Forside Blog

Flagalle har fået opgradering

Flagallen i Hvalpsund, som ellers fik helt nye flag for et år siden, har fået en opgradering med nye flaghuller og flagholdere. Hvalpsund Borgerforening og hjælpere var i gang med de 50 flaghuller i forrige uge. Her er Ole Randrup og Jan Jensen i gang på Sundvej. Foto: Hvalpsund Borgerforening

HVALPSUND: Der er mange anledninger i Hvalpsund at flage for, derfor skal man også have en ordentlig flagalle.

For præcis et år siden, i forbindelse med skærtorsdag, blev helt nye flag, en flagvogn og et flagkorps introduceret i Hvalpsund. Flot så det ud !.

Men der var ikke nok flag til at dække hele strækningen langs Tingvej og Sundvej. Derfor har Hvalpsund Borgerforening søgt Fonden for Sparekassen Farsø om yderligere 10 flag og 50 nye flagholdere til samtlige flag – og har fået pengene bevilliget.

Det viste sig nemlig allerede sidste år, at de eksisterende flaghuller, befandt sig meget tilfældigt langs strækningen – og slet ikke overfor hinanden, parvis som det hører en flagalle til. Desuden var rørene i flaghullerne for store, således at man ved de første flagninger måtte tage kiler i brug, for at få flagene til at stå nogenlunde lige.         

Nu er alt løst, borgerforeningen og trofaste hjælpere har været i gang med at lave nye flaghuller. Det betyder at flagene nu kommer til at stå med samme afstand og overfor hinanden. Og med de 10 ekstra flag kommer flagalleen til at gå helt forbi Færgekroen og frem til Havnepladsen.      

Første gang man kan se den opgraderede flagalle bliver skærtorsdag, hvor sæsonen starter i Hvalpsund.  Det er den dag, hvor der er tradition for at motorcyklerne og veteranbilerne kommer igennem Hvalpsund, og plejer at gøre holdt på Havnepladsen for at vise deres flotte maskiner og biler frem.

/cf

I kan da bare hente inspiration i Hvalpsund!

Infohytten i Hvalpsund er bemandet af frivillige i sommermånederne og har ca. 3.000 ekspeditioner.

VESTHIMMERLAND/HVALPSUND: På det seneste Byrådsmøde, var Destination Himmerland på dagsordenen.     

Her kunne borgmester Per Bach Laursen (V), som er en del af destinationens bestyrelse fortælle, at destinationen lægger op til at afvikle Mariagerfjords to gæsteservicefunktioner, som er bemandet af destinationens personale. 

-Jeg har længe synes, at skulle man have det i den ene kommune, så skulle man også have det i Vesthimmerland, lød det fra borgmesteren, men det er Byrådet i Mariagerfjord Kommune, der beslutter om de to gæsteservicesteder i Mariagerfjord skal nedlægges.

Der er i Vesthimmerland nogle ønsker om, at have gæsteservices der er betjente. Altså med f.eks. frivillige. Det bliver der også arbejdet med fra destinations direktørens side af.  . Men det her handler om, hvordan vi bruger midlerne bedst. Vi havde da håbet på, at vi havde fået en kommune mere med. Det kunne godt have gjort hele forskellen, forklarede Per Bach Laursen.  

Det fik Lars Andresen (V) til at bede om ordet: – Jeg kan bakke op om, at man søger ensartet gæsteservice i de to kommuner, og så må vi se hvad Mariagerfjord Kommune bestemmer sig for. Men hvis de er interesseret i at vide, hvordan man laver en frivillig gæsteservice, så vil jeg gerne invitere dem en tur til Hvalpsund. Der har vi haft en frivillig gæsteservice i 30 år. Vi har faktisk jubilæum i år!. Det er frivillige fra Hvalpsund og omegn, som bemander den gule infohytte på havnen i Hvalpsund hele sommeren. Det foregår stille og roligt, og de gæster der kommer – ca. 3.000 om året, er rigtig glade for at få den personlige kontakt med rigtig levende væsener og ikke bare info gennem en smartphone. Det kan gøres for meget billige penge. Kom og få inspiration. Det kan sagtens lade sig gøre.

Allan Ritter (C ), der bor i en anden turistby i Vesthimmerland, nemlig Løgstør, tilsluttede sig.    Jeg tror det vigtigt, at komme ud at møde nogle levende mennesker.  De frivillige vil destinationen gerne bakke op om – også økonomisk. Al respekt for det!.

/cf

Gammel opliggerplads ryddes

Nu skal den gamle opliggerplads i Hvalpsund ryddes

HVALPSUND: Der er kun ganske få både tilbage på den gamle opliggerplads ved lystbådehavnen i Hvalpsund.

Nu vil Vesthimmerlands Kommune gerne have de sidste både fjernet fra området. Hvis ejerne ikke selv fjerner både, stativer og andet materiel der forefindes på pladsen, så vil det blive fjernet og ikke erstattet. Det vil ske fra den 2. april.

Også det gl. mastehus og miljøhus fjernes om kort tid

Næstefter vil sejlklubben gå i gang med at pille det gamle røde mastehus ned. Spærene herfra kan genbruges til et nyt robåds- og kajakhus ved sejlklubben. Desuden vil der blive etableret et nyt miljøhus ved det nye mastehus på den nye opliggerplads.     

Årsagen til at den gamle opliggerplads skal ryddes, er for det første fordi den nye opliggerplads mod nord er taget i brug, men også for at den gamle plads kan få en anden anvendelse. Der er interesse for at opføre boliger på grunden. Grunden er ejet af Vesthimmerlands Kommune.

/cf

Kunstudstillinger i Påsken

For mange hører det med til påskeprogrammet, at man tager på turne med sine kunstneriske sanser til egnens kunstudstillinger og får nogle gode oplevelser.

KUNST: For mange hører det med til påskeprogrammet, at man tager på turne med sine kunstneriske sanser til egnens kunstudstillinger og får nogle gode oplevelser.

Her er de lokale udstillinger

Galleri Alstrup
Alstrupvej 32, Alstrup

Foråret er kommet, og det er tid til at åbne for endnu en sæson i Galleri Alstrup. I år med maler og grafiker Lis Jensen samt galleriets egne kunstnere Hanny Abel og Jan Anker Petersen.

Lis Jensen har udstillet i Galleri Alstrup flere gange, både med malerier og sine grafiske værker. Gennem mange år har hun været udøvende kunstner og har lige så længe drevet sit eget galleri; Venø Galleri.


-Vi glæder os rigtig meget til igen at have Lis Jensens malerier på væggene. Hun er altid overraskende og inspirerende, da hun eksperimenterer meget og arbejder indenfor flere forskellige stilarter, siger galleriets indehaver Hanny Abel.

Jan Anker Petersen udstiller små bronzer, en serie ”Rejsende”, som nu er videreudviklet fra ler skitser til bronzer med hans karakteristiske skarptskårne snit.

Hanny Abel har de seneste par år indtaget en større del af galleriet med sin keramik.

Til denne udstilling har hun igen bearbejdet mønstre, form og – glasursammenstød og nye detaljer.

Vitskøl Kloster
Viborgvej 475, Trend

Vitskøl klosterkirke danner traditionen tro rammerne omkring Vesthimmerlands Kunstforenings påskeudstilling. Kunstforeningen har gennem årene tilstræbt at udstille kunst af kvalitet, og et stort publikum besøger hvert år udstillingen.

Årets påskeudstilling åbner med fernisering skærtorsdag, hvor der er åbningstale ved Karen Margrethe Eriksen, formand for Vesthimmerlands Teaterforening og bosiddende i Ertebølle. Der vil være musikalsk underholdning ved Carsten og Lizzy Kloster.

Kunstforeningen ser frem til at kunne præsentere 10 kunstnere, hvis værker genremæssigt spænder bredt. Der kan ses malerier, keramik, bronzeskulpturer og smykker.

Kunstnerne er Zofia Enevoldsen, Finn Mynster Christensen, Dorte Visby, Erik Vitcetz, Julie Gade, Jonna Stenvad, Steen Madsen, Mariann Munck Rasmussen, Erik Reinert og Preben Attermann Lauritsen.

Galleri Gjessing
Næsbydalevej 11, Næsbydale

Skærtorsdag åbner Galleri Gjessing årets påskeudstilling med nye malerier af ballet, dans og portræt.


Vanen tro er det Ninni Lodahl Gjessings værker, der hænger på væggene, mens billedhuggerne Paul Cederdorff og Ulla Slengerik-Hansen udstiller bronze og keramik på podier og gulv.

‘Hvorfor maler du ikke landskabet’, lyder spørgsmålet ofte fra interesserede gæster, der også nyder galleriets udsigt ud over Limfjorden og Livø, hvortil Ninni Lodahl Gjessing vanligt svarer, at det gør hun da netop også. Landskabet og lyset ligger i linierne og ansigterne i de store portrætter, såvel som i ballettens udtryk, der viser himlen, vandet, bølgeskum og lysglimt.

I påsken byder galleriet også på vinsmagning af gårdens præmierede rødvin, Næsbydale Rondo og præsenterer sin sidste nye vin, en Solaris Orange, hvilket er en hvidvin, der er lavet på samme måde som en rødvin, hvor mosten gærer sammen med skallerne. Vinstokkene vokser på markerne ned til Limfjorden

HER KAN DU SE UDSTILLINGERNES ÅBNINGSTIDER

/cf

Påskeharerne er sluppet ud i Uhrehøje Plantage

UHREHØJE: ”Gæk gæk påskeharerne er helt væk” i skoven omkring naturbasen i Uhrehøje Plantage.

-Vi håber, at quizzer hvor påskeharerne indgår, vil få mange familier med en tur i skoven, fortæller Vesthimmerlands Kommunens naturvejleder Karin Winther.

Naturvejlederne Karin Winther og Anette Ervolder anbefaler at tage på harejagt i Uhrehøje Plantage i påsken.


Påskeharerne er ”øretatoveret” med både tal og bogstaver, som skal bruges, hvis man skal løse et quizark som kan downloades på Naturekspeditionen.dk. Spørgsmålene handler selvfølgelig om harer.

Harerne kan spores med Woop appen eller ud fra de tal og bogstaver som er tatoveret i harernes ører.

-Så som naturvejleder så bruger jeg også denne leg til at ”snyde” lidt viden om bl.a. haren ind via leg og læring, lyder det videre fra Karin Winther og fortsætter:

-Skovgæster, som ikke er i nærheden af Uhrehøje Plantage i påsken, skal ikke fortvivle. Vores påskeharer er helårsharer, så de bliver stående til kommende gæster hele året.

Påskeharerne findes i nærheden af den grønne vandrerute tættest på naturbasen. Man kan vælge at lede efter dem lige som det var en gemmeleg. Men de kan også findes via GPS koder eller via WOOP skattejagts App´en.


/cf

Påske på Limfjordsmuseet

Limfjordsmuseet åbner for sæsonen her i Påsken mange spændende aktiviteter for børn og deres familier. Foto: Limfjordsmuseet

LØGSTØR: Påsken er startskuddet på Limfjordsmuseets sæson, og der sættes fulde sejl for at byde gæster velkommen. Der tages på kompasjagt, laves mad over bål og bygges små både af træ. Almindelig adgang på museet er altid gratis for børn.

Alle aktiviteter finder ikke sted hver dag, men til gengæld kan man gå på æggejagt og sildejagt på egen hånd.  Sildejagten er for de lidt større børn, hvor der også er spørgsmål til jagten. Begge jagter udløser et påskeæg som præmie, når jagten er gennemført.

Det hele foregår i museets åbningstid her i påskeferien frem til og med 2. påskedag.

/cf

Tag ud i naturen i påsken

Bliv klogere på fugle i Danmark på Titte bøh ruten ved Testrup

UHREHØJE/TESTRUP/ALSTRUP/AARS Efter al den gode påskemad er der helt sikkert brug for at røre sig.

Vesthimmerlands naturvejleder Karin Winther har i den forbindelse anbefalinger til et par gode naturture, der giver et par kilometer i benene og som henvender sig til hele familien.

Gå på harejagt
I Uhrehøje Plantage har 14 harer gemt sig – og du skal finde dem. Start din jagt fra naturbasen i Uhrehøje Plantage. De 14 påskeharer har skrevet et tal og et bogstav i deres ører. Med appen Woop kan du finde jagten på harerne digitalt. I appen skal du konkurrere på både tid og naturfærdigheder om harer. Du kan ikke se startpunktet, men du finder det ved at gå rundt på parkeringspladsen ved Naturbasen i Uhrehøje på Farsøvej 95 A. Da der kan være dårlig mobildækning, kan du opleve, at der er lidt ventetid inden næste hare og information om placering ses – så tag godt med tålmodighed med i skoven.  Opgaven kan godt komme op 50-100 m. før du kan se haren, så kig godt efter.

Titte bøh – fugleguiz 
Langs den 2.5 km lange gule rute, er der placeret 13 “fuglekasser” med dertilhørende opgaver, som tager dig med på tur på mark, eng og skov og på en ny og spændende måde at blive meget klogere på fugle i Danmark. Når du ankommer til Testrup Kirke skal du følge den gule rute, som starter ved p-pladsen ved kirken. Undervejs skal du holde øje med fuglekasserne, som er opsat langs stien. Hver kasse indeholder en træfugl og formidling, som hjælper dig med at løse opgaverne.

Kukkelurekasser
Langs den rollatorvenlige sti i Uhrehøje Plantage er der placeret Kukkelurekasser med dertilhørende opgaver, som tager dig med på tur, på en ny og spændende måde. Du skal følge den rollatorvenlige sti, som starter ved p-pladsen i Uhrehøje Plantage Farsøvej 95 A. Undervejs skal du holde øje med Kukkelure kasserne hvori der findes quizzer om edderkopper og om træer. Hver kasse indeholder et nummer og et billede, som hjælper dig med at løse opgaverne.

Krible krable skovene
I Krible Krable skovene i Alstrup og Aars Skov kan du tage på krible krable tur og blive mikroforsker. I skoven skal ungerne via små skilte med myrer følge myregange rundt til små naturrum, hvor der er opsat bord/bænkesæt med naturformidling i miniformat. Myregangene bugter sig gennem ujævn terræn over og under stammer og grene, hvilket bidrager til oplevelserne og er med til at understøtte børnenes motorik og sanseoplevelser. På ekspeditioner rundt i krible Krable Skoven kan du finde mange forskellige dyr. Der er skovens “skraldemænd” som er myrer, bænkebidere, orme, løbebiller, snegle mm. Der findes også mange skovsommerfugle, som f.eks. nældens takvinge, admiraler eller tidselsommerfugle.

/cf

Skjulte skatte i skraldet og ”æg-straordinær” gådejagt

På stenaldercentret åbner særudstillingen, "Skjulte skatte i skraldet", der tager gæsterne med på en rejse gennem forhistorisk affald og samtidig kaster lys over alt fra stenalderfolkets dagligdag og livsstil til miljøets indvirkning for godt 7.000 år siden.

ERTEBØLLE: I påskeferien kan du på Stenaldercenter Ertebølle opleve den nye særudstilling ”Skjulte skatte i skraldet” og komme med på en fascinerende rejse ind i fortidens gemmer, hvor bunker af forhistorisk affald ikke blot vækker nysgerrighed, men også kaster lys over fortidens mysterier.

Udstillingen afdækker nøglen til forståelsen af vores forfædres livsstil og den indvirkning, deres daglige vaner havde på miljøet omkring dem. Måske deres efterladenskaber og måde at håndtere affald og genbrug på tilmed kan inspirere nutiden?

-I denne udstilling bliver de besøgende – næsten som arkæologer – inviteret til at grave sig ned i de historier, der gemmer sig i fortidens skrald. Når vi ser på, hvad fortidens mennesker har efterladt, bliver det jo også tydeligt, at vores efterladenskaber er fremtidens arkæologi. Det håber jeg, inspirerer os til at tænke over, hvordan vi kan efterlade en mere bæredygtig verden til de kommende generationer, fortæller arkæolog og centerleder, Louise Villadsen.

Besøgende kan også nyde den smukke stenaldernatur og deltage i en “Æg-straordinær gådejagt”, der bringer Ertebøllekulturens liv og teknologier i spil undervejs.

Man kan også nyde den skønne og skraldefri natur, som Stenaldercenter Ertebølle byder på. I stenalderlandskabet kan man tage på en æg-straordinær gådejagt. Der er påskeåbent på Stenaldercentret i hele påsken.  

/cf

Læge går solo med egen praksis

Praktiserende læge Claus Godsk Jørgensen rykker ind i Sundhedshuset fra 1. maj

FARSØ: For et par uger siden, kunne man her i avisen læse, at Lægerne Nybovej splittes op pr. 1. maj 2024.

Det betyder at praktiserende læge Claus Godsk Jørgensen flytter til det nye sundhedshus i Bystrupparken, hvorfra han skal drive egen praksis – mens praktiserende læge Annizette Malmberg fortsætter med at drive Lægerne Nybovej.

Claus Godsk Jørgensen fortæller, at hvis der skulle ske noget nyt, så var det nu.
Her henviser han til sin alder som er 56 år.

Sundhedshuset på Bystrupparken blev indviet i starten af februar måned. Dengang med Farsø Lægehus som eneste lejer. Nu følger Læge Claus Godsk Jørgensen og om kort tid også en psykolog.

Nyt sundhedens hus trækker
Men der er heller ingen tvivl om at det spritnye Sundhedshus i Bystrupparken, der åbnede i starten af februar måned har trukket i ham. Han henvendte sig til Steinar Sandberg for ca. et halvt år siden, mens Sundhedshuset stadig var under opførelse, for at høre nærmere om mulighederne.

Læge Claus Godske Jørgensen får nærmest får sin egen fløj i Sundhedshuset med 4 konsultationslokaler og fælles sekretariats og ventelokale sammen med Lægehuset Farsø.

Det er nu faldet på plads fra 1. maj, hvor han får 4 konsultationslokaler, del i sekretariatslokale og fælles reception og venteværelse sammen med Farsø Lægehus v. Steinar Sandberg.

Med sig fra Nybovej har Claus Godsk Jørgensen 2 sygeplejersker og en lægesekretær. Fra efteråret 2024 håber Claus Godsk Jørgensen at kunne få tilknyttet en uddannelseslæge til sin praksis.

Praksis vil få en fast åbningstid mandag til fredag fra 8.00 – 16.00.

Lige nu skal patienter vælge
Lægerne Nybovej har pt. 3.300 patienter tilknytttet. Claus Godsk Jørgensen regner med at tage ca. halvdelen med sig til sundhedshuset. Men er det op til patienterne, der frem til 3. april har muligheden for vælge hvilken læge de ønsker. Hvis der ikke tages et valg, vil patienterne blive fordelt mellem Claus Godsk Jørgensen og Annizette Malmberg.

Claus Godsk Jørgensen kommer ud af en lægefamile. Han overtog Nybovej efter sin far i 2007 og blev partner med Casper Bolsing. I 2011, efter Casper Bolsing gik på pension, købte Annizette Malmberg sig ind i Lægerne Nybovej, efter 1 års forudgående  uddannelsesstilling på Nybovej.

Selvom Claus Godsk Jørgensen er født og opvokset i Farsø, har han hele sit voksenliv boet i Viborg. Siden 2007 har de 40 minutters kørsel mellem Viborg og Farsø været en del af dagligdagen.

Den 22. april – og frem tid åbningen den 1. maj 2024 vil Claus Godsk Jørgensen være i flytning fra Nybovej til Bystrupparken.

/cf

Patienttilfredsheden i top på Farsø Sygehus

Endnu en gang scorer Farsø Sygehus topkarakter i den nationale patienttilfredshedsundersøgelse.

FARSØ: Det er nærmere en regel end en undtagelse af Farsø Sygehus scorer topkarakterer når der laves patienttilfredshedsundersøgelser.

Sådan er det også denne gang. Den årlige måling af patienternes oplevelser, kaldet LUP, hvor patienterne bliver spurgt anonymt efter et hospitalsbesøg er netop gjort op, og den  viser igen at Farsø Sygehus ligger i top.

693 patienter har svaret på undersøgelsen efter de har været i behandling på Ortopædkirurgisk afdeling på Farsø Sygehus. Medicinsk Afdeling og Palliativ Afsnit på Farsø Sygehus har ikke indgået i undersøgelsen.

Ekstremt tilfredse
Det viser sig at patienterne er ekstremt tilfredse med både behandling, indlæggelse og hospitalspersonale.

I alle tre tilfælde scorer Ortopædkirurgisk afdeling på Farsø Sygehus tæt på 5 ud af 5 mulige, nemlig henholdsvis en score på 4,65, 4,63 og 4,71 på ovenstående parametre, altså mellem 95 og 97%

Højere score end Aalborg
Scoren er til sammenligning højere end på den ortopædkirurgiske afdeling på sygehuset i Aalborg.

Cadeau til personalet
Af de 45.064 nordjyder, der har valgt at fortælle om deres oplevelser efter at have været indlagt eller behandlet på de nordjyske hospitaler, svarer hele 95 procent – mod 94 procent sidste år, at de i høj eller meget høj grad er tilfredse med personalet, som de mødte undervejs.

– Det er jo virkelig en cadeau til vores personale, der knokler benhårdt hver dag for at hjælpe patienterne, lyder det fra Lina Hundebøll Jespersen (V), formand for Sundhedsudvalget i Region Nordjylland.  Vi ved, at personalet ser en høj grad af mening i deres arbejde, og det nyder patienterne godt af.

Det glæder mig, at tilfredsheden med behandling og pleje stiger. Man kan ofte få et andet billede, når dårlige historier præger mediebilledet. Men faktum er jo, at langt størstedelen af patienterne er tilfredse.

/cf