LÆSERBREV: Er borgmesteren et godt brand?

Af: Svend Erik Olesen

(forkortet af redaktionen)
For nylig havde jeg besøg af mine sicilianske venner og som sædvanligt, talte vi politik. De blev dybt imponerede, da jeg fortalte, at borgmesteren og andre politikere fra byrådet i Vesthimmerlands Kommune har tildelt partikollegaer støtte til nedrivning af bygninger, som slet ikke har været berettiget til nedrivningsstøtte. For det er ikke bygninger, der er faldefærdige, men blot bygninger de er trætte af at se på eller ikke kan sælge. Og i nogle tilfælde er det borgmesterens firma, der får ordren på nedrivningen.

Mine venner påpeger dog, at det er en tåbelig lov, for i deres land strømmer turisterne til for at se på ruiner fra gamle bygninger. De fortæller, at det på Sicilien er almindeligt, at kommunalpolitikerne fx tjener penge ved at beslutte anlæg af veje, som tegnes ind over jordlodder, der ejes af de selvsamme politikere samt, at politikerne giver kommunalt arbejde til virksomheder som ejes af politikerne selv eller deres partikollegaer.

Jeg bliver målløs og svarer forarget, at sådanne forhold aldrig ville kunne finde sted i vores kommune. Samt gør dem opmærksom på, at pressen igen og igen nævner undersøgelser, der viser, at Danmark er det mindst korrupte land på Jorden.

Det har mine sicilianske venner imidlertid kun hån til overs for, da stort set alle lande kan fremvise undersøgelser, der favoriserer netop deres land. De mener, at man kommer med disse påstande for at give landet et godt brand. Og fordi befolkningen, hvis den tilstrækkelig ofte hører udsagnet, vil anse det for en sandhed. Som, når man igen og igen finder det fordelagtigt at fortælle, at danskerne er det lykkeligste folk på Jorden. Jeg mener dog, at dette må være sandt, da vi er det land på Jorden, hvor befolkningen spiser flest lykkepiller.

Apropos brand, var jeg så heldig at se tre toppolitikere fra vores kommune i TV-Nord for et par dage siden. Den ene af politikerne – borgmesteren – ville i første halvdel af programmet slet ikke sige noget, men sad blot og stirrede ud i luften. Dog tydeligt utilpas ved situationen. Men da han er vild med at være på tv, ønskede han at være med i studiet sammen med de to andre politikere.

Studieværten kunne godt have været mere gæstfri og givet borgmesteren en saks og et rødt bånd, han kunne lege med, mens de voksne talte sammen. Han er jo ofte afbilledet i sin egen avis og på kommunens facebookside, mens han står med en saks og klipper i røde bånd. Jeg tror faktisk, meget af hans tid går med det. En bemærkelsesværdig forestilling var det. Men pludselig var han ikke længere så forurettet og ville godt tale igen. Man kender det jo fra børnene i skolen – de skal lige dampe af. Og faktisk meget pædagogisk af studieværten lige at give ham tid til at komme ovenpå igen.

Men det var ikke slut med overraskelserne i dette program. For i sidste del af programmet var de tre toppolitikere enige om, at det bedste der kunne siges om kommunen, var de selvkørende biler. Det var nemlig et godt brand. Det forstod jeg ikke, da jeg endnu ikke har set nogen selvkørende bil i kommunen, men pludselig fattede jeg genistregen fra politikerne. Kommunen har selvfølgelig siden september, som proklameret ved et stort anlagt pressemøde i foråret, haft 100 selvkørende biler på vejene, der som lovet kører rundt med hjemmehjælperne. Politikerne har bare glemt at fortælle, at bilerne ikke alene er selvkørende, men også usynlige. Så må hjemmehjælperne jo også være usynlige og det er sikkert derfor folk tror, de får mindre hjemmehjælp. Det gør de dog slet ikke. De kan bare ikke se det. En epokegørende nyhed som er et virkeligt godt brand og som kun kan gøre os stolte af vore politikere. Manden bag dette fantastiske tiltag er professoren, der for nogle år siden blev berømt for at skabe en robot i Guds billede eller i hvert fald en robot, der til forveksling lignede ham selv og som han i øvrigt meget praktisk delte tøj med. Samme professor har udtalt, at han ønsker journalister udskiftet med robotter. Det med journalistrobotter vil være en god ide. De fleste journalister fremstiller i forvejen nyhederne unuanceret efter helt fastlagte mønstre og kan desværre ikke tænke selvstændigt.

 

Det kunne ligeledes være en god ide med robotter som erstatning for visse byrådsmedlemmer. Den Konservative gruppe reagerer i forvejen som robotter for deres Herre og Mester. Professoren burde derfor fremstille robotter i borgmesterens billede til erstatning for disse byrådsmedlemmer. Den rigtige borgmester må så love at gå med dronningens medalje, så man ved hvilken af dem, der er habil eller inhabil i alle de sager, der volder problemer for kommunen. Men vil man kunne stole på, han gør det? I sandhed en på alle måder foretagsom borgmester. Der i Nordjyske under rubrikken ”Ugen der gik” bliver kaldt Vesthimmerlands Kommunes egen lokale udgave af Trump. Det er jo et godt brand. Men en underlig sammenligning. Jeg har i hvert fald aldrig set Trump i løbetøj – og ønsker det heller ikke.

 

Svend Erik Olesen

Tranevej 19

9640 Farsø

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: