søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


onsdag 27. maj 2015

Farsø inviterer til årets største By Night næste torsdag

FARSØ: Farsø er kendt for sine by-night arrangementer, hvor Sports by Night, som finder sted næste torsdag, efterhånden er blevet den største og mest velbesøgte.

onsdag 27. maj 2015

Efterskoler udfordret af oldgammelt håndværk

ERTEBØLLE: Det er gået op for en gruppe efterskoleelever at stenalderens mennesker må have været dygtige håndværkere og haft adgang til det helt rigtige træ.

tirsdag 26. maj 2015

Flotte overnatningstal hos Sport & Academy

FARSØ: Det har været et rigtig godt forår med hensyn til træningsophold hos Sport & Academy i Farsø.

mandag 25. maj 2015

Kirsten, kunsten og lokalhistorien

ALSTRUP: Kirsten Marie Pedersen (Mejlstrup) døde som 96 årig i 2010 efter et langt liv som landbokone i Alstrup.

lørdag 23. maj 2015

På Slaget 12 kommer til Hvalpsund

HVALPSUND: Selv som lille havneby er Hvalpsund ikke bange for at trække de store navne til. Det har byen bevist de seneste år med Fede Finn & Funny Boys og sidste år med Sussi & Leo, som begge gange trak fuldt telt i forbindelse...

fredag 22. maj 2015

Dramauge og skolefest på Vester Hornum skole

VESTER HORNUM: I denne uge har det almindelige skoleskema været afløst til fordel for en dramauge på Vester Hornum skole.. Alle elever fra 0. - 8. klasse arbejdede under overskriften ”Jorden rundt”. 9. klasse blev til gengæld...

torsdag 21. maj 2015

Ullitsborger vandt Mogens’ Boble

ULLITS: I et par måneder har TV2 Nord sat journalist Mogens Jørgensens VW ”Boble” på højkant som hovedgevinst for at skaffe nye medlemmer til tv-stationens Club Nord.

torsdag 21. maj 2015

Nye uddannelsesretninger på produktionsskole

HVALPSUND: I aften åbnede Produktionsskolen Kongshøjgaard dørene for interesserede, som er nysgerrige på hvad man laver på en produktionsskole og hvad man kan uddanne sig til via en produktionsskole.

onsdag 20. maj 2015

Rekordoptag på efterskole

VESTERBØLLE: Alt imens der stadig er efterskoler, der har det svært, så oplever man på Vesterbølle Efterskole en meget positiv udvikling.

onsdag 20. maj 2015

Udviklingshæmmede fandt deres indre spejder frem

HVALPSUND: Botilbuddet Lounsgaarden for udviklingshæmmede unge over 18 år, havde i sidste uge inviteret deres kammerater fra lignende botilbud i Nordjylland til det årlige træf ”Tour De Louns” på Louns Halvøen, som fandt sted for...

onsdag 20. maj 2015

Farsø sygehus – en glæde over fornuftens sejr

FARSØ: I aftes blev der afholdt generalforsamling i Støtteforeningen for Farsø Sygehus.

tirsdag 19. maj 2015

Ren strand

HVALPSUND: KFUM spejderne i Farsø havde i aften den årlige strandrensningsdag, hvor stranden fra Hvalpsund til Stistrup blev renset for affald og vraggods. En stor flok spejdere med søskende og forældre fik fyldt...

tirsdag 19. maj 2015

Lokale firmaer stiller op til triathlon i Farsø

FARSØ: Når der arrangeres motions-triathlon i forbindelse med Sport By Night i Farsø i starten af juni bliver det med deltagelse af hold fra flere lokale firmaer.

mandag 18. maj 2015

Idunsvej parceller udbudt til salg

FARSØ: I dag gik starten på udbuddet af de 33 parceller i Farsøs nye beboelseskvarter Idunsvej.

søndag 17. maj 2015

Vester Hornum festede i tre dage

VESTER HORNUM: Dette års byfest i Vester Hornum, som fandt sted i Kr. Himmelfartsdagene,
havde igen en flot tilslutning af borgerne fra Vester Hornum og omegn.

lørdag 16. maj 2015

Bagsædeture til godt formål

FARSØ: Selvom det var råkoldt, så holdt det ikke interesserede fra Store Torv i dag, hvor Farsøs Harley Davidson Klub, CUI Riders markerede deres 10 års jubilæum med udstilling af deres motorcykler og tilbød bagsædeture.

lørdag 16. maj 2015

Så kan det næsten ikke trække mere

VESTER HORNUM: Årets havetraktortræk i forbindelse med byfesten i Vester Hornum nåede uanede højder. Til sammenligning med sidste års 27 deltagende havetraktorer var antallet i år oppe på hele 60 deltagere.

lørdag 16. maj 2015

Årets borger i Vester Hornum blev Gustav Nielsen

VESTER HORNUM: Der har i mange år været tradition for at kåre Årets borger i Vester Hornum i forbindelse med byfesten. Nomineringen og afstemningen foregår via byens hjemmeside og lørdag aften i forbindelse med byfestballet i...

lørdag 16. maj 2015

Løbere måtte løbe sig til varmen

VESTER HORNUM: Efter to forårslune byfestdage i Vester Hornum torsdag og fredag, så det anderledes ud lørdag formiddag til Vester Hornum Løbet. Her måtte selv løberne løbe sig til varmen. De kun 10 grader og finregn satte også en...

fredag 15. maj 2015

Grise har indtaget Galleri Himmerland

GATTEN: Kunsteneren Kathrine van Godt er altid i bevægelse og bobler med nye ideer og tanker som bearbejdes og fortolkes. Således er grisene, som det så rigtigt er beskrevet i The Animal Farm af Orson Wells, yderst intelligente...

torsdag 14. maj 2015

Guldnål til Jytte

VESTER HORNUM: Ved generalprøven på Vester Hornum Revyen torsdag aften, fik Jytte Jensen overrakt DGI´s guldnål sammen med blomster, som tak for 23 års arbejde ved Vester Hornum Badminton Klub, samt andet frivillig arbejde inden...

fredag 08. maj 2015

Skolestruktur rapport skåner ikke små skoler

VESTHIMMERLAND: Små skoler i Vesthimmerland med 150-200 elever får ikke gode fremtidsudsigter i en rapport udarbejdet af en Ad-hoc gruppe.

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document