søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


fredag 26. august 2016

Generationsskifte på vej i Østrup

ØSTRUP: Der sker et ”generationsskifte” i Grotrian A/S, idet de trofaste medarbejder gennem flere år, Kalle Bjerregård, har valgt at gå på efterløn ved udgangen af september måned. Han skal nu til at nyde den 3. alder med mere...

torsdag 25. august 2016

Endnu et Hole In One i Hvalpsund

HVALPSUND: Endnu en gang er der lavet Hole In One i Hvalpsund Golf Club. - og endnu en gang på hil 3.

torsdag 25. august 2016

Golf: Made in Denmark fortsætter i Gatten i 2017

GATTEN: Der vil også blive spillet golf i verdensklasse i Himmerland i 2017. Fonden Made in Denmark Golf har underskrevet en ny aftale med European Tour, der foreløbig gælder for 2017, og dermed fortsætter turneringen minimum et...

onsdag 24. august 2016

Vesthimmerland har pyntet op til "Made In Denmark"

VESTHIMMERLAND: I denne uge finder Danmarks største golfturnering "Made In Denmark" sted i Gatten for tredje gang. En turnering, som bringer Vesthimmerland på landkortet i hele landet og ude i Europa.

mandag 22. august 2016

Alle er glade - SØfesten kom tilbage

FARSØ: Hænderne er stadig oppe over hovedet, da man mandag morgen møder en træt - men meget veltilpas Byfestkomite i gang med oprydningen efter 4 dages fest.

mandag 22. august 2016

Cykelsti officielt indviet af skolebørn

ULLITS: Samtlige 108 skoleelever på Ullits skole havde i dag medbragt deres cykler i skole.

søndag 21. august 2016

Pokemon fangede byfestoptoget

FARSØ: 10 indslag med et følge af veterantraktorer, veteranbiler, veteranknallerter samt brandbiler og paramedicinerbil trak søndag middag gennem Farsø. Helt i front fandt man Kimbrergarden foran optogets første indslag, nemlig...

søndag 21. august 2016

60 spejdere har startet spejdersæsonen

FARSØ: Denne uge blev en dejlig uge for Farsøs KFUM spejdere. Tirsdag var med sæsonopstart på Graneborg.

søndag 21. august 2016

Goddag og farvel til præster

FLEJSBORG: Det har været en travl uge i pastoratet, Hyllebjerg, Flejsborg og Vester Hornum. Den nye præst Rasmus Hauge Madsen blev ordineret i Viborg domkirke forrige fredag og allerede tirsdag deltog han i ruingudstjenesten ved...

lørdag 20. august 2016

19 kæledyr bedømt til børnedyrskuet

FARSØ: 11 hunde, 6 kaniner, 1 kat og en 1 pony mødte her til eftermiddag op i byfestteltet i Farsø Søanlæg sammen med deres unge ejere, for at blive bedømt til dyrskuet i forbindelse med Farsø Festen.

lørdag 20. august 2016

En våd omgang havetraktortræk

FARSØ: Havetraktortræk havde i år premiere ved FarSØ Festen, hvor der blev kørt 6. afd. I DM.

fredag 19. august 2016

Stenaldercentret fik besøg af en vandringsmand fra fortiden

ERTEBØLLE: Med Stenaldercenter Ertebølle som mål og dermed et besøg ved den historiske skaldynge, der har givet navn til en periode i arkæologien, satte Chris Pallasch for fire uger siden kursen mod nord.

fredag 19. august 2016

Bassinerne fyldes igen

FARSØ: De seneste tre måneder har en større renovering af svømmehallen i Dronning Ingrid Hallerne fundet sted – og den har således været helt lukket for gæster, af den simple grund at hallens to bassiner har været tømt.

torsdag 18. august 2016

FarSØ Festen blev løbet i gang

FARSØ: I lunt sommervejr tog 29. udgave af Farsø Løbet, torsdag aften, sin start tilbage på sin oprindelige rute med start og mål ved Den Jyske Sparekasse.

onsdag 17. august 2016

Pensionister besøgte Fur

FARSØ: Farsø Pensionistforening havde i dag en fantastisk tur til den skønne Limfjords ø, Fur.

onsdag 17. august 2016

Friplejehjemmet på tur til Livø

HVALPSUND: Mens morgendisen lettede og solen brød frem på en klar blå himmel satte beboere, personale og frivillige hjælpere fra Friplejehjemmet Hesselvang sig i dag i bussen med kurs mod Rønbjerg. Dette års sommerudflugt bød...

tirsdag 16. august 2016

Dalgaarden inviterede kammerater på cykelløb

FANDRUP: For 9. gang havde beskæftigelsestilbuddet for udviklingshæmmede, Dalgaarden på Grønnerupvej ved Fandrup, i dag, inviteret andre botilbud fra Nordjylland til vejene omkring Farsø og Hvalpsund til cykelløb.

tirsdag 16. august 2016

Færre penge til nedrivning

VESTHIMMERLAND: Vesthimmerlands Kommune har de seneste år modtaget henholdsvis 4,4 millioner kr. og 4,5 millioner kr. fra ministeriet til opkøb, nedrivning, kondemnering og genhusning.

tirsdag 16. august 2016

87 elever får nyt skolebord og IT-rygsæk

FARSØ: Ved skolestart sidste mandag modtog Farsø Skole 29 nye elever fra den nedlagte kommunale folkeskole i Strandby.

tirsdag 16. august 2016

Ny skorstenskerne til fjernvarmen

FARSØ: To kerner i Farsø Varmeværks nuværende 53 meter høje skorsten på Johan Skjoldborgvej er slidt op. Derfor blev et nyt skorstensrør af plastik her til morgen hævet hele 102 meter i højden for at blive sænket ned som ny kerne...

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document