søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


onsdag 22. oktober 2014

Musikuge i Hvalpsund

HVALPSUND: Vesthimmerlands Musikskole lancerede for et par år siden en hel musikuge i forbindelse med den nationale Spil-Dansk dag, som altid finder sted den sidste torsdag i oktober måned. I Hvalpsund har man iagttaget netop...

tirsdag 21. oktober 2014

Erhvervsnetværk omkring håndbold

VESTHIMMERLAND: I begyndelsen af i år startede håndboldsamarbejdet Team Vesthimmerland et nyt tiltag op for sine sponsorer, nemlig et erhvervsnetværk.

mandag 20. oktober 2014

Børn får egen MTB-rute i Uhrehøje

UHREHØJE: Der er blevet gravet, tømret og fyldt op med grus i Uhrehøje Plantage igennem det seneste halvanden års tid. Mange frivillige medlemmer af Uhrehøje MTB Klub har brugt masser af weekender på at færdigøre børnebanen.

lørdag 18. oktober 2014

Børn lærte om gamle håndværk og sysler

HVALPSUND: I efterårsferien var der på Herregården Hessel fokus på de gamle håndværk og sysler, der hørte vinterhalvåret til på landet i gamle dage.

torsdag 16. oktober 2014

Svage borgere trænes til at kunne selv

RANUM: Et døgnophold på Rehabiliteringshuset Vesthimmerland i Ranum gør svagelige borgere i stand til igen selv at klare hverdagen

onsdag 15. oktober 2014

Gaveregn fra Fonden for Sparekassen Farsø

FARSØ: Fonden for Sparekassen Farsø har netop udloddet 442.131,83 kr. til nye aktiviteter i lokalområdet.

onsdag 15. oktober 2014

Brugsuddeler skifter job til Fakta

FARSØ: Efter 3 år i Super Brugsen skifter brugsuddeler Mahmoud Abdallah job til butiksbestyrer for Danmarks 3. største Fakta, nemlig Fakta Langenæs i centrum af Århus.

tirsdag 14. oktober 2014

Ledende overlæger rekrutteret til Farsø og Hobro

FARSØ/HOBRO: Stillingerne som ledende overlæger på Aalborg Universitetshospitals afdelinger i Farsø og Hobro er nu besatte. Dermed har begge matrikler fået hver deres lokale ledelse.

mandag 13. oktober 2014

LÆSERBREV: Psykiatriens hus

På seneste byrådsmøde var der debat om placering af et nyt ”Psykiatriens hus”. Et hus, som bl.a. skal indeholde de 2 regionale institutioner Skovvænget i Aalestrup og Vestervang i Løgstør.

søndag 12. oktober 2014

Historisk interessante Middelalderdage

VITSKØL: Der er der ryddet op, talt op og gjort op. Status er at de 8. middelalderdage på Vitskøl Kloster i den forgangne weekend blev endnu en dejlig oplevelse for alle involverede. Henover weekenden var godt 3.000 mennesker...

søndag 12. oktober 2014

LÆSERBREV: - Budget 2015

På byrådsmødet i torsdags havde vi som bekendt to ændringsforslag til budgettet. Dels et fra Venstre og Konservative, dels et fra Socialdemokratiet, SF, DF og Radikale Venstre.

søndag 12. oktober 2014

LÆSERBREV: Betragtninger efter seneste Byrådsmøde

Efter seneste byrådsmøde(torsdag 9.oktober) er der to sager, jeg godt vil kommentere. Den ene sag er budgettet, og det andet er sagen om placering af et såkaldt psykiatrihus.

lørdag 11. oktober 2014

Ugentligt kræmmermarked i Farsø

FARSØ: Et nyt tiltag har fundet vej til Farsø, nemlig et ugentligt Kræmmermarked på Industrivej 6 i Farsø.

fredag 10. oktober 2014

Vesterbølle Efterskole cyklede sig til 45.000 kroner

VESTERBØLLE: For anden gang afviklede Vesterbølle Efterskole årets motionsdag som et cykelrally og igen med stor succes.

fredag 10. oktober 2014

Skolernes motionsdag i helt ny form

FARSØ: Skolernes motionsdag med en løbetur eller cykeltur i traditionel forstand, var ikke til at få øje på i dag, da projekt Sundhed, Trivsel & Læring – et samarbejde mellem Farsø Skole og Farsøs foreninger, stod bag skolens...

fredag 10. oktober 2014

En milepæl er nået for Friplejehjemmet Hesselvang

HVALPSUND: Dagen i dag - den 10. oktober, har været en dato alle omkring Friplejehjemmet Hesselvang har set frem til med forventning.

fredag 10. oktober 2014

Naturdagplejere holdt motionsdag

ULLITS: Gennem flere år har de to naturdagplejer Susanne Christensen og Lise Cramer fra Ullits holdt den årlige motionsdag i dagplejen, som har foregået den samme dag som skolernes motionsdag.

torsdag 09. oktober 2014

Skoleelever prøvede at gå i skole som i gamle dage

ULLITS: Ligesom mange andre skoler landet over, markerede Ullits skole i denne uge, Folkeskolens 200 års jubilæum med en emneuge om skolen gennem 200 år.

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document