søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


torsdag 02. juli 2015

Uge 28 er ensbetydende med Havnefest i Hvalpsund

HVALPSUND: Når Havnefesten i Hvalpsund løber af stablen i næste uge, bydes der velkommen til de mange besøgende med et stort program, hvor der er noget for alle aldre.

onsdag 01. juli 2015

HOT SOMMER: Mandags Klip & Kup

FARSØ: På mandag, som er den 6. juli, lægger Farsø Handelsstandsforening ud med den første af sine i alt 5 Hot Sommer mandage.

tirsdag 30. juni 2015

Fra sparekasserådgiver til bilforhandler

FARSØ: 22 år som privatkunderådgiver indenfor pengeinstitutverdenen er nu definitivt skiftet ud med titlen som selvstændig bilforhandler for JRA Biler & Bilpleje på Søndergade 76 i Farsø.

søndag 28. juni 2015

Bro nyt og nyttigt vartegn for Vilsted Sø

VILSTED: - Broer kan mange ting. De kan knytte bånd og give nye adgangsveje. Sådan lød det fra Niels Dahlin Lisborg fra Aage V. Jensen Naturfond ved den officielle indvielse af broen over Vilsted Sø i dag.

lørdag 27. juni 2015

Toppen af poppen optræder til Søkoncert

FARSØ: Det kan måske lyde lidt som en støvet kliché, men det er ikke desto mindre sandt, at det virkelig er ”Toppen af Poppen”, altså danske kunstnere i toppen af den aktuelle hitliste, der den 7. august optræder i Farsø Søanlæg....

fredag 26. juni 2015

Skoleelever bygger egen legeplads

VESTER HORNUM: På Vester Hornum Skole glæder eleverne sig allerede til det kommende skoleår, hvor der venter dem sjovere frikvarterer på skolens nye legeplads.

torsdag 25. juni 2015

Outline Plus-forløb får rekord mange ledige i job

FARSØ: Ledige i Vesthimmerlands Kommune har gode chancer for at komme i arbejde igen, fordi flere mellemstore virksomheder samarbejder med jobcentret om praktikker, der kan ende i fastansættelser.

onsdag 24. juni 2015

Workcamp på Hessel

HVALPSUND: I tre uger er 11 udlændinge fra otte forskellige nationer samlet på international workcamp på Herregården Hessel. De 11 deltagere er indkvarteret i forvalterboligen og skal de næste tre uger arbejde med forskellige...

onsdag 24. juni 2015

Ikke fjernvarme til Fandrup i denne omgang

FANDRUP: Skal der fjernvarme til Fandrup ?. Det spørgsmål stillede Farsø Varmeværk til borgerne i Fandrup på et borgermøde sidste år i november.

onsdag 24. juni 2015

Farsø Handelsstandsforening klar til en Hot Sommer

FARSØ: I Farsø er der tradition for en Hot Sommer. I hvertfald hvis det står til Farsø Handelsstandsforening, der har tilegnet de fem mandage, med start mandag den 6. juli måned til masser af sommeraktiviteter og sommerhandel...

tirsdag 23. juni 2015

Nye terapeuter i Farsøs behandlerhus

FARSØ: Adressen Søndergade 15 i Farsø kan på mange måder betegnes som Farsøs nye behandlerhus. Matriklen byder på fysioterapi, fodterapeut, psykolog og nu også kranio-sakral-terapi(KST). Herforuden tilbydes der pilates og yoga i...

tirsdag 23. juni 2015

Sankt Hans en flot sommeraften i Søanlægget

FARSØ: Igen i år var Farsø Søanlæg rammen for Farsøs Sankt Hans bål. Flottere rammer findes næppe når søanlæget viser sig fra sin smukke side, med sol, blå himmel, grønne omgivelser og lune temperaturer.

tirsdag 23. juni 2015

100 til Skt. Hans på Højgaarden

FARSØ: Der var fuldt hus i Højgårdens fællessal, da over 100 beboere og pårørende deltog i Skt. Hans arrangementet på ældrecentret.

tirsdag 23. juni 2015

Heksen fløj fra Hesselvang til Bloksbjerg

HVALPSUND: På det nybyggede Friplejehjem Hesselvang er man godt i gang med at skabe nye traditioner til glæde for stedets beboere, familie og personale.

mandag 22. juni 2015

Årets første studenter

VESTHIMMERLAND: To Farsø-piger er årets første studenter fra Vesthimmerlands Gymnasium & HF.

søndag 21. juni 2015

Gamle danske husdyrracer var til skue på Hessel

HVALPSUND: Den populære – og årligt tilbagevendende Hestedag på Herregården Hessel havde i søndags fået følgeskab af et historisk dyrskue.

lørdag 23. maj 2015

På Slaget 12 kommer til Hvalpsund

HVALPSUND: Selv som lille havneby er Hvalpsund ikke bange for at trække de store navne til. Det har byen bevist de seneste år med Fede Finn & Funny Boys og sidste år med Sussi & Leo, som begge gange trak fuldt telt i forbindelse...

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document