Tilblivelsen af Thit Jensens mindestue

Af: Henning Olsen, Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn

I anledning af sidste uges rejsegilde på det fælles museum for Johs. V. Jensen og Thit Jensen – som indvies 5. oktober, har Henning Olsen fra Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn, fundet arkivalierne frem omkring tilblivelsen af Thit Jensens Mindestue, som han har sammenskrevet her:

Få måneder efter Thit Jensens død, den 14. maj 1957, etablerede skoleinspektør Tom Christensen en mindestue i en krog i biblioteket på Farsø skole.  Mindestuen omfattede effekter, som Thit Jensens universalarving og guddatter Agda Arden havde stillet til rådighed for en mindestue. Effekterne omfattede hendes skrivebord med tilhørende stol, en bogreol med stofbetrukne hylder og hendes fyldepen. Herudover avis udklip og karikaturtegninger m.v.

Ved en uofficiel indvielse i oktober 1957 takkede formanden for Borger- og Håndværkerforeningen, Rabøl -Jørgensen og formanden for Turistforeningen Bugge Vegger, Tom Christensen for hans store arbejde med at etablere mindekrogen.

Etableringen af mindestuen gav også genlyd på landsplan. Redaktør Ib Reneé, DR besøgte mindestuen i november med sin udsendelse ”Spejlet” med et længere interview med Tom Christensen.

I maj 1958 nedsatte sognerådet et udvalg for Thit Jensens mindestue. Det kom til at bestå af Tom Christensen, fru Sonne og Leth Eriksen.

Tanken om køb af cementstøber Olsens ejendom, Søndergade 48, blev rejst første gang på Turistforeningens generalforsamling i marts 1961, efter at mindestuen var flyttet til lokaler i Teknisk Skole i Skolegade. Dyrlæge Hans Jensen med familie havde boet i ejendommen i en kortere årrække og Johannes V. Jensen er født der.

I 1964 blev Teknisk skole solgt til Dansk Arbejdsmands og -Specialarbejderforbund med en klausul om bibeholdelse af mindestuen.

Den 8. januar 1969 behandlede sognerådet en henvendelse fra landsretssagfører Andreas Arden, der var broder til Agda Arden om, ”at der etableres en fast ordning om mindestuen, således at ejendomsretten overgår til Strandby – Farsø sogneråd, som forpligter sig til at sørge for, at samlingen stedse henstår i sømmelig stand”.

Henvendelsen vakte ikke umiddelbar begejstring hos sognerådets mandlige medlemmer. Man var dog enige om, at samlingen skulle bevares, og der blev nedsat et udvalg bestående af de 3 kvindelige medlemmer af sognerådet, ”fruerne Lizzie Vegger, Inger Margrethe Jensen og Elly Jensen til at arbejde med sagen”.

Kvinderne handlede hurtigt. På det næste møde i februar foreslog kvindeudvalget, at sognerådet købte cementstøber Johannes Olesens ejendom, Søndergade 48 for 150.000 kr. Det mandlige flertal af sognerådet traf imidlertid den lakoniske afgørelse, ”spørgsmålet kan for tiden ikke imødekommes”.

Sagen stoppede dog ikke her. På sognerådets maj møde 1969 oplyste Lizzie Vegger, at ejendommen var købt på betinget skøde for 95.000 kr. Hun forespurgte derfor, om sognerådet ville påtage sig at udrede renter og afdrag på et kreditforeningslån på 50.000 kr. Herudover skulle sognerådet påtage sig den fremtidige vedligeholdelse, samt indrette p-plads. Den resterende del af købesummen på 45.000 ville de 3 kvindelige medlemmer skaffe på anden vis. Sagen gav anledning til en livlig debat, hvor de mandlige medlemmer fortsat var kritiske. Sognerådet besluttede at henstille, ”at den påtænkte mindestue for forfatterinden fru Thit Jensen blev lavet som en selvejende institution, hvorefter der vil blive set velvilligt på en ansøgning om tilskud”.

De 3 fruer gik herefter i gang med at skaffe de 45.000 kr. Valdemarsdag den 15. juni 1969 blev der arrangeret et stort møde på Hessel med bl. a. skuespilleren Kai Holm, som oplæser af Himmerlandshistorier, Tom Christensen holdt foredrag om Thit Jensen, og der var underholdning af Aalborg Koret. Gårdspladsen var indrettet med boder og spisesteder. Festen blev en stor succes med ca. 500 deltagere. Udvalget kunne konstatere, at festen, bidrag fra Bikuben og Agda Arden havde bragt det indsamlede beløb op på 11.500 kr.

Ved erhvervsudstillingen den 24-26. oktober 1969 i smedemester Torps nye maskinværksted på Søndervang var fruerne også tilstede. Mindestuen var opstillet i Torps nyopførte privatbolig ved hallen.

Den 17. november 1969 blev der afholdt en ”Thit Jensen aften” på Farsø Hotel med over 100 deltagere. Her blev der vist tøjmode gennem de sidste 150 år, bl. a. med tøj fra Aalborg Teaters garderobe, og hvor Thit Jensen (alias fru lærer Sigvardsen) optrådte i rødt. Der blev i den forbindelse også afholdt stiftende generalforsamling for Farsø Museumsforening. Et af formålene med foreningen var, at erhverve Johannes Olsens hus. Som bestyrelsesmedlemmer blev valgt Lizzie Vegger, Elly Jensen, Ruth Andersen, Helge Sørensen og Tom Christensen. Inger Margrethe Jensen ønskede ikke valg. Lizzie Vegger blev senere valgt som formand. Det blev på mødet oplyst, at der nu var indsamlet 19.000 kr.

Sognerådet havde forinden generalforsamlingen tilkendegivet, at såfremt foreningen blev stiftet, ville rådet overdrage alle mindestuens effekter til foreningen, mod den påtog sig ansvaret for opbevaringen og formidlingen.

Den 23. april 1970 vedtog kommunalbestyrelsen i den nye Farsø kommune at købe ejendommen for 95.000 kr. finansieret med de 35.000 kr., der var indsamlet og et lån i Farsø Sparekasse på 60.000 kr.

Mindestuen blev indviet den 1. maj 1971 med deltagelse af Thit Jensens niece Agda Arden. Driften af Mindestuen blev overladt til Museumsforeningen. Turistkontoret flyttede samtidig ind i huset. Tom Christensen blev leder af turistkontoret og kustode for Mindestuen. Endvidere blev hans lokalhistoriske samling opbevaret i huset. Senere blev der også oprettet en mindestue for Johannes V Jensen.

I 1975 søgte Museumsforeningen, der havde overtaget administrationen af huset, om en tilbygning på ca. 50 m2 til arkivet til en pris på 85.000 kr., som blev godkendt. Tilbygningen blev opført umiddelbar herefter, men blev nedrevet i forbindelse med udvidelsen af museet

Den gamle bygning var i 1989 i en meget dårlig stand. Gavlene og taget trængte til en udskiftning, så kommunalbestyrelsen vedtog at afhænde bygningen eller nedrive den. Aktiviteterne skulle så flyttes til den tomme tidligere administrationsbygning på Torvet. Ejendommen blev udbudt til salg, men der kom ingen tilbud. Lions Club meldte sig imidlertid som interesseret i at renovere bygningen. Man indgik således en aftale om salg for 1 kr.

Lions Clubs medlemmer renoverede herefter bygningen. Turistkontoret, Thit Jensens Mindestue og Lokal Historisk Arkiv blev flyttet til den tidligere administrationsbygning på Torvet 1. Lions Club benyttede herefter bygningen som klublokale, samt indrettede en mindestue for Johannes V. Jensen med de effekter, der var samlet og som senere kom til.

I 1999 blev der dannet en støtteforening for et museum for Johannes V. Jensen. Foreningen arbejdede for at få inventaret fra hans arbejdsværelse flyttet fra Nationalmuseets depot til Farsø. Dette ville nødvendiggøre, at der blev opført en tilbygning til den oprindelige bygning. Bibliotekar Helene Kragh-Jakobsen, Farsø bibliotek, havde lavet en skitse til tilbygningen, som kom til at danne grundlag for den tilbygning, som blev gennemført af Vesthimmerlands kommune. Helene Kragh- Jakobsen havde gennem mange år været særdeles aktiv med hensyn til at samle materiale om såvel Thit Jensen som Johannes V. Jensen.

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: