søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


onsdag 28. september 2016

Regionsrådet godkender balanceret budget for 2017

NORDJYLLAND: Regionsrådet har efter 2½ times behandling godkendt budgettet for 2017, som har underoverskriften ”En region i balance”. Her skal 5 pejlemærker sikre, at regionen holder balancen til gavn for både borgere og...

onsdag 28. september 2016

Oktoberfest midt i Farsø

FARSØ: Indrømmet – Farsø er ikke München, men man har da lov at låne noget af stemningen fra den legendariske Oktoberfest og bringe den ind midt i Farsø.

tirsdag 27. september 2016

Ny fodplejeklinik i Farsø

FARSØ: Lissy Holm, uddannet klinisk fodplejer har netop åbnet sin egen klinik i Farsø, nærmere bestemt på Nørregade 13B, hvor de nærmeste naboer er apoteket, en tandkliniker og frisørsalonen Klip O Kjær, som Lissy Holm har lejet...

tirsdag 27. september 2016

Ny struktur vil indskrænke nærpoliti

VESTHIMMERLAND: Nærpolitistationen i Løgstør lukkes og nærpolitistationen i Aars vil kun lejlighedsvis være bemandet.

mandag 26. september 2016

LÆSERBREV: Er et angreb det bedste forsvar?

Budget 2017 har desværre udviklet sig til at de Konservative skal have vasket fingre og forsøge at bringe fokus på et mérforbrug i Sundhedsforvaltningen til at være forklaringen på, at det er svært at lave et fornuftigt budget...

mandag 26. september 2016

LÆSERBREV: Ta' ansvar Palle Jensen!

Man skulle tro det ville virke berigende, at formanden for sundhedsudvalget forsøger at smide en redningskrans ud til det resterende byråd, med hans bud på en løsning på budgettet til 2017.

søndag 25. september 2016

Rekordmange besøgende til Efterskolernes Dag

VESTERBØLLE: Den sidste søndag i september holder alle landets efterskoler traditionelt åbent hus arrangement til Efterskolernes Dag. På Vesterbølle Efterskole slog man dørene op for rekordmange besøgende.

søndag 25. september 2016

Nostalgisk efterår på Hessel

HVALPSUND: De mange opgaver på landet, som hører efteråret til var i den grad i fokus i dag, hvor Herregården Hessel - for tredje gang, havde slået de hidtidige efterårsarrangementer i september; nemlig fåredag, husflids- og...

lørdag 24. september 2016

Ingen opbakning til cykelsponsorløb

FARSØ: Et barn var forhåndstilmeldt og to andre sluttede sig til, da FUIK’s Venner her til formiddag havde sat næsen op efter at cykle penge ind til de unge fodboldspillere i moderklubben FUIK.

lørdag 24. september 2016

Slægtsforskere på frivilligmarked

VESTHIMMERLAND: I dag holdt Vesthimmerlands Kommune og Kultur- og fritidsudvalget igen det årlige Frivilligmarked.

lørdag 24. september 2016

Erfaringer med ældre borgeres brug af digital post

VESTHIMMRLAND: På Ældrerådets seneste møde ønskede man en orientering fra Kommunens Borgerservice omkring erfaringer med ældre borgeres brug af digital post.

fredag 23. september 2016

LÆSERBREV: Cykelsti på farlig vej

Jeg vil tillade mig, at følge op på et læserbrev og artikler bragt tidligere her i avisen.

torsdag 22. september 2016

Sigurd Barrett på besøg i Stenalderen

ERTEBØLLE: I dag fik Stenaldercentret besøg af entertaineren og børne-tv-værten Sigurd Barrett, et kamerahold og nogle statister.

torsdag 22. september 2016

LÆSERBREV: Budget 2017

Når Byrådet skal lave et budget for det følgende år er der tradition for, at der naturligvis er et administrativt udspil, som har afsæt i det nuværende serviceniveau.

tirsdag 20. september 2016

Stemmelighed udsatte genopretningsplan

VESTHIMMERLAND: Som omtalt i de forrige ugers udgaver af denne avis er der lagt op til en genopretningsplan for Sundhedsudvalgets budget, som er betragteligt overskredet.

tirsdag 20. september 2016

Sundhedsudvalget prøver at rette op på mérforbrug

VESTHIMMERLAND: Som omtalt i sidste uges avis, er Kommunens Sundhedsudvalg udfordret på et mérforbrug i 1. halvår, der kræver en genopretningsplan for resten af året.

tirsdag 20. september 2016

Ønsker ikke flere plejehjem lukket

VESTHIMMERLAND: Der skal findes 16 mio. på næste års budget i Sundhedsudvalget.

mandag 19. september 2016

Beskeden erstatning til Solhaven medarbejdere

FARSØ: Rigsadvokaten har nu besluttet, at 12 tidligere ansatte fra det socialpædagogiske opholdssted Solhaven, der sidste år blev frikendt for at have brugt vold i deres arbejde med at passe utilpassede unge, skal have mellem...

søndag 18. september 2016

Masser af præmier på spil i DJS Match

HVALPSUND: I dag blev der afviklet endnu en klubmatch i Hvalpsund Golf Club, og denne gang med Den Jyske Sparekasse som match-sponsor.

søndag 18. september 2016

Lions Klub Thit Jensen er klar igen

FARSØ: Så har Lions Klub Thit Jensen, Farsø igen taget arbejdshandskerne på og er klar til en ny sæson!

lørdag 17. september 2016

Træskibe sejlede tæt på Hvalpsund

HVALPSUND: Det er ved at være alment kendt, at når træskibssejladsen Limfjorden Rundt passerer Hvalpsund, er der særligt gode muligheder for at se de flotte skibe tæt på.

lørdag 17. september 2016

Ny SF folketingskandidat i Himmerlandskredsen

HIMMERLAND: SF Rebild og SF Vesthimmerland valgte i sidste uge på deres fælles opstillingsmøde at opstille Theresa Berg Andersen som ny folketingskandidat i Himmerlandskredsen.

fredag 16. september 2016

Nu skal byfornyelsen af Gedsted i gang

GEDSTED: Først var det Hornum, dernæst Ranum – og nu skal der også tales med borgerne i Gedsted om fornyelsesprojekter i byen

fredag 16. september 2016

LÆSERBREV: Nedlæggelse af de små plejehjem i de mindre byer er en katastrofe

Åbent brev til Byrådet i Vesthimmerland:Vi er en gruppe der har vores gang på ”Søndervang”. Vi tror I er kloge nok, til at lytte til os.

torsdag 15. september 2016

Supersjov trivselsdag på Vestrup Skole

VESTRUP: I dag var der trivselsdag på Vestrup Skole. Trivselsdagen gik ud på, at alle skulle have det godt med hinanden og arbejde sammen om de opgaver, der blev tildelt på dagen. Morgenen startede med høj, blå himmel og solskin,...

torsdag 15. september 2016

Friplejehjemmet tog på hestevognstur

HVALPSUND: Solen skinnede fra en smuk blå september himmel. Så tilbuddet om en dejlig tur i hestevogn i dag var et tilbud som mange af beboerne på Friplejehjemmet Hesselvang med glæde tog imod.

torsdag 15. september 2016

Ny førsteholdstræner i FUIK

FARSØ: Fra 1. januar 2017 til 31. december 2018 er Jens Bojer, ansat som 1. holdstræner for herreholdet i FUIK.

torsdag 15. september 2016

LÆSERBREV: Tak til Pia Buus

Endelig var der et medlem af byrådet, der reagerede på et af mine læserbreve. Egentlig er der jo ikke tale om noget svar, men nærmere en fremprovokeret taksigelse. Men jeg er glad for, at du blev glad, da jeg skrev, at en anden...

torsdag 15. september 2016

Undgå parkeringsskader

FARSØ: Undgå parkeringsskader – synes ejeren af denne Corvette at mene, da køretøjet i dag, blev parkeret på p-pladsen ved Farsø Rådhuscenter og fik lov at brede sig over fire p-båse med god afstand til andre biler.

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document