søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


tirsdag 01. september 2015

Snart premiere på første Vilsted Sø Løb

VILSTED: Alle sejl er sat til for at få første udgaven af Vilsted Sø Løb, der finder sted i slutningen af denne måned til at blive en succes.

mandag 31. august 2015

Renovest gør klar til implementering af ny indsamlingsordning for affald

VESTHIMMERLAND: Den 1. januar 2016 igangsætter Renovest ny indsamlingsordning af genanvendeligt affald for samtlige borgere i Vesthimmerlands Kommune.

lørdag 29. august 2015

Røde kors søger frivillige til nyt familienetværk i Farsø

FARSØ: Røde Kors oplever et stigende antal børnefamilier i en socialt udsat position, der beder om hjælp og støtte i hverdagen, og derfor søger Røde Kors nu frivillige i Farsø, der vil være med til at starte et netværk op, der...

lørdag 29. august 2015

Bagagerumssalg er slut for i år

FARSØ: Sæsonen for bagagerumssalget i Farsø startede i juni måned, og det populære brugtmarked har hen over sommeren været fyldt med op til 75 stande hver lørdag, og en tilsvarende tilstrømning af kunder.

fredag 28. august 2015

Hvalpsund lader op til jul

HVALPSUND: Selvom sommeren knapt nok er ovre, så er man i Hvalpsund allerede i fuld gang med at forberede årets næste højtid, nemlig julen.

torsdag 27. august 2015

Nedlagte skolebygninger foræres ikke væk

VESTHIMMERLAND: Hvis det kommer dertil, at Vesthimmerlands kommune beslutter at nedlægge skoler, skal de nye friskoler, der er planlagt til at afløse de nedlagte kommunale folkeskoler, ikke regne med at kunne overtage bygningerne...

torsdag 27. august 2015

Borgermøde om fremtidens plejeboligkapacitet

VESTHIMMERLAND: Hvordan kan Vesthimmerlands Kommune bedst muligt tilrettelægge de kommunale plejetilbud, så vi er på forkant med de fremtidige udfordringer indenfor ældreområdet?

torsdag 27. august 2015

Halvårsregnskab viser 25 mio. i overskud i Den Jyske Sparekasse

FARSØ: I dag offentliggjorde Den Jyske Sparekasse, der bl.a. har afdeling i Farsø sit halvårsregnskab. Den Jyske Sparekasse betegner selv halvårsregnskabet som acceptabelt.

torsdag 27. august 2015

3 skoler kan nu formelt lukkes næste år

VESTHIMMERLAND: På Byrådsmødet i dag var dagsordenpunktet omhandlende eventuelle skolelukninger i Vesthimmerland den helt store gyser.

torsdag 27. august 2015

Strandby er helt klar til friskole

STRANDBY: Efter at dømme ud fra fremmødet til aftenens folkemøde i Strandby omhandlende etablering af Strandby Friskole, er byen helt klar til selv at stå for sin egen skole, hvis Vesthimmerlands kommune beslutter sig for at...

onsdag 26. august 2015

Borgermøde i Strandby om friskole

STRANDBY: Som beskrevet i Farsø Avis for to uger siden, så har man i Strandby taget det første skridt til at gøre Strandby Skole til en friskole, hvis Byrådet i sidste ende indstiller Strandby Skole til lukning.

mandag 24. august 2015

Stationsportalen rejser sig

FARSØ: Der arbejdes lige nu på højtryk med genrejsningen af Farsøs gamle stationsportal, som står til indvielse på sin nye placering i Farsø midtby den 17. september.

søndag 23. august 2015

Folkefesten fortsatte ved Made In Denmark

GATTEN: Golfturneringen Made in Denmark har ugen igennem løftet sig til nye højder i Himmerland. 86.498 tilskuere og de 156 spillere kom hele følelsesregistret igennem sportsligt og eventmæssigt, mens endnu flere millioner fulgte...

søndag 23. august 2015

Farsø gjorde sig til på egen stand i Gatten

GATTEN: I forbindelse med Made In Denmark havde 9640 sin egen stand i teltbyen i baghaven til det berømte hul 16, Himmerland Hill.

søndag 23. august 2015

Golfgæster på camping

ERTEBØLLE: - Igen i år kan vi takke Lars Larsen for den kæmpe langsigtede investering han har gjort i Himmerland Golf & Spa Resort, som har gjort at Made In Denmark og European Tour har slået sig ned i Vesthimmerland Kommune,...

lørdag 22. august 2015

40 julemænd på march

STRANDBY/ERTEBØLLE: Lørdag formiddag kom der besøg fra en anden årstid. Ca. 40 Julemænd og nisser i rød-hvide farver kiggede forbi Ertebølle Strand Camping til en drink bestående af knaldrød slushice med flødeskum på toppen i...

lørdag 22. august 2015

30 dystede i Kaffe Cup

HVALPSUND: I et absolut perfekt sommervejr afholdte Sejlklubben Nautilus i dag den årlige Kaffe Cup.

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document