søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


onsdag 26. november 2014

Triathlon vender tilbage til Limfjorden

HVALPSUND: I 2015 vender triatlonsporten tilbage til Limfjorden, med ”Flugten til Hvalpsund Triathlon”.

tirsdag 25. november 2014

Friplejehjemmet Hesselvang har ansat leder

HVALPSUND: Arbejdet med opbygningen af Friplejehjemmet Hesselvang er nu kommet så langt, at bestyrelsen har kunnet slå stillingen som leder op. Der har været så stor interesse for opslaget, at 15 personer valgte at søge...

tirsdag 25. november 2014

Ny sportsrideklub startet ved Fandrup

FANDRUP: En ny sportsrideklub nær Fandrup så for et par måneder siden dagens lys.

mandag 24. november 2014

Ny grøntmand i Super Brugsen

FARSØ: Den nye mand i grøntafdelingen hos Super Brugsen i Farsø Rådhuscenter vil sikkert være kendt af en del.

mandag 24. november 2014

Julen er kommet til det gamle rådhus i Farsø

FARSØ: I dag kom julen til det gamle rådhus i Farsø. Julen var forklædt som 17 børn fra Højgårdens Børnehave.

søndag 23. november 2014

Hvalpsund Julemarked var trygt tilbage i Hvalpsund Hallen

HVALPSUND: Denne jul har man i Hvalpsund fået sin egen vej med julemarkeder. Søndag kunne man således ikke mindre end tre steder langs med Hesselvej besøge spændende julemarkeder, som alle melder om et rigtig godt antal...

søndag 23. november 2014

Nisserne viser vej i Hvalpsund

HVALPSUND: 24 trænisser opstillet på 12 km lang rute i og omkring Hvalpsund stak i denne uge hovederne frem med gode historier, digte, tegninger og opgaver, som man kan fornøje sig med indtil nytår.

søndag 23. november 2014

Rigtig børnejul på Hessel

HVALPSUND: Dette års udgave af Jul på Hessel stod i den grad børnenes tegn, og det var virkelig noget der tiltalte børnefamilierne. Over 1.000 gæster lagde vejen forbi den gamle herregård i løbet af weekenden, og der var til...

søndag 23. november 2014

Byens juletræ er tændt i Vognsild

VOGNSILD: Med godt en måned til juleaften blev byens juletræ foran det gl. forsamlingshus i Vognsild tændt i dag.

lørdag 22. november 2014

Rigtig julehygge på Højgården

FARSØ: Denne weekend er julemarkedsweekend. Et af dem fandt sted på Plejecenter Højgården i dag.

fredag 21. november 2014

Julemarked blandt maskiner

FARSØ: Traditionen tro var der en kæmpe tilstrømning til julemarkedet hos Farmas, som fandt sted i dag. Måske er der endog tale om besøgsrekord, til trods for den tætte rimtåge i trafikken for de gæster som kom langvejs fra.

fredag 21. november 2014

Donerer sit hår til kræftramte børn

FARSØ: Christina Andersen fra Hvalpsund har et langt flot hår, men i denne uge besluttede hun sig for, at lade sig klippe og donere 50 cm af sit lange hår til en amerikansk organisation, som støtter kræftramte børn.

torsdag 20. november 2014

Nytænkning på Vestrup skole

VESTRUP: Nytænkning og handlekraft, drevet af begejstring og engagement – det var kodeordene da personale, elever, forældre og bedsteforældre i dag søsatte en ny måde at tænke skole på.

torsdag 20. november 2014

Farsø blev sat på sidespor med Psykiatriens Hus

FARSØ: Når benhård politik indblandes i beslutninger, kan de falde helt anderledes ud, end den umiddelbare logiske løsning siger det.

onsdag 19. november 2014

Sponsorstøtte til KFUM Spejderne i Farsø

FARSØ: Som lokalt pengeinstitut har Den Jyske Sparekasse altid lagt vægt på at støtte foreningslivet i de lokalsamfund, hvor kunderne bor.

onsdag 19. november 2014

Ny bog om “Solpigen” og hendes skaber

ULLITS: På næste onsdag udkommer der en ny lokalhistorisk bog, som der er blevet arbejdet på i halvt års tid.

tirsdag 18. november 2014

Mary er julepyntet

HVALPSUND: Sidste år prøvede man for første gang at lade eleverne fra friskolen på Sallingsiden fremstille julepynt til færgen Mary, som sejler mellem Hvalpsund og Sundsøre.

søndag 16. november 2014

Julemarkedet i Strandby trak folk

STRANDBY: Traditionen tro var årets julemarked i Strandby, som blev afholdt i Strandby hallen i dag, rigtigt godt besøgt – faktisk af flere end de forrige år. Næsten 1.000 besøgende lagde vejen omkring til egnens første...

torsdag 13. november 2014

Kæmpenisser vækker opsigt

FARSØ: I dag, som også var dagen for tændingen af Farsø julebelysning, gjorde mange store øjne – især børn, da man ikke kunne undgå at få øje på de to kæmpenisser foran Torvet 1.

torsdag 13. november 2014

Julen er kommet til Farsø

FARSØ: I eftermiddag kom julen og julemanden til Farsø. Dette blev markeret med tændingen af Farsøs flotte julebelysning.

torsdag 13. november 2014

Strikkedamer vil lære nyt

FARSØ: Strikning er et håndarbejde der kommet for at blive. Det er en gruppe strikkende kvinder i Farsø enige om, og de mødes gerne med strikkepinde og garnnøgler for at hjælpe hinanden med strikketips, udveksle opskrifter og...

tirsdag 28. oktober 2014

Land & Fritid i Farsø lukker

FARSØ: Præcis 6 år efter sin genåbning i Farsø, har DLG Himmerland besluttet at lukke afdelingen på Svingelbjergvej igen. Det sker den 30. november og det gælder både butikken Land & Fritid og grovvaredelen under DLG Himmerland.

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document