søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


søndag 20. april 2014

Påskesol, partnergolf og modeshow

GATTEN: Hele 138 spillere var på startlisten, da Himmerland Golf Klub i dag afholdt den årlige Påsketurnering. Der blev dystet i et kombi-partner format, hvor turneringsformerne ”Greensome”, ”Foursome” og ”Four-ball” kom i spil.

torsdag 17. april 2014

Kunstneriske indtryk - EKSTRA FOTOS

FARSØ: Påsken er højsæson for kunst, og for kunstinteresserede byder påskedagene på en bred vifte af kunstneriske indtryk hos egnens gallerier og udstillingssteder.

torsdag 17. april 2014

Tradition:Motorcykeltræf på havnen - EKSTRA FOTOS

FARSØ/HVALPSUND: Det var et blæsende og omskifteligt vejr. Men som traditionen byder, så er Skærtorsdag dagen hvor motorcyklerne luftes på årets første fælles tur, som en form for forårsbebuder.

onsdag 16. april 2014

Golftalent får hjemmebane på Himmerland Golf & Spa Resort

GATTEN: Ligesom Thomas Bjørn i sin tid gjorde det, skal det unge fremadstormende golftalent Lucas Bjerregaard i fremtiden repræsentere Himmerland Golf & Spa Resort.

tirsdag 15. april 2014

Roerne er atter på vandet

HVALPSUND: Nu er foråret kommet, og dermed også muligheden for at komme på vandet. Hvalpsund Roklub går nu ind i sin 6. sæson, og er derfor ved at få garvede roere, der vil ud at ro og gerne langt omkring.

tirsdag 15. april 2014

Fiskegården har fået egen blomsterbinder

HVALSPUND: Det er ikke kun fluebinding og god mad man finder hos Fiskegården i Hvalpsund.

mandag 14. april 2014

En æra slutter i Farsø Svømmehal

FARSØ: Mange har ikke kendt andre livreddere i Farsø Svømmehal – og her tales der sågar over to generationer, når en æra på henholdsvis 33 og 32 år slutter med udgangen af denne måned.

søndag 13. april 2014

Torsdagsklubben udstillede vinterens arbejder - EKSTRA FOTOS

FARSØ: Palmesøndag kiggede rigtig mange – traditionen tro forbi, for at se Torsdagsklubbens udstilling af vinterens arbejder i Klubhuset på Dr. Ingrids Vej i Farsø.

søndag 13. april 2014

Vognsild klubhus blev shinet op

VOGNSILD: Vognsildborgere i alle aldre hjalp i dag til med at fælde træer, beskære buske, male klubhuset, gøre bandereklamer rene og i det hele taget få ryddet op og få gjort forårsrent i og omkring klubhuset i Vognsild.

søndag 13. april 2014

Spejderhus i Farsø blev frisket op

FARSØ: Det smukke gamle spejderhus ved søanlægget i Farsø fik her i weekenden en grundig overhaling, da en gruppe forældre, spejderledere, grupperådsmedlemmer og spejdere svingede malerpensler og andet værktøj i den gode sags...

søndag 13. april 2014

Cykler med strikketrøje i Stistrup - EKSTRA FOTOS

STISTRUP: Der er absolut ikke tale om traditionel kunst, men derimod en meget farverig og meget trendy en af slagsen, kendt under navnet ”Yarn-bombing”. I Stistrup i forbindelse med Farsø Fjord Camping har den dog sit eget navn,...

lørdag 12. april 2014

Vesthimmerlands Nobelpris

LÆSERBREV af Annmarie Langballe, Ahornvænget 14B, 7800 Skive.

lørdag 12. april 2014

Nobelpris til forfatterspirer - EKSTRA FOTOS

FARSØ: Farsø har tidligere været grobund for spirende forfattere – og her tænkes naturligvis på Johs. V. Jensen og Thit Jensen, og er det nu blevet det igen i en moderne udgave.

torsdag 10. april 2014

Ældresagen i Farsø besøgte Forsøgscentret i Foulum

FARSØ: I dag drog 43 medlemmer fra Lokalafdelingen i Farsø i 12 biler af sted til Foulum gennem et smukt forårslandskab med anemoner og lysegrønne marker.

torsdag 10. april 2014

Påskehønen har besøgt Børnehuset i Ullits

ULLITS: I dag havde Børnehuset besøg af en rigtig sød høne.......
Børnene var på en lille gåtur i skoven og pludseligt så de noget gult i skoven.

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document