søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


fredag 05. februar 2016

Gør klar til 2 etape af cykelsti mellem Ullits og Hvalpsund

HVALPSUND/ULLITS: Sidste år blev første etape af et cykelstiforløb langs den meget befærdede Tingvej mellem Ullits og Hvalpsund gennemført.

torsdag 04. februar 2016

Farsø forhandler har solgt de første 100 City-Cabino’er

FARSØ: - Så er City-Cabino nr. 100 samlet, og klar til at erobre de danske veje og cykelstier, siger lokal forhandler af den el-drevne kabinescooter, Jens Erik Andersen fra Fønix Komfort El-scooter i Farsø.

onsdag 03. februar 2016

Ny turistchef ansat i VisitVesthimmerland

VESTHIMMERLAND: Bestyrelsen i VisitVesthimmerland har ansat Jimmi Petersen som ny turistchef i den selvejende institution VisitVesthimmerland under Erhverv, Turisme, Plan og Udvikling i Vesthimmerlands kommune.

onsdag 03. februar 2016

Tre heste døde efter gårdbrand

ULLITS: Omkring kl. 9.00 udbrød der brand i en staldbygning på Langbjergvej, hvor 32 heste var opstaldet.

tirsdag 02. februar 2016

”Vi føler os overbeviste om vi har købt Strandby skole”

STRANDBY: Vi i bestyrelsen for Vesthimmerlands Naturfriskole havde en rigtig god fornemmelse af mødet med repræsentanter for Økonomiudvalget for Vesthimmerlands Kommune som vi var indkaldt til møde med mandag aften, hvor vi...

mandag 01. februar 2016

I aften var de nye friskoler til bygningsmøde hos kommunen

VESTHIMMERLAND: I forbindelse med torsdagens Byrådsmøde kunne borgmester Knud Kristensen afsløre, at økonomiudvalget langt om længe har indbudt de tre nye friskoleforeninger i Strandby, Overlade og Blære til møder om...

mandag 01. februar 2016

Nye input til samarbejde mellem skole, foreninger og pasningsordninger

FARSØ: I aften var der inviteret temaaften på Farsø skole omkring skole- og foreningssamarbejdet ”Sundhed, trivsel og læring”, som er udviklet i samarbejde med DGI Nordjylland.

mandag 01. februar 2016

Kommune er kritisk overfor teltløsning hos Belmaflex - OPDATERET

FARSØ: Belmaflex har siden 2008 haft en teltbygning stående på sin adresse på Tulipanvej på en midlertidig dispensation, som er blevet forlænget flere gange.

søndag 31. januar 2016

Naturfredningsforening tændte ild for at beskytte kysten

TREND: Ligesom ved 174 andre kyststrækninger i Danmark, heraf 13 i Nordjylland, tændte DN Vesthimmerland, i aften bål og fakler på stranden i Trend.

lørdag 30. januar 2016

Standerhejsning på Farsø Stadion

FARSØ: I dag var der standerhejsning og altså officiel start på udendørssæsonen for FUIK’s spillere.

lørdag 30. januar 2016

FUIK var forudseende

FARSØ: Efter to nedbrændinger af træbygninger på Farsø Stadion, henholdsvis søndag aften og natten til fredag, var fodboldklubben FUIK forudseende. For hvad havde de lige netop stående i forbindelse med stadions multibane – et...

lørdag 30. januar 2016

24-årig mand nægter sig skyldig i påsatte brande

FARSØ: Nordjyllands Politi oplyser at en 24-årig mand fra Farsø-området er blevet varetægtsfængslet frem til 15. februar efter et grundlovsforhør lørdag formiddag.

lørdag 30. januar 2016

Elektronisk gave fra Støtteforening

FARSØ: I starten af denne uge kunne man tage et nyt elektronisk registreringssystem i brug på Medicinsk dagafsnit afd. B på Farsø Sygehus.

lørdag 30. januar 2016

24-årig mistænkes for påsatte brande på Stadion

FARSØ: Nordjyllands Politi anholdt fredag aften en 24-årig mand fra lokalområdet, som mistænkt for at stå bag 2 påsatte brande på Farsø Stadion.

fredag 29. januar 2016

Endnu en brand på Farsø Stadion

FARSØ: Kl. 21.44 her til aften observerede en gæst i Farsø Svømmehal gennem hallens rude, at boldskuret ved multibanen på Farsø Stadion stod i flammer. Brandvæsenet blev straks alarmeret og fik slukket branden.

fredag 29. januar 2016

Injuriesag: Solhaven ansatte anker sag mod overlæge i psykiatri

FARSØ: Det retslige opgør om Solhaven er ikke forbi. Det er en kendsgerning, efter at tidligere forstander Søren Virenfeldt og 12 tidligere ansatte på Solhaven har valgt at anke den afgørelse, som blev truffet i Retten i Aalborg...

fredag 29. januar 2016

I nat brændte Farsø Petanqueklubs klubhus ned

FARSØ: Kl. 02.42 blev brandvæsenet tilkaldt til Farsø Stadion, hvor klubhuset tilhørende Farsø Petanqueklub stod i flammer.

torsdag 28. januar 2016

Y’mens hjælper flygtningebørn

ØSTRUP: Aars Y's Men's Club er gået ind i arbejdet at støtte herboende flygtningebørn, idet klubben har doneret et beløb til indkøb af varmt tøj til børnene på Børneasylcentret i Østrup.

torsdag 28. januar 2016

Ninni Lodahl finder ikke elevtildelingsmodel retfærdig

VESTHIMMERLAND: Som beskrevet i Farsø Avis for to uger siden er, er udarbejdelsen af en ny elevtildelingsmodel for de Vesthimmerlandske folkeskoler fra skoleåret 2016/17 lige nu til behandling i kommunens politiske udvalg.

onsdag 27. januar 2016

Nu er bogudsalget startet – sågar med en tyvstart

FARSØ:"Læseheste" har åbenbart mere ”is i maven” end man umiddelbart tror.

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document