Aktivt samarbejde mellem skole og foreninger

FARSØ: Gennem projekt ”Sundhed, trivsel og læring” har Farsø Skole, lokale idrætsforeninger i Farsø og DGI Nordjylland siden 2014 arbejdet på at få inaktive skole- og førskole børn til at interessere sig for sport og bevægelse.

Her ses størstedelen af de 65 elever på 5. årgang på Farsø Skole efter streethåndboldtræningen i torsdags. Og som det ses var der smil og glæde efter de fem kvarters træning.

Det man straks lægger mærke til er, at der er tale om mix-hold bestående af både drenge og piger og at teamånden lyser ud af dem. Det gælder om i fællesskab at score mål.

Eksempler på aktiviteter som indtil nu er udsprunget af samarbejdet er: Børnenes Grundlovsdag i Farsø, Skolernes motionsdag, Skolens Triathlondag, Farsø Løbet, uddannelse af X-piloter og eventmanagere.

Det projektet lige nu er involveret i, er at dyrke og styrke foreningsudviklingen ved at bygge bro for sport og bevægelse mellem skole og foreninger – i såvel skoletiden som udenfor skoletiden.

Håndbold og 5. klasse
Lige nu er Farsø KFUM HK inde i et fem moduls forløb med Farsø Skoles 5. klasser omkring håndbold. Det foregår på den måde, at fire trænere fra håndboldklubben i samarbejde med idrætslærere fra skolen gennemfører håndboldintroduktion og -træning i 5. årgangs idrætstimer over halvanden måneds tid. Formålet er at give ny inspiration, aktivitet og færdigheder, men ikke mindst at sætte fokus på det positive i at være aktiv og se resultatet af at træne og deltage i en forenings aktiviteter.

– Det konkrete samarbejde med træningsforløb i idrætstimerne vurderer vi vil få meget stor betydning for det fremtidige samarbejde og udvikling af Sundhed, trivsel og læring, siger projektleder Gert Hosbond.

En holdning som deles af Tanja Solberg som foreningernes tovholder og Kristian Færge som er Farsø Skoles koordinator, som tilføjer, at den vigtigste fremtidige effekt vil være de gode erfaringer med et samarbejde, der skaber et positivt resultat for alle.

Ikke noget imod at bevæge sig
Gert Hosbond, som har fulgt de foreningsprægede idrætstimer fra sidelinjen er meget positiv over forløbet.

– Vi har nu gennemført 3 ud af de 5 moduler og kan se, at mange elever, som ikke tidligere har vist interesse for håndbold nu er med på den, og ikke mindst at de ikke har noget imod at bevæge sig.   

Streethåndbold
For at alle kan være lige, uanset om man har spillet håndbold før eller ej, har man valgt den udgave af håndbolden der hedder Streethåndbold. Det betyder, at der ikke er samme strikse regler som i almindelig håndbold bl.a. omkring spillernes placering på banen. Desuden er håndbolden også blødere og dermed langsommere end i almindelig håndbold.

Det man også straks lægger mærke til er, at der er tale om mix-hold bestående af både drenge og piger og at teamånden lyser ud af dem. Det gælder om i fællesskab at score mål.

For håndboldklubben er håbet, at samarbejdet kan medføre flere spillere til klubben. Det samme bliver tilfældet for den næste forening der står på spring til et modulforløb med Farsø Skole. Det er Farsø Gymnastikforening, der har fået tildelt 4. årgang på Farsø Skole, som går ind i idrætstimerne efter nytår.     

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: