søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


fredag 29. april 2016

Farsø pige blev nobelpris vinder

FARSØ: 15-årige Caroline Højrup Heidemann fra Farsø blev i dag kåret som årets Nobelprisvinder i Johs. V. Jensen Museets skrive konkurrence om at skrive en moderne Himmerlandshistorie.

torsdag 28. april 2016

Kæmpe ryk ind til XL Byg's aftensalg

FARSØ: Traditionen tro foranlediges man til at sige, ventede der et par hundrede i kø udenfor byggemarked, byggelade og køkkenafdeling, da dørene i aften præcis kl. 18.00 åbnede til XL aftensalg. Se her hvordan kunderne strømmede...

torsdag 28. april 2016

Farsø får sin nye genbrugsplads

FARSØ: Efter at have været i spil siden 7. marts, hvor der kom et forslag i kommunens teknik- og miljøudvalg om at samle kommunens tre sydligste genbrugspladser til en, er sagen nu klar i Byrådet.

onsdag 27. april 2016

Genvalg af radikal formand og pris til leder af asylcenter

STISTRUP: Traditionen tro, afholdt Radikale Venstre – Vesthimmerland generalforsamling på Farsø Efterskole forleden aften, hvor formand Søren Dolmer blev genvalgt efter en spændende beretning om politik, holdninger og ambitioner...

tirsdag 26. april 2016

Genbrugsplads sendt videre til Byrådet

VESTHIMMERLAND: Som beskrevet i sidste uges Farsø Avis er den planlagte nye genbrugsplads i Farsø endt i en økonomisk beregning.

mandag 25. april 2016

LÆSERBREV: Golfkrigen

Af Svend Erik Olesen: Jeg spiller ikke selv golf. Har prøvet at svinge køllen, men det gik mest ud over græsset.

søndag 24. april 2016

Hole in one på hul 3

HVALPSUND: Det er ikke så ofte der laves ”Hole in one”på Hvalpsund Golfbanes hul 3, faktisk er det kun sket én gang tidligere i banens historie.

søndag 24. april 2016

En aprilsøndag – fra sol til slud

FARSØ: I dag på en af de store konfirmationssøndage, havde man nok ikke regnet med at se andet end sol og hvide konfirmationskjoler.

lørdag 23. april 2016

Drenge på asylcenter overfaldt brandmand og medarbejder

ØSTRUP: En brandmand og medarbejder på asylcenteret i Østrup blev i nat overfaldt af tre drenge under en falsk brandalarm.

lørdag 23. april 2016

Museet Herregården Hessel fylder 50 år

HVALPSUND: Et par initiativrige og fremsynede mænd kunne i 1960erne se muligheden for at bevare den gamle herregård Hessel for eftertiden - og de tog sagen i egen hånd. Det var Jens Jensen og Bugge Vegger. Jens Jensen tog...

fredag 22. april 2016

Overetage udbrændte

ULLITS: Torsdag aften kl. 20.48 blev brandvæsenet alarmeret til en brand i et hus på hjørnet af Foulumvej og Markvænget i Ullits by. Da Beredskab Nordjylland ankom var overetagen på huset overtændt, og husets beboere var kommet...

fredag 22. april 2016

Unge forfatterspirer til hæder for tredje gang

FARSØ: Den himmerlandske muld giver fortsat næring til skrivetalenter, og derfor kan Johannes V. Jensen Museet igen i år laurbærkranse Himmerlands bedste forfatterspirer på museet.

torsdag 21. april 2016

Hvedemotion i Vester Hornum

VESTER HORNUM: Traditionen tro afholdte Vester Hornum Løberne i aften, aftenen før St. Bededag hvedemotion. 57 deltagere havde tilmeldt sig til arrangementet, som blev afholdt i FDF huset.

torsdag 21. april 2016

Vognsildborgere samledes om gåtur og hveder

VOGNSILD: Det er en kendt tradition at spise hveder til Store Bededag. En anden, knap så kendt tradition, er gåture i forbindelse med Store Bededag.

torsdag 21. april 2016

Efterskoleelever har skabt kunstrute

GEDSTED/VESTERBØLLE: Sammen med den lokale kunstner Jan Anker Petersen, Alstrup Vesterbølle Efterskole lavet kunst i byrummet og en kunstrute.

onsdag 20. april 2016

30 mio. kr. til Vitskøl Kloster

VITSKØL: Ny kostskole, bedre uddannelsesfaciliteter og større offentlig adgang til Vitskøl Kloster.

onsdag 20. april 2016

13.000 kunder i driftsenhed Farsø

FARSØ: - Det går godt for sparekassen i vores område. Vores største aktiv er naturligvis jer – vore kunder og vore garanter. Sådan lød det indledningsvis fra områdedirektør Brian Otte Samuelsen, Farsø på Den Jyske Sparekasses...

onsdag 20. april 2016

Garantmøde i Dronning Ingrid Hallerne

FARSØ: I aften lagde Dronning Ingrid Hallerne lokaler til Den Jyske Sparekasses årlige garantmøde i Farsø.

onsdag 20. april 2016

Gave fra Storm T fest til petanqueklub

FARSØ: En pyromans hærgen på Farsø Stadion for et par måneder siden gik desværre også ud over Farsø Petanqueklubs klubhus, som brændte ned til grunden.

onsdag 20. april 2016

Anvendelse af Ulstruplund drøftes politisk

HORNUM: På økonomiudvalgets møde i dag er det til drøftelse, hvilken anvendelse de tidligere plejehjemsbygninger Ulstruplund i Hornum, skal have i fremtiden.

tirsdag 19. april 2016

Genbrugsplads fanget i økonomisk beregning

FARSØ: Selvom både areal er købt og finansieringen er på plads til etablering af en ny genbrugsplads på Røjbækvej i Farsø, så kan en økonomisk beregning nu sætte en stopper for det.

mandag 18. april 2016

Halmlade brændt ned

VOGNSILD: Kl. 13.55 blev brandvæsenet alarmeret til en brand i en halmlade på Overvejen i udkanten af Vognsild by.

mandag 18. april 2016

Regionsråd afgør golftvist på næste tirsdag

GATTEN: For halvanden måned siden afviste et spinkelt flertal i regionsrådet en indstilling fra Vækstforum om at give 7,5 millioner kroner i støtte.

mandag 18. april 2016

Farsø’sk eksporteventyr i München

FARSØ. TIME International fra Farsø var stærkt repræsenteret ved Bauma-messen i München i Tyskland i sidste uge, hvor liftproducenten stillede op med 8 liftkøretøjer af mærket Versalift. Mange ordrer blev underskrevet allerede på...

søndag 17. april 2016

Ullits spejdere på weekendlejr

ULLITS: Ullits yngste spejdere var her i weekenden på overnatning i spejderhuset med temaet omvendte dage.

søndag 17. april 2016

Forårsfest i Morum - OPDATERET

MORUM: MORUM: I dag blev de økologiske køer sendt på græs for første gang i år. Og det blev en fest for både køer og de mange børnefamilier. I Vesthimmerland bød fem økologiske kvægbedrifter inden og det blev ligesom de...

søndag 17. april 2016

Der blev ryddet affald i grøftekanterne

VOGNSILD: I dag kunne man se adskillige neongrønne veste langs vejkanterne i anledning af den landsdækkende affaldsindsamlingsdag. I Vognsild stillede 19 voksne og adskillelige børn op til affaldsindsamling søndag formiddag.

lørdag 16. april 2016

Seje indsamlere tog skraldet i Østrup

ØSTRUP: Igen i år viste Østrups borgere, at de gerne vil gøre en forskel. Der var mødt ca. 35 borgere op til affaldsindsamling i og omkring Østrup.

lørdag 16. april 2016

GoOn penge til naturfriskole

STRANDBY: Strandby Borgerforening vil gerne støtte og bakke op om projektet med at få etableret en Naturfriskole i Strandby. Derfor har bestyrelsen besluttet, at de indtjente penge, som sponsoraftalen med GoOn tanken har givet i...

torsdag 31. marts 2016

Christopher årets hovednavn ved Søkoncerten - OPDATERET

FARSØ: Det er ganske vist – Christopher bliver årets hovednavn ved Søkoncerten i Farsø Søanlæg lørdag den 18. juni.

fredag 25. marts 2016

Med til påsken hører kunstudstillingerne

VESTHIMMERLAND: Gallerier og Kunstforeninger har en højsæson, nemlig påsken, hvor alle med interesse for kunst med fordel kan tage på turne for at lade sig inspirere og gøre køb på det store udvalg af kunst.

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document