søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


lørdag 25. juni 2016

Det ene arrangement efter det andet på Hessel

HVALPSUND: For øjeblikket står arrangementerne i kø for at blive afholdt på Herregården Hessel.

fredag 24. juni 2016

Ullitsdreng fik store klapsalver

VESTHIMMERLND: Saif Ali Dawoud Ali-Amir blev klappet ned fra scenen af en fyldt hal, da han under dimissionen på Vesthimmerlands Gym. & Hf her til aften modtog prisen som årets STX-ven.

torsdag 23. juni 2016

Skt Hans bål og flot solnedgang i Trend

TREND: Der skete det alle havde håbet på. Regnens stoppede og solen tittede frem.

torsdag 23. juni 2016

Hun kom afsted

HVALPSUND: Bålet var vådt - og det var ligesom heksen på toppen af bålet i Hvalpsund Skt. Hans aften gned sig i hænderne og tænkte - mig får I ikke sendt af sted!.

torsdag 23. juni 2016

Stemningsfuld Skt Hans i Farsø Søanlæg

FARSØ: Regnen stoppede kl. 18.30 og en time senere tittede solen frem.

onsdag 22. juni 2016

Velkommen til nye borgere i Hvalpsund

HVALPSUND: Hvalpsund er blevet beriget med 6 nye borgere i slutningen af sidste år. Det drejer sig om 3 unge mænd og 2 piger, hvoraf den ene har sin 5 årige søn med.

tirsdag 21. juni 2016

Detaljer ved at falde på plads for naturfriskole

STRANDBY: Nu er mange små og store detaljer ved at falde på plads, og ikke mindst er det nu sikkert og vist, at Vesthimmerlands Naturfriskole har første skoledag den 10. august.

mandag 20. juni 2016

Årets første studenter

VESTHIMMERLAND. I dag fik årets første studenter fra Vesthimmerlands Gymnasium og HF deres hue på.

søndag 19. juni 2016

De Vilde Blomsters Dag blev markeret på Louns

HVALPSUND: 23 meget interesserede mødte i dag op for at fejre De Vilde Blomsters Dag i Vesthimmerland, som denne gang fandt sted på den naturskønne Louns Halvøen.

søndag 19. juni 2016

Hestedag og historisk dyrskue på Hessel

HVALPSUND: Den populære – og årligt tilbagevendende hestedag med historisk dyrskue, fandt i dag sted på Herregården Hessel.

lørdag 18. juni 2016

Publikum svigtede søkoncert igen

FARSØ: Med tre topnavne på plakaten var forventningerne om en koncertsucces ligesom sidste år indenfor rækkevidde.

lørdag 18. juni 2016

Farsø Tri & Trim på klubtur

FARSØ: I dag deltog knap 50 glade medlemmer i alle aldre fra triathlon- og motionsløbeklubben Farsø Tri & Trim i motionsløbet Læsø Rundt.

fredag 17. juni 2016

Fondsuddeling fra Sparekassens Fond

FARSØ: Der har netop været endnu en fondsuddeling fra Sparekassen Farsøs Fond.

torsdag 16. juni 2016

Kunstcirkel donerer penge til Børn og Sorg

FARSØ: I forbindelse med generalforsamlingen i Kunstcirkel II i Farsø forleden, havde lokale kunstnere og gallerier i anledningen af kunstcirklens 25 års jubilæum doneret kunstværker. Kunstværkerne indgik i en ekstraordinær...

onsdag 15. juni 2016

Ny overfartsleder trådt til

HVALPSUND: Flemming Thomasen overtog i dag jobbet som overfartsleder ved Hvalpsund-Sundsøre færgeri.

tirsdag 14. juni 2016

Minecraft på Vester Hornum skole

VESTER HORNUM: I den sidste måneds tid har danskundervisningen i 2.klasse på Vester Hornum Skole haft udgangspunkt i emnet om Den mystiske ø.

mandag 13. juni 2016

Første afgangsbeviser på Kongshøjgaard

HVALPSUND: Flaget blev hejst på Produktionsskolen Kongshøjgaard mandag d. 13. juni. Anledningen var, at skolen for første gang kunne fejre, at unge på produktionsskolen kunne modtage et afgangsbevis efter veludført arbejde med...

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document