HVALPSUND: Der var god stemning ved Skt. Hans bålet på stranden ved færgelejet i Hvalpsund, da der fredag aften, traditionen tro blev fejret Skt. Hans.

1
2
3
4
5
6
8
7

Musikken blev slået an af lokale Jætte Banden med sange som ”Blæsten går frisk over Limfjordens vande”, som den også gjorde denne aften sammen med fin-regn i luften.

Men midsommerhyggen var intakt med tale ved formand for den frivillige turistgruppe, Torben Leth-Nissen, midsommervise og bål på stranden.

Bål og heks skulle  ganske vist hjælpes lidt på vej med en gasflamme under de våde grene, men så blussede bålet også op, mens et par hundrede kiggede til.

 

For mange blev det også til en hot dog eller en kræmmerhus is og en gåtur langs vandet. På den anden side af vandet, på Salling, kunne man nemlig også se flere bål blusse.  

******

Skt. Hans tale 2017 af Torben Leth-Nissen, formand turistgruppen Hvalpsund

I aften fejrer vi midsommerfest, solhverv eller også Sankt Hans her i Hvalpsund.

Måske har I lagt mærke til, at der i år er lidt mere ”fyld” på hernede?

Det kan vi takke Hvalpsund borgerforenings PR-gruppe og Den frivillige Turistgruppe i Hvalpsund for. Så synes I ikke, at de har fortjent en stor hånd?

I må godt klappe.

Også en tak til vores musikere for en dejlig musikledsagelse og for videre underholdning.

Og ikke mindst tak til Per Schou, som har sørget for, at vi har et bål at brænde af i aften.

Sankt Hans er vel nærmest en folkefest, og til en god, solid folkefest hører en henrettelse. Sådan var det i 1600-tallet. I dag har henrettelsen kun symbolsk karakter.

Heksen er symbolet på det onde. Derfor skal heksen brændes – hun skal brænde helt op, indtil hun ikke er her mere. Indtil ondskaben er væk.

Det er da en henrettelse! – og det er, hvad vi stimler sammen for at se.

Vi vil gerne fjerne al ondskab, som findes, og det gør vi ved at tænde bålet og brænde den onde heks af.

Vi kalder festen for Sankt Hans, og det lyder vældigt helligt. Det er en tradition, som alle her i aften sikkert har været med til at holde lige fra barnsben af – og hvad det angår, så er det nok heksen, i hvert fald børnene er kommet for at se brænde.

Så vi er faktisk kommet for at se en henrettelse.

Sankt Hans traditionen vil jeg ikke tale om. Hvad det går ud på, kan man fint læse i seneste udgave af Farsø Avis.

Om lidt synger vi - og jeg citerer ordret:

”Vi elsker vort land,
Og med sværdet i hånd,
Skal hver udenvælts fjende beredte os kende…

Sværdet har vi ganske vist lagt til side – i hvert fald symbolsk

I stedet har vi indført strenge grænsekontroller til trods for at EU-tanken er det stik modsatte. Grænserne er lukket af, for at alle ”udenvælts fjender” ikke kommer ind i vores elskede land og ”stjæler” af vores velfærd.

For…

og så synger vi videre:

Vi vil fred her til lands, Sankte Hans, Sankte Hans
Den kan vindes.
hvor hjerterne ej bliver tvivlende kolde.

Jeg mener: Lad dog tvivlen komme alle til gode. Lad ikke vores hjerter blive isnende kolde.

Freden - kan vindes ved at vi varmhjertede tager imod. Ved vores grænser står mennesker – masser af mennesker. Det er flygtninge; mennesker der er flygtet fra krig, grusomheder og ødelæggelse, mennesker som du og jeg, der bare har dette eneste ønske: at bevare livet.

Og når vi nu synger – og helt sikkert også mener – at vi vil have fred her til lands, så virker det i hvert fald for mig som et paradoks, at Regeringen i går besluttede (ganske vist under pres fra amerikanerne) at sende endnu flere tropper til Afghanistan - for at føre krig.

Vi befinder os i Hvalpsund og langt fra alt dette. Heldigvis.

Hvalpsund er et lille samfund. Alle kender alle – sådan omtrent da. Her er en nærhed, som gør os mennesker godt. Vi kan sikkert alle sammen her på havnen i dag blive enige om, at vi elsker vort land – i hvert fald Himmerland – Sjælland lader vi lige stå for sig selv, for det er jo dér, djævlene og sikkert også heksene bor. Jeg vidste det faktisk ikke - men jeg har tit hørt det. Jeg hørte det dog først EFTER, at jeg flyttede til Jylland.

Det er nok bare, hvad vi kan kalde lidt nationalt smådrilleri.

Når nu bålet om få sekunder bliver tændt, vil jeg ønske for os alle, at vi kan få den oplevelse det er, at stirre eftertænksomt ind i flammerne, ligesom vores forfædre gjorde det. At vi kan rykke tættere sammen omkring bålet og føle den nærhed, der er så utrolig vigtig for alle mennesker. Måske kan I så tænke denne tanke for jer selv:

Kunne jeg godt tænke mig at være nabo til mig selv?

Jeg ønsker os alle en god Sankt Hans.

e-max.it: your social media marketing partner