FARSØ: Ordblindeforeningen i Nordjylland har gennem længere tid haft et ønske om, at lave et arrangement, hvor der kunne sættes fuld fokus på ordblindhed og de udfordringer ordblinde har.

Der er langt fra drømme til virkelighed. Det tog næsten to år, men med velvilje, opbakning og økonomisk støtte fra lokalområdet, lykkedes det at få lavet et program til en ”ordblindedag” i Dronning Ingrid Hallerne i Farsø.

Hvordan ville det så blive modtaget?

I aften blev arrangementet afholdt - og der kom ca. 120 børn og unge med lærere og forældre til 1 del af ordblindedagen, hvor ordblinde elever fra Farsø Efterskole fortalte om det at være ordblind, om deres hverdag på skolen samt deres drømme for fremtiden. Det var fire unge mennesker, som åbent fortalte om deres udfordringer.

Viceforstander Torben Jakobsen, Mejlby Efterskole havde fået den opgave, at lave et indlæg, som skulle indeholde informationer, så både lærere, forældre og børn skulle få mere viden om ordblindhed.

Det var skræmmende at høre ham fortælle om børn, der med vilje ikke ville gøre deres bedste, for så havde de en forklaring til sig selv og det ville derfor ikke gøre så ondt, når de blev mødt af endnu et nederlag. Indlægget omhandlede derfor også noget om selvtillid, anerkendelse og motivation. ”Får børnene ikke tilstrækkelig hjælp, kan det få vidtrækkende konsekvenser” sagde Torben i sit indlæg.

Dagsprogrammet sluttede af med lidt orientering om, hvordan de nyeste IT-værktøjer kan være til hjælp i hverdagen.

Aftenens arrangement havde over 400 tilhørere. Et par af punkterne fra dagsprogrammet blev gentaget, så det var elever fra Farsø Efterskole, der startede med at stå foran en fyldt hal og fortælle om det at føle sig forskellig fra andre, at stå alene med sine bekymringer, om at komme til et sted, hvor man bliver accepteret og om at turde drømme om fremtiden.

Lise Holmgaard, ung, nyuddannet psykolog fortalte om sin vej gennem uddannelsessystemet, om at være afhængig af andre, om de udfordringer hun måtte kæmpe med. Det hele lykkedes på tværs af ordblindhed med støtte og anerkendelse. Det var meget rørende, da Lise sluttede af med at takke sin mor, som sad blandt publikum, for al den hjælp og støtte hun havde modtaget lige fra skoletiden og frem til det at være færdiguddannet. ”Uden min mors støtte var det aldrig gået”!

Lone Primdahl, forstander på Farsø Efterskole, fortalte levende om en hverdag sammen med en masse dejlige unge mennesker, som så gerne vil lære noget. På skolen bruger man IT-værktøjer og den teknologiske udvikling er en stor fordel for børn med læsevanskeligheder. På trods af karakterkrav og bekymringer, skal de unge ordblinde ”klædes på”, så de på linje med andre unge får en uddannelse og mulighed for at få del i det gode liv.

Bubber, kendt TV-vært, er et levende bevis på, at man sagtens kan klare sig med en ordblindhed i bagagen. Han fortalte med stor fortælleglæde om sin opvækst i en familie, hvor han følte sig omgivet af kærlighed. Ordblindheden havde ikke skabt de store bekymringer for ham, hverken i skoletiden eller i ungdomsårene. Selvfølgelig havde det været besværligt, men han havde, med sin positive synsvinkel, altid fundet en udvej. Det var først da han fik tilbudt et lederjob på Børne-Tv, at han måtte erkende, at han havde brug for hjælp, men også her fandt han en løsning. Som voksen fik han lært at læse, men ikke uden besvær.

Det var en stor oplevelse at høre Bubber fortælle sin historie og hvor er det dejligt, at en kendt person åbent vil stå frem og erkende sin ordblindhed.

Efter sit indlæg, gav Bubber sig god tid til at besvare spørgsmål og der blev også taget en masse selfies.

Aftenen sluttede med, at IT-konsulent Chr. Bock, som selv er ordblind. Han viste forsamlingen, hvordan man kan få hjælp af sin mobil og øvrige IT-værktøjer til at få tekst læst op og man kan f.eks. tale til sin mobil og få sendt en sms´ på den måde.

 

Ordblindeforeningens ønske om at skabe opmærksomhed om ordblindhed blev mødt med stor opbakning. Det lykkedes at tiltrække over 500 mennesker til ordblindedagen - og det må vist siges at være en succes. 

e-max.it: your social media marketing partner