HVALPSUND: I denne uge har det ene kraftige regnskyl afløst det næste - og særligt lørdag, dagen inden det store høstarrangement på Hessel, faldt der mange millimeter regn. 

Det gav naturligvis bekymringer hos arrangørerne på Herregården Hessel. Stod høstarrangementet til at gennemføre?. Særligt veterantraktorgruppen, som stod for høsten med de gamle mejetærskere var spændte.

Fordrev regnskyerne
Men som enhver anden landmand, så tager man høsten som den kommer, så derfor stod al høstmateriel og høstfolk klar søndag formiddag, da arrangementet på Hessel startede selvom skyerne hang tungt.

DSC6542
DSC6549
DSC6529
DSC6537
DSC6557
DSC6525
DSC6581
DSC6602
DSC6629
DSC6638
DSC6710
DSC6613
DSC6720
DSC6714
DSC6718
DSC6724
DSC6669
DSC6694
DSC6705

Om det var velkomsttalen v. formand for kultur- og fritidsudvalget, Asger Andersen, der efterhånden fik skyerne til at fortrække, skal være usagt. 

Men det kunne jo være disse ord der gjorde det:    

-Høsten er for mig den bedste tid på året med indtryk til alle sanser, ja alle burde have lov til at opleve synet og duften af en august himmel, i et læs halm på vej hjem fra marken i skumringen, med traktorens stille tøffen, som den eneste kontrast til træthed og begyndende stjernehimmel. 

Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at jeg har en stor passion for veterantraktorer og maskiner, så dagen i dag er en festdag, hvor vi med alle de frivilliges indsats, får lov til at opleve, det rene Morten Korch landbrug. 

Nyd rejsen ind i en tidslomme, i respekt for at dem der var med i samtiden, vores olde-, bedste eller egne forældre, med deres indsats og sammenhold har givet deres bidrag til vores nuværende velfærdssamfund. 

Måske er I så heldige at være flere generationer afsted i dag, nyd fortællingen og levendegørelsen som alle de frivillige har lagt mange kræfter i at forberede til i dag. 

På forhånd tak for jeres store engagement og frivillige indsats, for levendegørelsen af vores fælles kulturarv. 

Herefter gik høstdagen i gang, dog med de gamle høstmaskiner parkeret på rad og række til udstilling bag Hessels lade. Udtrykket var klart, de ville gerne ud ”at bide” i kornet.  

V-formations kørsel med mejetærskere
Ved 13.00 tiden kom solen frem og sammen med en god luftende vind, tog høstmaskinernes ejere beskik af situationen ude i kornmarken. Javist, kornet var langt fra tørt, men høstes det skulle der – og også gerne med den V-formationskørsel med de gamle mejetærskere, som de havde set sådan frem til at gennemføre. V-formationskørsel med mejetærskere ser man herhjemme på de store godser, men i særdeleshed i USA og Australien, hvor man på de kæmpestore marker kører med kæmpestore mejetærskere ved siden af hinanden.    

10 mejetærskere og andet materiel gjorde sig klar. Med ganske få stop undervejs, grundet våde kornaks der satte fast, blev den spektakulære V-formationskørsel gennemført ned over Hessels ager. Sågar flere gange, fordi det var sjovt og fordi kornmarken på den måde blev høstet i store bidder.  

Den forsinkede høst med mejetærskerne, som egentlig skulle være gået i gang om formiddagen, lagde pres på dagens øvrige program.  

Mange høstscener på en gang
Det betød at publikum, som i øvrigt var talstærkt fremmødt, skulle gå fra høstscene til høstscene. Det blev fint fortalt med hjælp fra en megafon, så alle var orienterede om hvad der skete.   

For samtidig blev der efter ladefogedens strikse og nedladene inspektion af hovbøndernes høstredskaber i gårdspladsen, høstet på gammeldaws manér med le og kratte nedenfor Hessel. Høstspillet som er så legendarisk på Hessel.  

Herudover herskabets afgang i de flotte hestevogne på tur rundt i lokalområdet for at danse og hylde høsten.  Tilbage igen blev de budt på søndagskaffe i Hessels fine stuer, mens hovbønderne, der også fik afstraffet en uvoren bonde på træhesten, satte sig til bords i gårdspladsen til kaffe og æbleskiver.      

Efter dagens mange indtryk fra forgangen tid, så kunne høstregnen ikke længere holde sig tilbage. 10 minutter inden arrangementet sluttede, faldt regndråberne. Men alle var glade – Høsten kom i hus på Hessel!.           

 

e-max.it: your social media marketing partner