søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


onsdag 25. maj 2016

Sweethearts og ”John Mogensen” kommer til Hvalpsund

HVALPSUND: Selv som lille havneby er Hvalpsund ikke bange for at trække de store navne til. Det har byen bevist de seneste år med Fede Finn & Funny Boys, Sussi & Leo og sidste år På Slaget 12, som alle tre gange har trukket fuldt...

tirsdag 24. maj 2016

Skoleklasser afskaffes efter sommerferien

VESTRUP: Når Vestrup Skole til august tager fat på det nye skoleår, møder der eleverne en ny og anderledes organisering af skoledagen.

tirsdag 24. maj 2016

LÆSERBREV: Åbent brev til finansministeren

Af Svend Erik Olesen
Kære Claus Hjort Frederiksen. Jeg skriver til dig, fordi politikerne i vores Byråd er i store vanskeligheder. Det går simpelthen ikke længere.

mandag 23. maj 2016

7A kvalificeret til OL-finale

FARSØ: Farsø Skoles 7 årgang har deltaget i TV2´s Skole OL og alle 3 klasser på årgangen har klaret sig helt fantastisk. Således deltog de ved et stort kvalifikationsstævne i Aalborg, hvor 7B fik en flot samlet 3. plads, 7C en...

søndag 22. maj 2016

Der trænes op til Flugten til Hvalpsund

HVALPSUND: Farsø Tri & Trim står i år for andet år i træk bag triatlonstævnet ”Flugten til Hvalpsund”, der som bekendt har start fra færgen Mary.

søndag 22. maj 2016

Krudthuset fejrede 10 års jubilæum med indvielse

FANDRUP: I dag kunne Krudthuset i Fandrup fejre 10 års jubilæum som byens forsamlingshus i nyere tid.

lørdag 21. maj 2016

Skoledistrikter lægges sammen

VESTHIMMERLAND: Når det nye skoleår starter efter sommerferien, vil de kommunale skoledistrikter se anderledes ud end de gør nu. Det skyldes, at der ikke længere vil være kommunale skoler i Strandby, Overlade og Blære.

fredag 20. maj 2016

Farsø Varmeværk forbereder opsætning af solfangeranlæg

FARSØ: Som bekendt forsyner Farsø Varmeværk størstedelen af husstande og virksomheder i Farsø by med fjernvarme. Det høje antal af forbrugere er i sig selv rationelt, men for at holde varmeprisen i ro så har varmeværket siden...

torsdag 19. maj 2016

På næste torsdag afsløres Jens Vestergaard på Portalpladsen

FARSØ: Efter ca. 78 år – tilbagetrukket og uden relation til Farsø Søanlæg, rykker mindestenen for Jens Vestergaard nu tilbage til centrum af Farsø by – nærmere bestemt til portalpladsen på Stationsstræde.

onsdag 18. maj 2016

Beretninger om 2 specialer på Farsø Sygehus

FARSØ: I forbindelse med Støtteforeningen for Farsø Sygehus generalforsamling i aften, blev der efterfølgende afholdt et offentligt møde, hvor ledende sygeplejerske på palliativ afdeling, Karina Mark Kristensen og kardiolog,...

onsdag 18. maj 2016

Positivt år for Farsø Sygehus

FARSØ: I aften var der generalforsamling i Støtteforeningen ved Farsø Sygehus.

onsdag 18. maj 2016

7 retters menu gennem Farsø

FARSØ:- Ja, det kræver vist lidt forklaring på hvad det går ud på, men det er faktisk så ligetil, at alle opfordres til at være med, lyder det fra Lions Club – Thit Jensen, som står bag et nyt tiltag.

tirsdag 17. maj 2016

Vesthimmerlands naturfriskole blomstrer igen

STRANDBY: Bestyrelsen i Vesthimmerlands naturfriskole er ikke i tvivl om, at de til august kan åbne dørene til skolen og byde velkommen til et fantastisk første skole år.

tirsdag 17. maj 2016

Farsø Open Air – SØkoncerten – nu med mobil markedsføring

FARSØ: I forbindelse med markedsføringen af Farsø Open Air 2016, har FUIK’s Venner indgået en aftale med Farsø Taxi. Aftalen omfatter markedsføring af Farsø Open Air på en af Farsø Taxi’s biler – en bil der bruges til både...

mandag 16. maj 2016

Arbejdet med torvepladserne går videre

FARSØ: Sommeren står for døren - og dermed også tiden for udeophold og arrangementer i Farsø midtby.

søndag 15. maj 2016

Vester Hornum festede i fire dage

VESTER HORNUM: Dette års byfest i Vester Hornum, fandt sted i forbindelse med Pinsen
havde igen en flot tilslutning af borgerne fra Vester Hornum og omegn.

søndag 15. maj 2016

Byen vandt over landet

VESTER HORNUM: Byholdet vandt Land og By konkurrencen i forbindelse med byfesten i Vester Hornum her til eftermiddag.

søndag 15. maj 2016

Haver bød indenfor

MYRHØJ: Den seneste uges sommerlige vejr, har gjort sit til at haverne har fået nyudsprunget blomsterflor og det sidste forårsgrønne løv er sprunget ud på træerne.

lørdag 14. maj 2016

En pinse med fuld belægning på campingpladsen

ERTEBØLLE: Ligesom Kr. Himmelfartsferien indbød til camping, så gjorde Pinsen det også i den grad.

lørdag 14. maj 2016

78 deltagere i Vester Hornum Løbet

VESTER HORNUM: 78 stillede til start i årets Vester Hornum Løbet, lørdag formiddag.

lørdag 14. maj 2016

Veteranknallerter vækker opsigt i Farsøs butikker

FARSØ: Aalestrup Classics afdeling for veteranknallerter har for øjeblikket udlånt en del af deres køretøjer til butikkerne i Farsø Rådhuscenter. Knallerterne har stået til skue i butikkerne siden i onsdags.

fredag 13. maj 2016

Gult i gult

FARSØ: Marker og grøftekanter står i det flotteste gule flor for øjeblikket. Ja faktisk mange steder ”Gult i gult”, som her på Fredbjergvej lige uden for Farsø, hvor raps og mælkebøtter prøver at overgå hinanden – og måske sågar...

fredag 13. maj 2016

Blå Kors åbner støttecenter for børn i Vesthimmerland

VESTHIMMERLAND: Nu får Vesthinmmerland sit eget støttecenter for børn i familier med alkohol- og stofproblemer, Barnets Blå Hus. Bag centret står Blå Kors, der allerede har et center i Aalborg. Nu vil Blå Kors åbne tilsvarende...

torsdag 12. maj 2016

Så er den barnedåb betalt

FARSØ: Far til Alma på to måneder vandt 10.000 kr.

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document