Af: Mona Andersen og Karsten Færk Larsen, Holmevej 63, Farsø

Oplysning til Svend Erik Olesen som i sidste uge skrev et læsebrev i Farsø avis med overskriften ”Den gode, den onde og den grusomme”  

Svend Erik du oplevede meget på din rundtur i vores lokale område, dog vil vi gerne give dig nogle flere og konkrete fakta om det nye Biogasanlæg du omtaler der skal laves i Havbro, først vil vi rette dig i placering, den påtænkte placering er på Holmevej 78 ca. 2 km øst for Røjbækvej i Farsø /  3 km øst for Farsø Centeret.  

Det bliver et anlæg der består af 9 stk. 20 meter høje lukket silotanke, Skorsten på 23 meter, 4 store plansiloer til opbevaring af 15.000 tons snittet majs, osv. Anlægget er placeret helt ud til Holmevej, grunden der ønskes anvendt til projektet er på 6 hektar. 

Biogasanlægget er et APS med 5 anpartshaver / landmænd, disse medejer skal levere ca. 75 % af den gylle anlægget skal bruge, resten skal komme fra øvrige landmænd på kontrakt, ingen af de nærmeste landmænd på Holmevej er med i projektet, så derfor vil alt gyllen skulle transporteres med 56 tons tunge lastbiler, der vil i gennemsnit være 13 transporter om dagen (4745 om året), disse gylletransporter vil helt sikker komme fra alle 4 verdenshjørner, noget vil komme via rundkørslen i Farsø ved Aldi, noget vil komme via Haubro / Vadgårdsvej, noget vil komme via den nye omfartsvej fra Aars siden, noget vil komme via Svoldrupvej /Røjbækvej (da de lokale landmænd ikke er med i projektet, vil deres gyllekørsel på Holmevej helt naturligvis stadigvæk være til stede, så de 4700 transporter om året vil være ekstra kørsel på Holmevej). 

Svend Erik du kan på Vesthimmerlands kommunes hjemmeside under emner i fokus læse om hele projektet, her vil du også læse at anlægget skal havde tilført snittet majs fra ca. 600 hektar landbrugsjord, og da det er en sæson afgrøde, så vil der i høst perioden komme op til 70 transporter i døgnet. 

Svend Erik du omtaler Netto, som har ønsket at opføre en butik på Holmevej modsat side af Aldi, her ser vi tekniskudvalg i Vesthimmerlands kommune gå ind og afviser denne her placering p.g.a. der i lokalplanen er udlagt et andet område til butikker i Farsø, så kan vi på vores aftentur nu undre os over at der kan blive anlagt et Biogasanlæg i et landbrugsområde, når der både i Aars / Farsø / Løgstør / Aalestrup er udlagt områder til industri, og kommunes svar som kommer fra formanden af teknisk udvalg Uffe Bro, ”Så laver vi en ny lokalplan for området” så er den politiske del af projektet på plads.

 

e-max.it: your social media marketing partner