søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


onsdag 20. august 2014

Skovsvinet har ”glemt” campingvogn

HVALPSUND: Christian Søgaard fra Hvalpsund har indsendte nedenstående billede af en udrangeret campingvogn som er blevet smidt i skoven tæt ved Hvalpsund. Vognen er skubbet ind i skoven på Lounsvej mellem Tingvej og Hestbækvej...

tirsdag 19. august 2014

Tillykke med flot og veludført arbejde!

VESTHIMMERLAND: De ansvarlige i Vesthimmerlands Kommune for European Tour turneringen Made in Denmark, der i sidste uge blev afviklet i Gatten, kan nu ånde lettet op efter en fantastisk indsats. Alt har klappet og roserne for...

mandag 18. august 2014

Farsø Festen måtte dele med andre

FARSØ: Igennem 40 år har der altid været Farsø Fest i uge 33. Der var der sandelig også i år, men til deling med en anden folkefest, nemlig Made In Denmark.

søndag 17. august 2014

Skotten Marc Warren vandt Made in Denmark

GATTEN: Det blev ikke til dansk sejr ved første udgave af Made in Denmark. Skotske Marc Warren satte hele feltet til vægs, og med en finalerunde i 68 slag, tre under par, sluttede Warren i samlet ni under par, to slag bedre end...

søndag 17. august 2014

Farsø Festens 40 år blev vinder af byfestoptoget - SE BILLEDERNE HER

FARSØ: 10 kreative indslag, veteranbiler og Falcks brandbiler udgjorde i år Byfestoptoget i forbindelse med Farsø Festen.

lørdag 16. august 2014

Lækre kager til kagekonkurrence - SE BILLEDER HER

FARSØ: Lørdag eftermiddag blev fire lækre kager indleveret til Farsø Festens konkurrence ”Byens Bedste Kage”.

lørdag 16. august 2014

5A fra Farsø Skole vandt årets Juniorstjernetræf - SE FLERE BILLEDER HER

FARSØ: Der blev kamp til stregen, da fire drenge og fire piger fra 5 klasserne på henholdsvis Farsø, Strandby og Ullits stod overfor hinanden i Junior stjernetræffet i forbindelse med Farsø Festen lørdag eftermiddag.

lørdag 16. august 2014

16 kæledyr bedømt til børnedyrskuet - SE FLERE BILLEDER HER

FARSØ: Lørdag eftermiddag mødte 16 kæledyr op på festpladsen sammen med deres unge ejere, for at blive bedømt til dyrskuet i forbindelse med Farsø Festen.

fredag 15. august 2014

Spadestik taget til minihal i Vestrup - SE BILLEDERNE HER

VESTRUP: Det er nu er 20 år gammel drøm, som vil være realiseret til forsommeren næste år, når ”Minihal Vestrup” står klar til at blive taget i brug af borgerne i Vestrup, Vognsild, Østrup, Morum og Nyrup.

fredag 15. august 2014

Flot finale på solnedgangsmusik - SE BILLEDERNE HER

HVALPSUND: Efter en meget omskiftelig og bygefuld uge vejrmæssigt, så havde solen alligevel besluttet at den ville trænge igennem skydækket fredag aften for at lade sine flotte orange-røde sensommer stråler skinne over sundet...

fredag 15. august 2014

Man Band gav den gas i Farsø Rådhuscenter

FARSØ: At der var mange underholdningstilbud i anledning af Made In Denmark var især udpræget i aften, hvor folk blev nødt til vælge imellem de mange lokale tilbud.

fredag 15. august 2014

Velbesøgt friluftsopera på Vitskøl - SE BILLEDERNE HER

VITSKØL: Efter en ellers regnfuld eftermiddag, klarede himlen op og solen tittede frem til 1. udgaven af Opera i det Fri på Vitskøl kloster.

torsdag 14. august 2014

Efterårsmoden vist frem - SE BILLEDERNE HER

FARSØ: I aften i forbindelse med Folkefesten i Farsø, sad omkring 300 bænket omkring catwalken i det store telt opstillet ved Tøjeksperten.

torsdag 14. august 2014

Kaffehygge på havnen i Hvalpsund - SE BILLEDERNE HER

HVALPSUND: Duften af friskbrygget kaffe og hjemmebag kom straks de besøgende i møde, da man trådte i Cafe Kongshøjs hvide telt på havnepladsen i Hvalpsund i denne uge.

torsdag 14. august 2014

Se Louns halvøen fra en ny vinkel - SE BILLEDERNE HER

HVALPSUND: I dag var der indvielse af en nyopfindelse, nemlig en 3D-kikkert, som kan gengive et helt nyt billede af Louns halvøen, nemlig i 3D luftperspektiv fra 100 meters højde.

onsdag 13. august 2014

Farsø Løbet - SE BILLEDER HER

FARSØ: I aften fandt den 27. udgave af Farsø Løbet sted. Løbet havde 1.282 tilmeldte løbere på den 6,3 lange rute gennem Farsø by.

onsdag 13. august 2014

9640 Farsø promoveret på Made In Denmark

GATTEN: ”9640 Farsø” er naturligvis repræsenteret på det særlige messeområde under Made In Denmark i Gatten i denne uge.

onsdag 13. august 2014

”About a chair” indbragte kr. 300.000 - SE BILLEDER HER

GATTEN: ”About a chair” en velgørenhedsauktion i forbindelse med den store Europa Tour-golfturneringen i Gatten indbragte i går 299.372 kr. til fordel for fondens arbejde med kræftramte børn.

onsdag 13. august 2014

3 konger og en kronprins skød Made In Denmark igang - SE BILLEDERNE HER

GATTEN: I dag blev der som optakt til European Tour spillet Pro Am på Himmerlands Golf og Spa Resort.

søndag 10. august 2014

Velbesøgt Høst på Hessel

HVALPSUND: I dagene op til årets største dag på Herregården Hessel, Høstdagen, var der blevet holdt godt øje med den omskiftelige vejrudsigt, for rigtigt høstvejr er tørt og godt. Og sådan en høstdag blev det heldigvis til...

søndag 10. august 2014

Svanefamilie på tur

FARSØ:I dag mødte Annelise Morthensen denne svanefamilie på Gråbølle i Farsø, der altså var ude på en lille søndagstur.

søndag 10. august 2014

80 nye elever har valgt fællesskabet på Vesterbølle Efterskole

VESTERBØLLE: I dag startede skoleåret på landets efterskoler og en ny epoke begynder for de mange nye efterskoleelever. På Vesterbølle Efterskole bød man velkommen til 80 unge mennesker, som kan se frem til oplevelser, som de...

lørdag 09. august 2014

Idrætsuge – mest med fodbold

STRANDBY: Idrætsugen i Strandby er veloverstået. Og vejret artede sig for det meste, til det Idrætsugen i Strandby - først og fremmest, drejer sig om, nemlig udendørs fodbold.

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document