Hvordan går det med vandet – tilbageblik 2016

Farsø Avis har modtaget følgende indlæg fra formand for bestyrelsen for Vesthimmerlands Vand A/S, Kirsten Moesgaard, Farsø:

Som det fremgår af følgende har 2016 været et udfordrende og travlt år og 2017 bliver ikke mindre udfordrende:

Fremtidig spildevandsstruktur
Det rådgivende ingeniørfirma Cowi udarbejdede i 2015/2016 en strukturanalyse for transport – og behandling af spildevand, hvori løsninger med forskellig grad af centralisering vurderes og hvor der lægges særlig vægt på renseanlæggenes alder, vedligeholdelsesbehov, anlægs – driftsøkonomi, recipient, slamhåndtering, driftssikkerhed og realiserbarhed

Strukturanalysens formål var at give Vesthimmerlands Vand et grundlag for fastlæggelse af anlægsinvesteringer i renseanlæg og afskærende ledninger i de næste 20 år.

Resultatet af den gennemførte tilstandsvurdering viste, at Løgstør og Stistrup Renseanlæg var i god stand med robuste recipienter, hvorimod vurderingen viste, at Aars Renseanlæg med en sårbar recipient (Halkær Å) til gengæld var i sådan stand, at det kræver betydelige investeringer i bl.a. nye luftningstanke, nyt iltningsudstyr og ny slutafvander, hvis anlægget skal kunne køre videre.

Strukturanalysen indeholder:

·         6 scenarier (med varianter af 2 scenarier), et basis-scenarie (nuværende situation).

Cowi’s anbefaling:          

·         At der arbejdes efter en struktur, hvor Aars renseanlæg nedlægges og spildevandet pumpes til Mariagerfjord renseanlæg, da denne er billigst for forsyningens brugere.

·         Kan der ikke opnås en aftale med Mariagerfjord Vand A/S, vil den mest attraktive løsning være, at nedlægge Aars renseanlæg og pumpe spildevandet til rensning på Løgstør renseanlæg.

·         En beslutning om Aars renseanlægs fremtid anbefales igangsat hurtigst muligt, idet risikoen for omfattende nedbrud af procestankene på Aars renseanlæg er meget stor

 

Mariagerfjord er positivt indstillet på at modtage spildevandet fra Vesthimmerlands Vand, hvis der kan opnås en win – win situation.

Rebild Vand & Spildevand er positivt indstillet på et samarbejde med Vesthimmerlands Vand om et fælles afskærende spildevandssystem, såfremt det måtte blive aktuelt, hvor spildevand fra Aars ledes til Rebilds kommende transportsystem fra Haverslev – Mejlby – Nørager – Hobro Nord.

Med henblik på, at kunne gå i realitetsforhandlinger primo 2017 med Mariagerfjord Spildevand A/S anmodede Vesthimmerlands Vand herefter Byrådet om at gældende spildevandsplan revideres således, at der åbnes op for, at Aars renseanlæg kan nedlægges og spildevandet pumpes til Mariagerfjord renseanlæg eller alternativt pumpes til Løgstør renseanlæg.

Byrådet imødekom denne anmodning i december 2016.

Anlæg
Vesthimmerlands Vand A/S har i 2016 investeret ca. 48 millioner kr. i forbedring af spildevandssystemet, hvor broderparten af disse midler er gået til udskiftning af gamle kloaksystemer i den sydlige del af kommunen. De gamle kloaksystemer erstattes af et separat system hvor spildevand og overfladevand/regnvand bortledes i hver sin ledning. 

Anlægsudgifterne i 2016 er primært afholdt følgende steder:
Aalestrup: Her fortsatte vi kloaksepareringen med etape 8 + Aabrinken og Engvangen, Aagade (syd), Fredensvej, Danasvej, Kildevej, samt strømpeforing af Ø800 ved Knabergården.

