søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


fredag 21. oktober 2016

Spejdere tager superheltemærke

FARSØ: Farsø KFUM spejdernes ”Bæver” gruppe har siden sommerferiens afslutning været gang med at tage et Superheltemærke.

torsdag 20. oktober 2016

Erstatning til hytteejer på 1,5 mio. kr.

RØNBJERG: Siden en byggetilladelse til opførelse af 6 hytter på Rønbjerg havn blev givet af daværende Løgstør Kommune og Nordjyllands Amt tilbage i 2003, har der været uoverensstemmelser omkring tilladelsen.

torsdag 20. oktober 2016

Sundhedsområdets overforbrug er aftaget

VESTHIMMERLAND: Som tidligere beskrevet her avisen har kommunens Sundhedsudvalg været nødsaget til at iværksætte en genopretningsplan.

onsdag 19. oktober 2016

Stadig masser af sjov i efterårsferien

FARSØ: Vi er kun halvvejs i børnenes efterårsferie, og det er på dette tidspunkt, at der er brug for nye og andre oplevelser man kan tage sig til – hvis man er barn.

onsdag 19. oktober 2016

Farsø Varmeværks solvarme er forsinket et par måneder

FARSØ: Passerer man jævnligt Farsø Varmeværks satelitcentral på Fredbjergvej, har man de seneste måneder kunnet observere to tanke skyde op - meter for meter ved bygningens vestlige gavl.

tirsdag 18. oktober 2016

Kommunen har købt Farsø Posthus

FARSØ: Farsø Udviklingsplan har peget på det, Farsø Skole har peget på det og sågar Vesthimmerlands Kommune selv har peget på det, at det nu nedlagte Farsø Posthus skal bruges til kommunale formål.

mandag 17. oktober 2016

LÆSERBREV: Borgmesterens inhabilitet i sagen om ungdomsboliger i Aars

Der er angiveligt ved at brede sig den opfattelse, at kommunens økonomiudvalg hele tiden er på jagt efter borgmester Knud Kristensen især på grund af dennes inhabilitet i sagen om ungdomsboliger i Aars.

mandag 17. oktober 2016

Ny ejer af Blomsterforretningen Farsø

FARSØ: Blomsterbutikken i Farsø Rådhuscenter Blomsterforretningen Farsø har i dag fået ny ejer.

søndag 16. oktober 2016

Regn og rusk gav modvind for middelalderdage

VITSKØL: En yderst blæsende og kold start på efterårsferien gav strid modvind for Middelalderdage på Vitskøl i weekenden, som desværre lagde en dæmper på antallet af besøgende lørdag.

søndag 16. oktober 2016

Håndboldspillere til golfcup

HVALPSUND: I dag blev den årlige Håndbold Golf Cup 2016 afviklet på golfbanen i Hvalpsund for femte gang.

søndag 16. oktober 2016

Skimmelsvamp dukket op ved ombygning af Ulstruplund

HORNUM: Håndværkere er i fuld gang med at omdanne det tidligere og nu lukkede ældrecenter Ulstruplund til børnehave og Center for Kompetence og Afklaring(CKA)

lørdag 15. oktober 2016

Nytårskoncert byder på lysende stjerner

FARSØ: Selvom der er tre måneder til at der i starten af den nye år, nærmere bestemt fredag den 6. januar er nytårskoncert med Aalborg Symfoniorkester i Dronning Ingrid Hallerne, så vil arrangør Farsø Kulturråd gerne allerede nu...

lørdag 15. oktober 2016

Efterårshygge hos Bierne

FARSØ: Som optakt til efterårsferien var KFUM Spejdernes ”Bier” i dag samlet ved spejderhuset Graneborg.

fredag 14. oktober 2016

Efterårsferie - Ikke tid til at kede sig

VESTHIMMERLAND: Efterårsferien starter som som bekendt i dag, hvor børn og en del voksne kan se frem til en uge fri fra børnehave, skole og job

fredag 14. oktober 2016

Skolernes motionsdag på Vestrup Skole

VESTRUP: Traditionen tro holdes der hvert år fredag før efterårsferien ”Skolernes Motionsdag”, og det blev der også på Vestrup Skole.

fredag 14. oktober 2016

Motionsdag med masser af aktiviteter

FARSØ: For 3. år i træk var den traditionelle løbe- eller cykeltur på Skolernes Motionsdag i dag suspenderet på Farsø skole til fordel for en motionsdag i en hel anden form.

torsdag 13. oktober 2016

Farsø Skole klar til lokalbrag i skolefodbold

FARSØ: Farsø Skoles drenge har kvalificeret sig til kvartfinalen i Region Jylland, som spilles på Farsø Stadion imod lokalrivalerne fra Østermarksskolen fra Aars. Kampen spilles efter efterårsferien.

torsdag 13. oktober 2016

Nu er kommunens budget 2017 vedtaget

VESTHIMMERLAND: I dag havde Byrådet i Vesthimmerlands kommune 2. behandling af kommunens budget for 2017, som blev omtalt her i avisen den 30. september.

onsdag 12. oktober 2016

Slagter fra Farsø er Danmarks bedste

FARSØ: Thor Bak fra Farsø har i dag modtaget en af slagterbranchens største hædersbeviser, nemlig Landbrug og Fødevareres ”Slagterpris 2016”.

onsdag 12. oktober 2016

Pensionister på løvfaldstur

FARSØ: Farsø Pensionistforening fik i dag en god og vellykket Løvfaldstur, da der blev kørt gennem smukke skove, skønne ådale og store hede strækninger.

onsdag 12. oktober 2016

Ullits skole ønsker rullende indskoling

ULLITS: Børne- og Skoleforvaltningen har netop modtaget en ansøgning fra Ullits Skole, der ønsker en såkaldt ”rullende indskoling” implementeret på skolen.

tirsdag 11. oktober 2016

She skifter ejer

FARSØ: Indehaver af dametøjsbutikken She i Farsø Rådhuscenter, Lene Thorup har solgt sin butik til Micha kæden.

tirsdag 11. oktober 2016

4.a. på Farsø Skole støtter ”Knæk cancer”

FARSØ: I dag og igen tirsdag efter efterårsferien er der stor travlhed i 4.a. på Farsø Skole. Forældrerådet i klassen har nemlig iværksat et projekt, hvor eleverne skal samarbejde om at fremstille stjerner af foldet papir.

mandag 10. oktober 2016

”Ulve” besøgte Hessel

STRANDBY: Det var mandag, det var mørkt og blæsende, da en flok på 15 Ulve fra Fjordgruppen Strandby havde valgt at mødes foran Herregården Hessel i Hvalpsund.

mandag 10. oktober 2016

Nyt ansigt i Farsø Begravelsesforretning

FARSØ: 38-årige Ditte Immersen Dalgaard fra Løgstør er blevet ansat i Farsø Begravelsesforretning, hvor hun tiltræder 1. november.

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document