60 til Skt. Hans på Højgaarden – FOTOS

FARSØ: Selvom der var solskin udfor, så var det alligevel rart for beboere på Plejecenter Højgården og deres pårørende

at de Skt. Hans aften, kunne sidde til indendørs midsommerhygge i fællessalen på Plejecenter Højgaarden, mens et bålfad udenfor sørgede for at få sendt heksen sendt af sted til Bloksbjerg. 

-Ja, hun er nu alt for køn til at blive sendt afsted, lød det fra formand for Højgårdens Venner, Kjeld Nøhr, hvorefter han bød velkommen til aftenens båltaler Lars Andresen.  

Jeg vil starte med at sige mange tak for invitationen til at komme her på Højgården og holde båltalen i år. Til de af Jer der ikke kender mig, kan jeg fortælle at jeg hedder Lars Andresen, er byrådsmedlem og bor i Hvalpsund. Jeg er nyvalgt medlem af byrådet, og det her er min første båltalte nogensinde, så jeg håber I vil bære lidt over med mig.  

Da jeg sagde ja til at ville holde båltalen, var det min første tanke at jeg ville fortælle lidt om hvad det her Sankt hans er for noget. For det er jo noget med bål og hekse og sådan, men hvordan er det nu lige det egentlig hænger sammen.

Man brændte bål for at jage de onde ånder på flugt. Det med heksen er først blevet en del af traditionen i starten af forrige århundrede, bragt her til landet af tyske indvandrere. Jeg kan se at Jeres egen heks står derude nu og venter på at flyve afsted til Bloksbjerg. 

En af de ting der giver mig mest varme og glæde ved Skt. Hans, det er det at vi kan samles, gamle som unge, og så er det noget så simpelt som at alle smiler til hinanden når man går rundt ved bålet og hilser på naboen, gamle venner, og dem som man måske kun ser denne ene gang om året omkring Sankt Hans bålet. 

Det varmer mig rigtig meget, og giver mig en tro på at nogle af de gamle skikke som vi har holdt ved, generation efter generation, ja de kan rent faktisk bruges til noget, og de er vigtige for vores land og for os som danskere. Og så vil jeg faktisk gerne takke Jer beboere her på Højgården, for det er jo faktisk Jer og alle andre ældre her i Danmark, der har holdt traditionen ved lige. Vi har lært den af Jer og kan give den videre til vores børn. Det synes jeg egentlig er en ret smuk tanke. 

Når det så bliver hverdag, er det engang imellem lidt som om at vi glemmer det her med fællesskabet og at smile til hinanden. Vi bliver lidt for optaget af hverdagens travlhed og med vores egne gøremål. Så mister man lidt fornemmelsen af fælleskab og den styrke det rent faktisk kan give. 

Jeg tror generelt at vi i hverdagen skal huske at smile lidt mere til hinanden og på den måde bringe lidt lys, glæde og varme ind i hinandens hjerter. Også når det ikke er fest eller højtid. 

Så med disse ord, og et ønske om at vi i hverdagen kan bringe lidt mere varme og smil ind i hindandens hjerter, vil jeg ønske alle en rigtig god Skt Hans aften.   

Efter talen blev der sunget flere sange, herunder Midsommervisen, inden der blev serveret kaffe og æbleskiver.

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: