HVALPSUND: Også dette års udgave af Jul på Hessel stod i den grad børnenes tegn, og det var virkelig noget der tiltalte børnefamilierne.

Overalt på den gamle herregård var der nostalgi og aktiviteter fra gamle dage, som børn og voksne havde mulighed for at prøve.   

2
1
4
3
5
6
DSC9591
DSC9594
DSC9604
DSC9609
DSC9613
DSC9612
DSC9614
DSC9624
DSC9626
DSC9628
DSC9629
DSC9635
DSC9639
DSC9640
DSC9647

Hessels lade var indrettet som et ægte julemarked med træboder og pærer, så man følte sig helt henledt til gamle dage på torvene – blot under tag.   

I laden befandt sig også børneværkstedet, hvor man kunne lave sit eget juletræ i træ med hjælp fra en ægte håndværkernisse, slå sit eget reb, dyppe lys og lave juledekorationer. I køkkenet kunne man lave sin egen nellike-madarin og skrive med blæk og pen i storstuen.  I forvalterboligen befandt der sig et lille engleværksted – igen med reference til Peters Jul, hvor engle blev klippet med en saks. 

I storstuen blev aktiviteterne hver time afbrudt af Hessels gårdnisse, som bekendtgjorde at han havde fået dejlig risengrød og var i rigtig godt humør. Derfor bød han på sang og dans omkring juletræet.   

Som traditionen foreskriver det på Hessel var der også et juletræ i hver stue, flot pyntet både gammeldags stil, nærmere bestemt med inspiration fra ”Peters Jul”. I hver stue kunne man således finde vers fra Johan Krohns digtbog om Peters Jul, som var vekslet fra ord til skue i de fine stuer, kamre og vindueskarme, i form af pyntede juletræer, veldækkede borde, duften af julekager og så var den plukkede gås såmænd også hængt i ”kuldeskabet” på den udendørs side af et vindue i stuehuset.  

Når historien om Peters Jul var gået igennem lokkede duften fra køkkenet og bryggerset, for her var køkkenpigerne i fuld gang med at bage julesmåkager, en duft som bredte sig til hele stuehuset. I stuehuset var der også smagsprøver på Hesseløl og Hesselsnaps til de voksne. Hertil kom de mange velduftede boder med bl.a. hjemmelavet syltetøj, honning, gløgg, chokolader, bolsjer, lækre kager og brød, som fordelte sig i såvel lade som forvalterbolig. 

Med andre ord var der rigeligt at opleve, deltage i og nyde på Hessel, som betød at børnene ikke var lette at få med derfra igen. Og det må vel siges at være opskriften på den perfekte rejse tilbage til de gamle juletraditioner således de ikke går i glemmebogen. 

 

e-max.it: your social media marketing partner