søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


søndag 11. december 2016

Handel med julehygge på en søndag

FARSØ: I dag er der atter juleaktiviteter sammen med julehandlen i Farsø. Og det bliver en hyggelig familiesøndag, hvor alle børn opfordres til at tage sine forældre eller bedsteforældre med – og så kan man også lige få klaret...

lørdag 10. december 2016

Farsø Firma & Familieidræt nedlægges som forening ved årsskiftet

FARSØ: På en ekstraordinær generalforsamling i slutningen af november blev det enstemmigt vedtaget at opløse og nedlægge foreningen Farsø Firma- og Familieidræt som blev grundlagt i 1993.

fredag 09. december 2016

Beierholm Cup: Masser af indefodbold i hallerne

FARSØ: For syvende gang, lægger Dronning Ingrid Hallerne i weekenden faciliteter til et stort indefodbold stævne. Lørdag og søndag vil tre individuelle turneringer i indefodbold finde sted i hallerne.

torsdag 08. december 2016

FUIK’S Venner er travle julenisser

FARSØ: Bestyrelsen i FUIK’s Venner ligger ikke på den lade side for øjeblikket.

onsdag 07. december 2016

Nu slår julen sig løs i Farsø

FARSØ: I morgen er der kun 16 dage til juleaften, og nedtællingen er godt i gang til at julegaverne skal pakkes ud.

onsdag 07. december 2016

Mange boligsøgende på venteliste

FARSØ: En status i november viser, at Aars Boligforening p.t. har 30 lejere på venteliste til byggeriet på ”Morten Nielsen grunden” i Farsø. Dette er baggrunden for at boligforeningen nu igangsætter processen med at opføre første...

onsdag 07. december 2016

Boligforening søger grundkapital og lånegaranti til ”Morten Nielsen” boliger

FARSØ: Som tidligere beskrevet her i avisen ønsker Aars Boligforening at bebygge den såkaldte ”Morten Nielsen” grund i Farsø med lejeboligheder.

onsdag 07. december 2016

Posthus køb skal endelig på plads

VESTHIMMERLAND: Økonomiudvalget godkendte den 5. oktober 2016 aftale om køb af det tidligere posthus i Farsø på Stationsvej 9. Overtagelsen blev aftalt til 1. september 2016.

tirsdag 06. december 2016

Vandrender ændres på Idunsvej

FARSØ: Vesthimmerlands Kommune har 33 udstykkede grunde til salg på Idunsvej, Farsø. Salget af byggegrundene er ikke kommet i gang.

mandag 05. december 2016

LÆSERBREV: Basta!

Af: Per Bach Laursen, Per Bisgaard, Palle Jensen, Uffe Bro, Kirsten Moesgaard og Theresa Berg Andersen (Alle medlemmer af Økonomiudvalget i Vesthimmerlands Kommune)

mandag 05. december 2016

LÆSERBREV: Nye anklager mod Knud Kristensen for inhabilitet er helt grundløse

Af: Pia Buus Pinstrup, Gruppeformand for Konservative Vesthimmerland

søndag 04. december 2016

Thomas Laursen blev vinder af den gyldne kundevogn -OPDATERET

FARSØ: Lidt over kl. 13.00 søndag, blev Thomas Laursen fra Hvalpsund kaldt over højtalerne i Farsø Rådhuscenter. Du har vundet retten til ”Den Gyldne Kundevogn”, lød det fra speaker og konkurrencebestyrer Peter Christensen.

søndag 04. december 2016

Julemanden ankom til Farsø midtby i sine røde brandbiler

FARSØ: Her til formiddag ankom julemanden til Farsø midtby i hans yndlingskøretøj - næstefter hans kane, nemlig hans røde brandbiler. Ankomsten blev fulgt af mange børnefamilier.

lørdag 03. december 2016

Arkivdag med fokus på Farsøs maskinforhandlere

FARSØ: I dag invitererede Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn til Åbent Hus i arkivets ”butik” i Farsø Rådhuscenter.

fredag 02. december 2016

Det handlede i høj grad om Farsø Sygehus

FARSØ: I det seneste år har udvalgte hf-talenter fra de gymnasiale uddannelser i Brønderslev, Fjerritslev, Nørresundby, Vesthimmerland, Aalborghus, Aalborg Katedralskole og Thy-Mors deltaget i et regionsstøttet projekt omkring...

torsdag 01. december 2016

Fantastisk opbakning til lokal julefrokost i Vestrup

VESTRUP: Mange frivillige havde hygget sig med at lave julepynt, dække flot op i snorlige rækker og med fantasifulde dekorationer at pynte op i Minihal Vestrup i forbindelse med årets julefrokost i slutningen af november.

onsdag 30. november 2016

Bedsteforældre juleklip

VESTRUP: I dag startede julen på Vestrup Skole.

onsdag 30. november 2016

Nytårskoncert med lysende stjerner

FARSØ: I dag starter billetsalget til den 23. udgave af Nytårskoncerten med Aalborg Symfoniorkester i Dronning Ingrid Hallerne. Den finder sted den 6. januar og har premiere i Farsø.

tirsdag 29. november 2016

Akvarie til beboerne på Hesselvang

HVALPSUND: I dag kiggede Hanne Sørensen fra Den Jyske Sparekasse forbi på Friplejehjemmet Hesselvang for at overrække en flot donation på kr. 10.000.

tirsdag 29. november 2016

Aktivt samarbejde mellem skole og foreninger

FARSØ: Gennem projekt ”Sundhed, trivsel og læring” har Farsø Skole, lokale idrætsforeninger i Farsø og DGI Nordjylland siden 2014 arbejdet på at få inaktive skole- og førskole børn til at interessere sig for sport og bevægelse.

mandag 28. november 2016

LÆSERBREV: Øregas og ren propaganda

Af: Annette Vahlgreen

mandag 28. november 2016

LÆSERBREV: Er borgmesteren et godt brand?

Af: Svend Erik Olesen

mandag 28. november 2016

LÆSERBREV:Pot & Pande politik

Af: Torben Thomsen

torsdag 17. november 2016

369 julesokker til julemanden - SE FLERE FOTOS

FARSØ: I forbindelse med julelystændingen i Farsø her til eftermiddag blev Julemandens værksted også et vigtigt omdrejningspunkt.

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document