Paraply høstvejr på Hessel – FOTOS

HVALPSUND: Allerede lørdag, hvor de gamle høstmaskiner kørte til Hessel og aktørerne mødtes for at lave de sidste forberedelser til søndagens Høstdag på Hessel

havde man holdt øje med vejrudsigten og vidste hvor det bar hen. Det blev en regnfuld høstdag.  

-Vi aktører mødtes i det opstillede telt lørdag eftermiddag da det begyndte at regne. Og der var tale om et reelt skybrud, så vandet løb ind i teltet. Men på trods af det, var vi alle enige om at gennemføre hele høstprogrammet dagen efter uanset hvor meget regn der vil falde, lyder det fra Bodil Nymark, en af hovedkræfterne i Hessels mange laug, som står bag høstdagen sammen Veterantraktorgruppen Vesthimmerland som leverede høstmaskinerne.  

Søndag formiddag holdt det tørt og programmet blev gennemført efter planen, sågar med mejetærskere kørende i formation på Hessels marker. 


Det begyndte at regne
Men kort efter kl. 13.00 kunne himlen ikke længere holde på regndråberne, som gav let regn resten af eftermiddagen. Med et par timers høstspil ventende forude betød det opslåede paraplyer, som høsten på Hessel ellers de seneste år har været forskånet for. Men til gengæld var dagen mild og med paraply i hånd, levede publikum sig helt ind i spillet.  

Selvom man ikke havde mikrofoner for 100 til 150 år siden, så gav de ekstra indlevelse i høstspillet med hovbønderne der med himmerlandsk accent og kvikke bemærkninger blev spillet underholdende og det blev uvist hvem der narrede hvem. Men ganske vist var det, at det var ladefoged og ridefoged som bestemte over de hårdtarbejdende hovbønder, som langtfra altid følte sig rimeligt behandlet.

Nye scener
I år var der nye scener i høstspillet. Allerede på gårdspladsen, hvor hovbøndernes høstredskaber blev set efter, meldte en ny bonde sig banen. Han fortalte at han lige været i militæret. Denne bonde skulle vise sig ikke at have helt rent mel i posen. For efter at have været i slåskamp med flere af de andre bønder i høstmarken mødte Sognerådsformanden lige pludselig op med en arrestordre. Den lød på at bonden var deserteret fra militæret og derfor skulle bringes til Hobro Arrest.  
 

Herefter gik man tilbage til det kendte manuskript med den drikfældige hovbonde der skulle på træhesten.  
 

Mens høstarbejdet foregik i marken, var herremanden på Hessel og hans familie på karettur til høstgudstjeneste. Gudstjenesten var dog hurtigt klaret, og i stedet blev der stoppet op to steder undervejs for at danse folkedans, nemlig ved færgehavnen i Hvalpsund og ved Friplejehjemmet Hesselvang.  
 

Høstarbejde afsluttet med høstgilde
Hjemme på Hessel ventede der høstgilde i form af kaffebord i de fine stuer. Herskabet afbrydes midt under kaffen af ladefogeden og høstfolkene, der banker hårdt på døren og meddeler at høsten er afsluttet og de nu vil høste fruens kål, hvis de ikke også inviteres med til høstgilde. Og sådan bliver det. Der dækkes hurtigt op med kaffe, æbleskiver og en lille dram i gården. Herefter er der folkedans i laden, hvor herskab og hovbønder danser side om side.     


Med andre ord endte også dette års høst på Hessel lykkeligt, selvom regnen ville det andet.

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: