søndag 31. juli 2011

Høstarbejde gennem 100 år vises på Hessel

HVALPSUND: Alt er fundet frem til høst, lige fra den manuelle le til den mere moderne Claas mejetærsker fra 1950’erne. Det er nemlig høstarbejdet gennem ca. 100 år, fra 1850 til ca. 1950, der demonstreres af de omkring 100 aktører, når Herregården Hessel idag inviterer til Høstdag på jorderne omkring den gamle herregård.

Når Hessels daglige leder Bodil Jakobsen, som det første programpunkt på høstdagen har budt velkommen, er man indbudt til et seks timer langt friluftsspil, hvor man kan bevæge sig gennem tiden, eller holde sig til den tidsperiode som man finder mest interessant.        

Tidsperioden starter omkring 1850 med de hårdtarbejdende fæstebønder og frem til de frie landmænd ca.100 år senere med traktorer, selvbindere og mejetærskere.

Friluftsspil med traditioner
I en scene mønstres høstkarle og piger af den strenge ladefoged og herremanden, en anden udspilles i høstmarken, hvor det hårde arbejde med le foregår. Andre steder arbejdes der med de gamle høstmaskiner, aflæggere og selvbindere med jyske heste som trækkraft. Der tærskes og måske må en fordrukken hovbonde på træhesten. Kulisserne skifter hele tiden og dagen kulminerer i en rekonstruktion af brylluppet for herremandens datter i 1872, et brudeoptog i Hessels restaurerede hestevogne og en bryllupsfest med folkedans i haven.

Bag iscenesættelsen af de tidlige høstscener og brylluppet står Holger Jessen, Ullits, der i øvrigt selv har rollen som den strenge ladefoged. Og det er også ham der har haft ansvaret for at finde de folk, der forstår at svinge en le og binde et neg. Igen og igen gør ladefogeden høstfolkene opmærksom på at der skal høstes på Hessel og at tjant og fjas ikke respekteres. Kan de ikke indordne sig vil det få konsekvenser. Når alle høstredskaber er i orden, går man i samlet flok ned på marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged

Mekaniserede høstmaskiner
Omkring 1940’erne blev de ægte hestekræfter i stor stil afløst af de mekaniserede hestekræfter til at trække høstredskaberne på markerne. Udviklingen gik stærkt, først med bugserede – altså trukne mejetærskere og selvbindere over til de 10 fods store mejetærskere i slutningen af 50’erne.

Traktorerne fulgte også med, fra de populære grå eller røde Massey Ferguson traktorer til de mere kraftrige blå Fordson Dexta traktorer i slutningen af perioden.       

Disse spændende og meget udviklende årtier kan man opleve sammen med høstarbejdet på Hessel. Ud over veterantraktorer vil der være mange gamle mejetærskere, halmpressere og river fra 50erne og 60erne. Bag dette set-up står formand for Hessel Kaj Wisti-Lassen, Hyllebjerg der selv går meget op i veterantraktorer og maskiner.Til at hjælpe sig, har Kaj Wisti Lassen, omkring 20 personer, der deler den samme lidenskab for veteranerne, og som velvilligt har stillet deres materiel og hjælp til rådighed på høstdagen.                

Bryllup anno 1872
Men det er ikke kun høst og høstmaskiner man kan opleve hvis man lægger vejen forbi Hessel på søndag. For sidst på dagen udspiller det autentiske storslåede bryllupsoptog anno 1872 sig med alle bryllupsgæsterne der ankommer til Hessel i hestevogne, hvorefter Hessels forvalter på den tid, Wilhelm Bruhn bliver viet til herremandens skønne datter Christine. Efter kaffebordet i haven danser parret brudevalsen sammen Ulbjerg folkedanserne

Tordenkalven
Til de mange optrin hører også opførelsen af Tordenkalven, kendt fra Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier. Det er Jens Munk-Christensen, som står for iscenesættelsen af den kendte figur. Tordenkalven, hvis borgerlige navn var Christan Larsen, blev krøbling, da han som ung var ansat som karl på Lundbæk. Ved tilridningen af en vild hest blev han kastet på jorden, hvorved han knuste lårbenet. Bruddet voksede ikke rigtig sammen. Benet blev skævt og kortere end det andet og han måtte bruge krykke og stok resten af sit liv. Ulykken betød, at Christian ikke længere kunne arbejde, så han begyndte at vandre fra gård til gård. Tordenkalven var velkommen overalt og han kunne altid få et måltid mad. Det hang sammen med, at han var en slags omvandrende avis: han vidste alt, hvad der foregik på egnen, og bragte hilsner og beskeder videre fra familie og venner. Han havde usædvanlig gode talegaver – og humor. Han kunne altid synge en vise, også gerne temmelig vovede og uartige viser.

Gamle korn- og roesorter
Man har også fundet Høstdagen som den rette anledning til en præsentation af de gamle korn- og roesorter, som er dyrket på forsøgsmarkerne overfor hovedindgangen til Hessel. Hessel er blevet bevilget et tilskud fra Fødevareministeriet til fremavl af gamle kornsorter for at undersøge om der er gamle sorter, som kan være interessante at dyrke i dag. Ved middagstid vil der blive givet en orientering om bevillingen samt forsøget som det ser ud i forsøgsparcellerne. 

Indlevelse i dagligdagen på en herregård
Med andre ord, er der tilrettelagt et nøje program for hele dagen, således man kan gå fra den ene aktivitet til den næste. Ønsker man derimod et lille afbræk i høstspillene, er der mulighed for at tage sig et kig rundt på den gamle herregård.

Her vil man blive mødt af smeden i smedjen, væverne i stuehuset, vaskekonerne på gårdspladsen, rebslagning i laden, trædrejerne i værkstedet og i lunden bliver der plantefarvet. For børnene er der også forskellige aktiviteter. Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel i fire af Hessels gamle hestevogne. Der er forskellige boder, hvor der er smagsprøver og salg af forskellige delikatesser. Knivmanden er der, og der er salg af keramik m.m. 

Ligesom sidste år er det både ældre og yngre aktører, der er helt med på at give publikum en oplevelse fra gamle dage af de helt store. Høstdag på Hessel er årets største arrangement på den gamle herregård ved Hvalpsund, med langt over tusinde interesserede besøgende.      


tirsdag 06. oktober 2015

Ungt par har valgt Farsø

FARSØ: Det unge par Miluu Memelink og Olgir Petursson og deres to-årige søn er netop flyttet ind i deres drømmehus i Farsø.

søndag 04. oktober 2015

Frivillig mangfoldighed på marked

FARSØ: Det at være frivillig i dag, ligger fjernt fra den gamle opfattelse om at være gratis arbejdskraft. I dag deler frivillige deres fælles interesser som en anden hobby, det sociale og skaber netværk uden af få ”en klink” for...

søndag 04. oktober 2015

Frivilligmarked - tale af Morten Mejdahl

FARSØ: Tale v. formand for Socialudvalget i Vesthimmerlands kommune, Morten Mejdahl i forbindelse med Frivilligmarked 2015, 4. oktober 2015 i Dronning Ingrid Hallerne.

lørdag 03. oktober 2015

Fire årtier markeret hos Vennerne

FARSØ: I eftermiddags markerede FUIK’s Venner sit 40 års jubilæum med en reception og benyttede også lejligheden til at udnævne et nyt æresmedlem

lørdag 03. oktober 2015

Fødselsdag i lyserødt

FARSØ: Dametøjsbutikken Inge & Birthe har fødselsdag, som i dag i forbindelse med Støt Brysterne kampagnen blev fejret i lyserødt.

fredag 02. oktober 2015

Skoleelever på erhvervsinspiration

FARSØ: I denne uge har Farsø skoles 9. klasses elever enten været i 4 dages praktik hos lokale virksomheder eller på virksomhedsbesøg for at lade sig inspirere til det fag, som de gerne vil arbejde indenfor som voksne.

fredag 02. oktober 2015

Sponsorløb for ny legeplads

VESTER HORNUM: I dag var der hen under aften ekstra liv på Risevej i Vester Hornum, for der blev nemlig kørt cykelsponsorløb til fordel for en ny legeplads på Vester Hornum skole.

fredag 02. oktober 2015

At sætte spor

STRANDBY: I dag var der fernisering over 7 kunstværker på Strandby Skole, som blev fremstillet i forbindelse med skolens kunstemnedage med temaet ”At sætte spor”.

fredag 02. oktober 2015

Nye tider i Galleri14

FARSØ: Nu bliver det muligt at gå i Galleri14 når de daglige indkøb er overstået. Galleriet har nemlig fået nye åbningstider med fem åbningsdage om ugen, hvor det er seks af galleriets faste udstillere, som har vagterne i...

torsdag 01. oktober 2015

Populære kartoffeldage i Farsø

FARSØ: Tre dage med ”kartofler” er på programmet i denne uge i Farsø.

torsdag 01. oktober 2015

Rift om varer på aftensalg

FARSØ: I omegnen af 100 kunder havde stillet sig i kø og ventede udenfor, da XL Byg – Farsø Tømmerhandel i aften inviterede til aftensalg.

torsdag 01. oktober 2015

Ny børnetøjsbutik åbnede dørene

FARSØ: I dag i forbindelse med Farsø Handelsstandsforenings Kartoffeldage, kunne en ny børnetøjsbutik samtidig slå dørene op til åbningssalg.

torsdag 01. oktober 2015

Vi glæder os på Nordjyllands vegne, men …

VESTHIMMERLAND: I Vesthimmerlands Kommune glæder borgmester Knud Kristensen sig over, at Nordjylland får 513 statslige arbejdspladser tildelt fra regeringens udflytningsplan, ”Bedre Balance”. Men samtidig understreger han, at han...

torsdag 01. oktober 2015

I praktik som ejendomsmægler

FARSØ: I denne uge har elever fra Farsø Skole i praktisk hos lokale virksomheder. Heriblandt også Oliver fra 9. klasse, som har vist interesse for ejendomsmægler faget.

torsdag 01. oktober 2015

Krocket DM-mestre er fra Vognsild

VOGNSILD: Forrige weekend blev der afholdt DM for hold i krocket i Vildbjerg.

tirsdag 29. september 2015

Solhaven genopstår som Tværs!

FARSØ: Efter en meget lang retssag der endte med total frikendelse til leder og medarbejderne på Solhaven, er der nu samlet kræfter til at komme videre. Det sker i samarbejde med Himmerlands Rådgivnings Center og de oprindelige...

tirsdag 29. september 2015

Fuldt hus til dameaften

FARSØ: Som sædvanlig, foranlediges man til at sige, var der sidste tirsdag fuldt hus til en modeshowsaften på Hotel Farsø, hvor også hårmoden havde en fremtrædende rolle.

søndag 27. september 2015

Efterskolernes Dag stor succes i Vesterbølle

VESTERBØLLE: På Vesterbølle Efterskole oplevede man som sædvanlig et stort ryk ind til Efterskolernes Dag i dag. Efterskolen er i massiv positiv udvikling, og har de seneste år oplevet stor fremgang. Man har således fra dette...

søndag 27. september 2015

Den Jyske Sparekasse match i strålende solskin

HVALPSUND: Det mindede næsten om en sommerdag, da golfspillerne i Hvalpsund Golf Club spillede Den Jyske Sparekasse match i dag.

fredag 01. januar 2010

Vinteren har bidt sig fast

VESTHIMMERLAND: Der er endnu et stykke vej til, at havene omkring Danmark fryser til is, men vinteren har bidt sig fast, og det betyder isdannelse på søer, åer og Limfjorden. Varer kulden ved med frost dag og nat, er det blot et...

Untitled Document