Gedsted: Her fortsatte vi med den sidste etape af kloakseparering i Gedsted med Lyngvangen, Porsevej, Tyttebærvej, Sønderbyvej, Holmmarkvej og Stadionvej, således at kloakseparering af Gedsted By er tilendebragt. Selve anlægsarbejdet med kloakseparering er nu afsluttet og der holdes afleveringsforretning i starten af det nye år.

Gedsted – Stistrup trykledning: Anlægsarbejdet med den ca. 8 km lange spildevandsledning fra Gedsted til renseanlægget i Stistrup er tilendebragt sammen med nedbrydning af Gedsted renseanlæg.

Simested: Igangsætning af 1. etape af kloakseparering i Simested på Boldrupvej, samt etablering af regnvandsbassin med efterfølgende overrislingsareal ned til Simested Å.

Tvebjerg Aars: Udgravning af bassin til ekstra aflastnings volumen af regnvandsbassin ved Tvebjerg i Aars, samt deponering af opgravet materiale.

Aalestrup – Gedsted: Projektering og opstart på etablering af afskærende spildevandsledning mellem Aalestrup og Gedsted med henblik på nedlæggelse af Aalestrup renseanlæg.

Rylevej og Ternevej i Hvalpsund: Ny kloakledninger, pumpestation og kloaktilslutninger.

Vestbyen/Gråbølle i Farsø: Renovering/udskiftning af kloakledning, samt strømpeforing af regnvandsledning.

Kloakpumpestationer: Udskiftning/opgradering af 11 pumpestationer (Illeris, Gråbølle, Rønbjerg, Lejrgården, Aadiget i Aalestrup, Povtrupvej, Viborgvej ved Strandby, Gadekæret i Borregård, Klovenhøjvej ved Svingelbjerg, Gl. Møllevej ved Ertebølle og Myrhøjvej ved Strandby.

Slamafvanding: Etablering af container hal for afvandet slam samt med tilhørende maskinudstyr på Stistrup renseanlæg og ombygning af slamafvandingsanlægget på Aars renseanlæg for løbende afhentning.

Renseanlæg: Renovering og udskiftning af beluftningsanlæg på Løgstør renseanlæg.

Oprensning af 9 regnvandsbassiner:Beliggende på Industrivej 52 D i Aars, Nordvestvej 3 B i Aars,Havbovej 109 i Havbo, Bandsholmvej 12 i Havbo, Skovvænget 48 B i Gundersted, Lærkevænget 16 i Hornum og Svoldrupvej 151 E i Østrup. 

2017
Vesthimmerlands Vand udfordringer i 2017 fremgår i hovedtrækkene af følgende: Kloakseparering i Aalestrup og Simested. Etablering af Aalestrup – Gedsted trykledning. Kloakseparering i Ranum og Raunstrup

Drøftelse med Mariagerfjord Forsyning med henblik på indgåelse af en evt. aftale på rensning af spildevand fra Aars renseanlæg.

Afskærende trykledning fra Aars til Mariagerfjord eller fra Aars til Løgstør renseanlæg

Byggemodninger – Aars Vest m. fl.

Opgradering/udskiftning af pumpestationer

Opgradering af rådnetank og SRO anlæg

Energioptimeringer

Fokusområder i 2017
At gennemføre en strategiproces der skaber klarhed om målsætninger, prioriteringer og indsatser

(Forretningsprincipper, Værdier, Ambition, Vision, Målsætning i 2030)
At arbejde tæt sammen med Vesthimmerlands kommune omkring spildevandsstrukturen og herunder revision af spildevandsplanen.
-At udvikle klimatilpasningsprojekter i samarbejde med Vesthimmerlands Kommune, som kan skabe bedre byer og mere samfundsværdi, samt give borgerne nye oplevelsesmuligheder
At fortsat have et klart kundefokus, hvor Vesthimmerlands Vand agerer proaktivt i forhold til kundeforventninger og udvikle innovative kundeløsninger.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: