Tips fra Herning borgmester til Vesthimmerland

FARSØ: I aften havde de tre foreninger Farsø Handelsstandsforening, Farsø Erhvervsråd og Farsø Egnens Turistforening inviteret sine medlemmer, politikere og offentligheden til et inspirerende foredrag med Hernings borgmester Lars Krarup. 

Efter at have fortalt lidt om sin baggrund, og om at han kun fik en halv time til at beslutte sig, da han i 2001 som 29-årig blev tilbudt borgmesterposten i Herning, som følge af at Helge Sander blev kaldt til ”tinge” for at blive videnskabsminister, gik Lars Krarup over til hvilken udvikling Herning har været i gennem de seneste 16 år.

Ikke kun fordi han selv har stået ved roret i de 16 år, men fordi der hersker en særlig kultur i Herning.

Hold alle muligheder åbne
– Vores slogan er: I Herning er alle muligheder åbne og det forsøger vi at leve op til. For hvis en får en god ide skal det ikke være så svært, lød det fra Lars Krarup.

Som en naturlig del af vores ”Herningånd”, har vi altid løftet i flok. For herude på heden er tingene aldrig kommet af sig selv. Vi er vant til hårdt arbejde, til at tænke stort og til at turde gå nye veje.    

Og det bliver der truffet beslutninger ud fra – også i Byrådet, vi ser hellere muligheder end begrænsninger – og det er vi nået langt med i samarbejde med erhvervslivet.

Og til mine kollegaer i Byrådet siger jeg, at det ikke er sikkert at vi er enige med hinanden, men vi skal være ærlige overfor hinanden, lød det videre fra Krarup med et hint til Vesthimmerlands borgmester, der sad på første række i Thit salen.

Hvis en beslutning ender i en mediestorm, så vil jeg altid stå frem og tage imod skuddene. Så må vi så bagefter se, om der er noget, vi kan gøre anderledes.

Store succeser
Jyske Bank Boxen, Messecenter Herning, handelsknudepunkt, motorveje og det nye supersygehus i Gødstrup er de absolutte højdepunkter på Hernings succes, som har sat udviklingen i gang med superevents i ”Boxen” med international håndbold og ishockey samt landevejscykling.

– Det er vi stolte af og I skal også være stolte af jeres Made In Denmark. Det er et særkende I har og I skal være stolte af og bygge ovenpå, lød rådet fra Lars Krarup.               

Alle skal bidrage
Men Herning er også andet end en eventby. Byen har siden kommunesammenlægningen oplevet en befolkningstilvækst på 6%.   

– Det er rigtigt, at folk i større grad flytter til større byer, men vi lader ikke de mindre byer i kommunen i stikken af den grund, lød fra Lars Krarup på baggrund af et spørgsmål fra salen. Hvis en by ønsker en ny idrætshal, så finder vi ud af det, men de skal selv engagere sig både planlægningsmæssigt og økonomisk i projektet. Bidrager de med noget, så bidrager kommunen også med noget.

Overordnet set så vil Herning Kommune være særlig god til oplevelsesturisme, have en god folkeskole, give gode rammevilkår for erhvervsvirksomheder og som et nyt indsatsområde udvise socialøkonomisk ansvarlighed.          

Skab identitet i bymidterne
Omkring handel, så råder Lars Krarup til at investere bymidten. For hvad skaber en bys identitet? – det gør bymidten og skab liv!. I Herning valgte vi f.eks. at flytte biblioteket ind i bymidten. For det første bliver det nu meget mere brugt, og det har også smittet af på handlen.            

Tiden som borgmester i Herning har dog ikke udelukkende været succes. I to år har Lars Krarup arbejdet på at få den nye politiskole til byen. Det endte som bekendt med et nederlag. Det har dog ikke afskrækket Lars Krarup fra at stille til en 5. borgmesterperiode til november.  

 

Handelsstandsformand begejstret for tips fra Herning
Efter en time med gode råd fra Lars Krarup spurgte Farsø Avis, Farsø Handelsstandsforenings formand Jørgen Højrup Jensen om, hvad han synes om Lars Krarups indlæg:

– Jeg er helt oppe og køre over Hernings borgmester, og de mange fornuftige ting, som de gør sammen i Herning. Jeg kunne især godt ønske mig, at det som Lars Krarup fortalte om, at Byrådet i Herning kun har én eneste ting, som er essentiel for dem alle, og det er, at de er ærlige over for hinanden og løser problemerne up-front ved at tale om eventuelle uoverensstemmelser.

Burde være lærerigt for Byrådet
Det kunne Byrådet i Vesthimmerland godt lære noget af. Det er så trættende og udmarvende uge efter uge at læse i alle mulige medier, at de kaster undersøgelser og redegørelser efter hinanden. Tænk sig alle de ressourcer i både penge og mandetimer, som kunne blive frigivet, og som i stedet kunne bruges til noget positivt for borgerne, såfremt man var ærlige overfor hinanden i Vesthimmerlands byråd.

Det er desværre nok umuligt med den nuværende sammensætning, men jeg håber virkeligt, at det næste Byråd eller Kommunalbestyrelse vil sætte sig det som hovedmål.

Desuden havde vi inviteret hele Byrådet til indlægget med Lars Krarup, men desværre var der kun 3 personer herfra, og heraf 2 lokale fra Farsø samt borgmesteren, som benyttede sig af det. Det siger jo alt om interessen for Farsø og Vesthimmerland, og ønsket om at lære fra en succesfuld borgmester, siger Jørgen Højrup Jensen.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: