessel, for der var meget at kigge på ud over de gamle traktorer. Der var således indrettet et område med får. Ud over udstilling af flere fåreracer, måtte flere af fårene også lade pelsen. Det skete på gammeldaws vis med saks. Derudover blev der også vist hvad man kunne gøre med ulden, kødet fra fårene m.m.  


Efterårets Dag bød også på en særlig afdeling omkring får og dets produkter. 

Der var også travlt, som aldrig før hos Hessels mange laug, gæsteudstillere og salgsstande. Alle stod de på spring for at give de mange gæster den bedste oplevelse af hessel med markarbejde,gammelt håndværk, håndlavede varer og mad. Og de mange Hessel hjælpere var ikke til at overse i deres Hessel tøj, der ud over tøj som i gamle dage også gjaldt forklæder og som noget nyt jakker med Hessel logo på. 


Efterårets Dag bød også på markarbejde, bl.a. optagning af kartofler. Det betød at dagens gæster kunne få en gratis pose kartofler med sig hjem. 

135 traktorer i rekordforsøg
Jakkerne så man mange af ved den 12 ha. store mark bag Hessel der skulle lægge stub til rekordforsøget. For med 135 tilmeldte traktorer til rekordforsøget, måtte intet overlades til tilfældighederne. En time før rekordforsøget, blev traktorerne kørt frem, præsenteret og kørte kortegekørsel forbi Hessels bygninger. De mange gæster så beundrende til – ikke mindst fordi mange kendte en eller flere chauffører på traktorerne, der kort tid efter - ude på marken, skulle bevise deres kunnen med traktor og plov ude på marken.  

Præcis kl. 14.00 lød en kanonsalut og forsøget kunne starte. Alle fulgte spændt forsøget, hvor traktorerne var opdelt i fire grupper og to pløjefelter på marken, så alle traktorer kunne være i gang samtidigt. Traktorerne brummede lystigt, dog på nær en, der måtte give op undervejs. Det stoppede dog ikke forsøget, da der var klare instrukser om at køre udenom.  

I løbet af ca. 20 minutter var de 12 ha vendt til sort jord og rekordforsøget gennemført. Det var en ovenud glad Søren Byrjalsen man mødte efter forsøget. Og han kommentar var.
- Ja, nu må vi håbe, at vi får forsøget godkendt til Guiness Rekordbog.

Men rekordbog eller ej, så var det i den grad rekordernes dag på Hessel – også målt på smilene fra arrangørerne.

Læs også: Hessels ”Efterårets dag” – vil slå rekorden!

 

e-max.it: your social media marketing partner