HVALPSUND: Også dette års udgave af Jul på Hessel stod i den grad børnenes tegn, og det var virkelig noget der tiltalte børnefamilierne.

Overalt på den gamle herregård var der nostalgi og aktiviteter fra gamle dage, som børn og voksne havde mulighed for at prøve.   

Hessels lade var indrettet som et ægte julemarked med træboder og pærer, så man følte sig helt henledt til gamle dage på torvene – blot under tag. 

I laden befandt sig også børneværkstedet, hvor man kunne lave sit eget juletræ i træ med hjælp fra en ægte håndværkernisse, slå sit eget reb, dyppe lys og lave dekorationer. I køkkenet kunne man lave sin egen nellike-madarin og skrive med blæk og pen i storstuen. 

I storstuen blev aktiviteterne også hver time afbrudt af Hessels gårdnisse, som bekendtgjorde at han havde fået dejlig risengrød og var i rigtig godt humør. Derfor bød han på sang og dans omkring juletræet med akkompagnement fra harmonika. 

Det var virkelig noget der bekom familierne, ligesom historien om gårdnissen Laurits. Historien begyndte hos Nissemor på loftet i forvalterboligen, hvorefter turen gik rundt i staldene på Hessel hvor det var Gårdnisssen Laurits opgave at snakke og tage sig godt af dyrene. På sidste post i fodsporene på Laurits fandt man den lille nisse på toppen af linnedskabet i stillestuen i færd med at spise en vaniljekrans.

Og det var ikke så underligt at Laurits havde snuppet en vaniljekrans i køkkenet, for her var køkkenpigerne i fuld gang med at bage julesmåkager, en duft som bredte sig til hele stuehuset. I stuehuset var der også smagsprøver på Hesseløl og Hesselsnaps til de voksne. Hertil kom de mange velduftede boder med bl.a. hjemmelavet syltetøj, honning, mjød, gløgg, chokolader, bolsjer, lækre kager og brød, som fordelte sig i såvel lade som forvalterbolig.

Som traditionen foreskriver det på Hessel var der også et juletræ i hver stue, flot pyntet både i nutidig og gammeldags stil. Ligesom der var op til flere nisseudstillinger i vindueskarme og kamre.

Med andre ord var der rigeligt at opleve, deltage i og nyde på Hessel, som betød at børnene ikke var lette at få med derfra igen. Og det må vel siges at være opskriften på den perfekte rejse tilbage til de gamle juletraditioner således de ikke går i glemmebogen. 

 

e-max.it: your social media marketing partner