FARSØ: På mandag, i forbindelse med denne sæsons sidste Hot Sommer mandag, er det igen landmandslivet - som egnen jo er så kendt for, der vil være fokus på.

Denne gang vil det være landmændenes motoriserede køretøjer, der tog over efter hestene ude på landet, der vil være fokus på.   

Veterantraktorer
Et stort antal veterantraktorer og dertilhørende landbrugsmaskiner og aktiviteter repræsenterer således det ”Gammeldaws landmandsliv”, som aftenens tema er.  

Bag de mange landbrugseffekter som placeres på gader og stræder i midtbyen står Veterantraktorgruppen Vesthimmerland. 


Veterantraktorgruppen Vesthimmerland er en lokalafdeling af Motor- og Traktorklubben Jylland, der igen er medlem af den landsdækkende Dansk Veterantraktorklub, der tæller 4.000 medlemmer.

 
Blandt landets mest aktive
Veterantraktorgruppen Vesthimmerland hører dog blandt landets mest aktive afdelinger, noget som der lægges mærke til.
 

Når der forår og efterår arrangeres pløjning med de gamle traktorer efterspændt af mindst lige så gamle plove af forskellig størrelse, ja så tropper der tit mellem 50-60 veterantraktorer op med lokale førere bag rattet. Pløjningerne finder typisk sted på medlemmernes private marker, som eksempelvis i Haubro, Svoldrup, Vognsild og Strandby, men også Hessels marker ved Hvalpsund er en yndet tilholdssted, som en del af herregårdens levendegjorte arrangementer.

10-15 træf i lokalområdet
I alt bliver det til en 10-15 træf om året i lokalområdet, hvor pløjningen også tit suppleres med spredning af møg, som pløjes ned. Til høst er det naturligvis de gamle høstredskaber der findes frem.
   

Mange unge medlemmer
Det særlige ved Veterantraktorgruppen Vesthimmerlands medlemmer er, at medlemmerne langt fra kun tæller entusiaster, der husker de gamle traktorer fra deres ungdom og barndom. Gruppen har faktisk også en gruppe - ”De Unge”, der aldersmæssigt er fra 16 år og op i tyverne, og som endnu ikke var født, da de gamle traktorer brummede rundt i landbruget ude på markerne. Men det der tiltaler disse unge mennesker er, at man har noget man kan skrue og reparere på i modsætning til nutidens computerstyrede traktorer. Dertil kommer, at veterantraktorerne er til at komme i nærheden af prismæssigt. Det samme gælder reservedele. Sidst, men ikke mindst, kan de få stor glæde af de ældre medlemmer i klubben m.h.t. gode råd, men også det helt særlige fællesskab og den fælles interesse på tværs af generationer.    

Ud over arbejde i marken med de gamle traktorer og maskiner, deltager Veterantraktorgruppen også ved udstillinger, bl.a. vinterens store veteranudstilling i Vesthimmerland Messecenter, i optog og altså på mandag i Farsø midtby.
 

Særlig Fiat udstilling
Da det i år er 100 års jubilæum for Fiat – og Farsø som bekendt har huset en af landets største Fiat forhandlere, som man også vil kunne se fremgå af den planche udstilling, som Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn står bag i et lånt butikslokale ved Store Torv, ja så har medlemmer af Veterantraktorgruppen naturligvis også medbragt Fiat traktorer denne aften, som særudstilles på græsarealet i midtbyen. 

Hestekræfter til kontrast
Som en kontrast til veterantraktorerne fra gammel tid, vil en stor moderne traktorpuller, der bruges til konkurrencer, være opstillet på pladsen foran Torvet 1. Der vil være rigtig mange hestekræfter til forskel.
 
 

Hessels laug med arbejdende værksteder

Desuden vil veterantraktorerne på mandag få selskab af gode venner, nemlig laugene på Hessel. De vil være repræsenteret ved forskellige arbejdende værksteder, der vil vise trædrejning, smedning og vævning. Herudover vil Hessels øl-, snapse- og køkkenpigelaug være til stede.  Dermed vil der være rigeligt at kigge på. 

Gratis rundture med traktor og vogn
Aftenen igennem kan man også få sig en køretur rundt i midtbyen, idet en traktor med vogn vil køre på en fast rundstrækning i midtbyen og tage passagerer med rundt. 

Veterantraktor ringridning
Normalt forbindes ringridning med heste, men i Veterantraktorgruppen, hvor de fleste traktorer jo er uden hus, så finder man det også meget sjovt at arrangere ringridning for traktorerne. Dette meget sjove syn med præcisionsstyrede traktorer mod ringen er meget underholdende at kigge på – og det vil man få lejlighed til at se på mandag i Farsø i forbindelse med Hot Sommer.

 

Se annoncen for arrangementet her

 

e-max.it: your social media marketing partner