FARSØ: Der blev faktisk skrevet Danmarkshistorie i Farsø i lørdags, da to nobelpristagere er rykket til byen – ganske vist i bronze, da de ikke er nulevende. 

Den første, af bysbarnet Johs. V. Jensen er afsløret i tidligere. I lørdags var turen kommet til hans gode ven Niels Bohr.

- Det er første gang i danmarkshistorien, at en nobelprisvinder har portrætteret en anden nobelprisvinder på den måde, siger Hans Støttrup Jensen, formand for Johannes V. Jensen Museet. Og vi er rigtig glade for, at vi kan udstille busten på museet, og at det er vores helt egen.

Afsløringen fandt sted på Johs V. Jensen Museet under så stort et fremmøde, at der måtte hentes ekstra klapstole frem.  

Festtalen stod Troels Laursen for. Og med sit talent for leg med ordene blev Niels Bohrs banebrydende bidrag til forståelsen af atomets delinger også brugt til deling af et særligt venskab med Johs. V. Jensen. Men ikke mindst, at den oprindelige gipsbuste af Niels  Bohr, nu med assistance fra Johs. V. Jensen Museet og Villum Fonden, fordeles med en bronze buste til både Johs. V. Museet og Niels Bohr Instituttet.      

Men hvorfor en buste af Niels Bohr på museet i Farsø? Svaret skal søges i sommerlandet i Tibirke Bakker, hvor Johannes V. Jensen havde et sommerhus. Blot et stenkast herfra lejede Niels Bohr en feriebolig, og stien mellem de to huse blev kaldt ”bridgestien”, fordi de to familier spillede bridge sammen. Senere købte Bohr sit egen sommerhus, og udover samvær med kortspil sås de to familier jævnligt ved den omfattende selskabelighed, som i sommertiden udfoldede sig i Tibirke mellem områdets kunstnere og intellektuelle. Også Bohrs og Jensens sønner var hyppige gæster hos hinanden i forældrenes sommerboliger

Denne interessante historie bidrog formand for Johs. V. Jensen Museet, Hans Støttrup med i ord og billeder.

  

Og det er også takket være Hans Støttrup og hans hustru Lise Dolleris, at den oprindelige gipsbuste, som bronzeafstøbningerne er lavet efter, er kommet frem i lyset. Ved en vandring i Tibirke for nogle år siden, tillod parret at banke på døren til sommerhuset i Tibirke. Et barnebarn af Johs. V. Jensens lukkede op, og viste velvilligt værkstedet frem hvor Johs. V. har stået og modelleret gipsbuster sammen med andre værker. Og flere af værkerne var der stadig, heriblandt Niels Bohr busten.       

Dette besøg har ført til det videre samarbejde med Johs. V. Jensens efterkommere og historien om hvordan et særligt venskab mellem en lang række kendte danske forfattere, malere og altså også forskere og deres familier udviklede sig i Tibirke.   

Den udlånte gipsbuste fra sommerhuset i Tibirke vender nu tilbage til Jensens efterkommere. 

e-max.it: your social media marketing partner