HVALPSUND: På søndag er der høstdag på Hessel, som er en af museets helt store aktivitetsdage.

Borgmester åbner høstdagen
Efter hyggelig spillemandsmusik på gårdspladsen holder Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen åbningstalen for høstdagen   

Gamle korn. Roe- og frugtsorter
På forsøgsmarkerne over for parkeringspladsen bliver der en præsentation af gamle korn- og roesorter. Der er gamle sorter som kan være interessant at dyrke i dag. Der vil blive givet en orientering om forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne.  Der vil ligeledes blive givet en orientering om frugthaven, som er blevet etableret i 2012 og stadig er under udbygning.

Høst med veteran høstmaskiner
Alle veteranmaskinerne fra Veterantraktorgruppen Vesthimmerland bliver herefter præsenteret, inden høsten går i gang på marken ved Hessel. Her vil man se gamle veterantraktorer, mejetærskere, halmpressere og river fra før verden gik af lave. Som en flot kortege kører mejetærskere i formation op over bakken mod vest! Der vil desuden være traktorkørsel til marken, hvor der høstes, således høsten også kan opleves tæt på i den anden ende af kornmarken.
 

Tærskning
På gårdspladsen kører hestegangen – datidens elektricitetsværk, og bag laden kan man se det store tærskeværk og mange mindre maskiner. Her bliver der også vist gammeldags tækning, og hvordan det var at tærske med plejl. Herefter bliver kornkernerne malet til mel eller valset.
 

Høstspil med hovbønder
Traditionen tro vil der på høstdagen også blive høstet med le, som det foregik i 1800 tallet og før. Høsten foretages af hovbønder, som har hoveripligt på Hessel. Forhåbentlig har alle hovbønderne fået efterset og slebet leerne, så de er klar til at gå i gang med at høste. Kratterne, som høstpigerne bruger til at forme stråene til neg, vil blive nøje efterset på gårdspladsen af den strenge men retfærdige ladefoged som har ansvaret for at høsten kommer i hus. Efter at redskaberne er blevet godkendt af ladefogeden, går man i samlet flok til marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged. Der er dog en af karlene som får en tår over tørsten, og det kommer han til at bøde for på træhesten på Hessels gårdsplads.
 

Inden høstfolkene inspiceres og går i marken ankommer flotte kareter på gårdspladsen for at hente familien Elle, som har besøg af familien og som skal afsted til høstgudstjeneste.   

Optoget med de flotte kareter kører igennem Hvalpsund, hvor der bliver gjort holdt på pladsen ved færgehavnen og ved Friplejehjemmet Hesselvang. Her bliver der danset og sunget et par sange, inden de vender tilbage til Hessel. 

Høstgilde når marken er mejet
Når de trætte høstfolk kommer hjem fra marken, skal man først lige have straffet den fordrukne karl, men så skal det også fejres at høsten er kommet i hus. Dette forgår på gårdspladsen under megen lystighed. Der skal senere holdes høstfest, hvori der også indgår folkedans og her kan alle gæster der har lyst blive budt op til dans.
 

Gamle håndværk demonstreres
Der er masser af aktiviteter rundt om på Hessel hele dagen. Smedene banker og arbejder i smedjen. Der er vævning på de gamle skaftevæve i forvalterboligen og stuehuset. Vaskekonerne vasker på gårdspladsen, ligesom rebslageren også holder til her, og trædrejerne arbejder i karetmagerværkstedet.
 

Salg af specialmel
Køkkenpigerne arbejder i det gamle køkken i stuehuset hvor der udover smagsprøver af brød, bagt af Hessel mel, er der også salg af egen Hessel hvede og rugmel. Man kan se bordkværnen male korn og købe sit eget friskmalede mel i det gamle køkken. I boderne "Fra jord til bord" kan man i det hele taget følge kornet hele vejen - til det bliver til smagsprøver.
 

Smagsprøver
Ølbryggerne arbejder i bryggerset – og har nok en lille smagsprøve, ligesom snapselauget står klar med smagsprøver og fortæller om de mange kryddersnapse.

Kaperkørsel omkring Hessel
Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel, ligesom cafeen står klar med forfriskninger af enhver art.
 

Der er salgsboder i laden og lunden, gammeldags isvafler og fadøl. For børnene er der trækture med hest, karamel-skattejagt i en korncontainer og en halmborg. Og ellers er der levendegørelse mange steder på Hessel, hvor børn kan være med.

Se annoncen for arrangementet her 

e-max.it: your social media marketing partner