FARSØ: Tre butikker, som man kunne opleve dem i 1950’erne langs hovedgaden i Farsø er nu genopstået.

Ganske vist ikke som fysiske butikker, men som vægmalerier på en af Plejecenter Højgårdens hvide gange.

Det er kunstner Peer Poulsen, Aars der sammen med sin kone Inger, der er født og opvokset i Farsø, har fundet frem til butikkerne og motiverne.

Det tre butikker der er genopstået har alle tidligere været beliggende i Nørregade. Det drejer sig om Købmand Heidemann, Slagter Møller og Bager Pedersen.


At de maleriske butikker er portrætteret fra 1952’erne afslører en kalender som hænger i slagterbutikken. Her står der 17. maj 1952.

-Datoen er ikke tilfældig, fortæller Peer Poulsen, for den lille pige ved disken er min kone Inger. Det er på hendes 5 års fødselsdag, hvor hun er inde at handle ved Slagteren. Det er en helt sandfærdig historie. Hun kommer ind og siger: Jeg vil gerne have for 25 øre af det jeg ikke kan sige. Slagterfruen, Fru Møller ved det er leverpostej. Hun pakker leverpostejen ind og beder den lille pige hilse derhjemme.

Peer Poulsen kender også Bager Harry Pedersen godt.

-Han var fætter til min far, fortæller Peer Poulsen. Han lavede rigtig godt brød på Nørregade 12, men var kendt for at komme sent op om morgenen, så det var ikke sikkert at brødet var klar når butikken åbnede.

Den sidste butik er Købmand Heidemann, som mange inklusiv Peer Poulsen selv har handlet i. Jeg har sågar også hilst på Kongen (Frederik d. 9. – red.) her. Så hvem mon sidder inde bag ved døren til bagbutikken, siger Peer Poulsen, mens han peget på døren i købmandsbutikken.

De tre butikkers inventar og varer stammer ikke fra fotos, men er udsprunget fra de oplevelser som Peer Poulsen og fru Inger har haft, erindrer og forbinder med disse butikker.

Der hænger derfor halve grise i slagterbutikken og i bagerforretningen er den store bageovn trukket i forgrunden. Hos købmanden er det de store reoler med de mange kolonialvarer, kaffemøllerne og det store glas med bolsjer man ser.

Netop glasset med bolsjer har beboer på plejecentret 78-årige Ernst Voersø fået øje på.

-Der skulle altid bankes under glasset for at få løst bolsjerne, husker han.

Erindringer, det er netop hele formålet med de tre genopståede butikker. Minder og ”noget at snakke om”.

Ideen til, at det netop var en ”ny” butiksgade der skulle pryde væggene på Højgården kommer fra Plejecentret selv.


Centerleder Susanne Glerup takker kunstner Peer Poulsen for samarbejdet.

-De er rigtig fine og der er simpelthen så meget at se på for os alle sammen, lyder det begejstret fra centerleder Susanne Glerup, der i fredags havde inviteret på fernisering på ”butiksgaden”    

-Malerierne indeholder så mange detaljer, at beboerne tit bevæger sig til butiksgaden, sætter sig ned, og lader minderne vandre. Men de bidrager også til at få snakken til at gå mellem beboerne. Der bliver fortalt mange historier - og måske også et par røverhistorier i tilknytning til butikkerne, siger Susanne Glerup og fortsætter:

- Vi har stadig en del hvide kedelige vægge, så vi spekulerer også på at få bys’børnene Thit og Johs. V. Jensen op på væggene.


Der var stor interesse for ferniseringen, der sågar bød på en sang om de tre butikker på væggene.  

Ferniseringen som havde deltagelse af over 80 ”butiksinteresserede” som var klar til at gå ned af ”mindernes gade”.

Ferniseringen bød også på en sang, som Peer Poulsen havde skrevet ordene til. Sangen beskriver hvordan kedelige hvide vægge kan forvandles til billeder, der rusker lidt op i mangfoldige minder.


Som det hører sig til ved ferniseringer blev der også budt på kaffe og kage. Her er det centerleder Susanne Glerup der byder, inden minderne og snakken går om de tre gl. Farsø butikker, der nu er rykket ind på en af Plejecenter Højgårdens gange.                                       

 

e-max.it: your social media marketing partner